Povežite se sa nama

Ekonomija

SD predložio amandman: Onemogućiti novo zaduženje od 500 miliona

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Usvajanjem amandmana bi se, kako navode iz SD-a, izbjeglo “ponavljanje greške koja je (ne)namjerno napravljena” prilikom zaduženja realizovanog u decembru 2020.

Poslanici Socijaldemokrata predložili su amandman na Zakon o budžetu za 2022. godinu, kojim se brišu odredbe koje omogućavaju novo zaduženje u iznosu od 500 miliona eura za potrebe finansiranja deficita, saopšteno je iz te partije.

Podsjećaju da je sam ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, prije nekoliko nedjelja, javno saopštio da država „nema potrebu za novim zaduženjem, te da je zaokruženo finansiranje za 2022. godinu“.

„Imajući u vidu javno saopšten stav ministra finansija i socijalnog staranja da država nema potrebu za novim zaduživanjem, te da je zaokruženo finansiranje za 2022. godinu na način što će država nedostajuća sredstva u iznosu od 500 miliona eura finansirati iz depozita i postojećih kreditnih aranžmana zaključenih u ranijem periodu, amandmanom tražimo brisanje odredbi koje omogućavaju novo (nepotrebno) zaduženje za tu namjenu“, saopštio je potpredsjednik i poslanik SD-a Damir Šehović.

Dodaje da ne vidi razlog da se država zadužuje, ako već nema potrebe.

„Eliminisanjem mogućnosti za realizaciju pomenutog, po riječima resornog ministra, nepotrebnog zaduženja od 500 miliona eura, država izbjegava da troškovi finansiranja te vrste zaduženja padnu na teret budžeta, odnosno građana Crne Gore, koji bi u ovom slučaju na godišnjem nivou iznosili oko 15 miliona eura“, napominje Šehović.

Usvajanjem amandmana bi se, kako navode iz SD-a, izbjeglo “ponavljanje greške koja je (ne)namjerno napravljena” prilikom zaduženja realizovanog u decembru 2020. godine.

„Tada je takođe zbog nepotrebnog zaduženja u iznosu od 750 a ne 520 miliona eura, koliko su bila stvarna nedostajuća sredstva, nastala šteta po državni budžet po osnovu troška finansiranja „viška“ povučenih sredstava, koja na godišnjem nivou iznosi čak 7,1 miliona eura“, zaključuje Šehović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije