Connect with us

Ekonomija

RESOR FINANSIJA: Spajić tvrdi da su otplatili 240 miliona eura duga

Published

on

Iz državnog budžeta je isplaćeno 240,52 miliona eura po osnovu duga za euroobveznice iz 2016. godine koje je emitovala bivša vlast, a novac je obezbijeđen na vrijeme iz pozajmice koju je sadašnja Vlada obezbijedila na međunarodnom finansijskom tržištu krajem decembra prošle godine u ukupnom iznosu od 750 miliona eura, saznaju Vijesti od izvora u izvršnoj vlasti.

Ministarstvo potvrdilo da je otplata dospjele obaveze po osnovu emisije euroobveznica iz 2016. izvršena 5. marta ove godine: Ilustracija (Pixabay) Ministarstvo potvrdilo da je otplata dospjele obaveze po osnovu emisije euroobveznica iz 2016. izvršena 5. marta ove godine: Ilustracija (Pixabay)
Ovo je najveća rata za dugovanja koja prispijevaju u ovoj godini.

U Ministarstvu finansija i socijalnog staranja su potvrdili da je otplata dospjele obaveze po osnovu emisije euroobveznica iz 2016. godine izvršena 5. marta ove godine.

Na glavnicu se odnosi 227,44 miliona, a na kamatu 13,07 miliona.

Ministarstvo finansija je u oktobru prošle godine saopštilo da državu u 2021. godini čeka otplata oko 405 miliona eura dugova, od čega je 349,51 miliona dug prema strancima, dok je 55,48 miliona eura domaći dug.

Ministar finansija Milojko Spajić je nedavno izjavio da je novca u državnoj kasi zatečeno toliko da bi država ubrzo bankrotirala, linearno bi smanjivali plate po 30 odsto, uzimali jako nepovoljne kredite, posezali za masovnim otpuštanjima i kašnjenjima sa isplatama.

“To se nije desilo. Uprkos svim tim problemima i percipirano visokom riziku zemlje koji svjedoči jako loš kreditni rejting, mi smo uspjeli da obezbijedimo likvidnost javnih finansija emisijom euroobveznica, po najkonkurentnijim uslovima za države sa B kreditnim rejtingom. Kritizerstvo je uslijedilo čim je Vlada, emisijom obveznica,obezbijedila finansijsku stabilnost države i redovnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i ostalih obaveza, time zaobilazeći scenario koji je planiran za nas da se prikažemo kao nesposobna Vlada koja će da bankrotira na početku svog mandata”, rekao je Spajić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije