Connect with us

Ekonomija

Slučaj barske “Primorke”: Kako su novac za otpremnine pojele prezadužene firme

Published

on

Firma iz Bara se ponovo našla u žiži nakon što je Baranin Edin Begzić, čiji su roditelji radili u Primorci, prijetio da će aktivirati eksploziv ispred poslovnice NLB banke

Kriminalna grupa na čelu sa Črtomirom Mesaričem i Nebojšom Boškovićem oštetila je državu za više od 20 miliona eura u slučaju Primorke, a nezakonitu garanciju za dodjelu državne pomoći sumnjivom privatniku potpisao je tadašnji potpredsjednik Vlade.

To je pisalo u Naredbi za sprovođenje istrage Specijalnog državnog tužilaštva, kojom se najprije 15 osoba sumnjičilo da su budžet direktno oštetili za više od četiri miliona eura, kao i da je privatniku istvoremeno nezakonito pripala državna imovina vrijedna oko 15.000.000 eura.

Na kraju podignuta je optužnica protiv “samo” šest osoba i jednog pravnog lica, a “istopila” se i nastala šteta – Mesarič, Bošković, Svetozar Marković, Biljana Bošković, Milenko Marković, Vinko Marović i NLB banka, terete se da su državnu kasu oštetili za 6.651.611 eura u korist te finanasijske institucije.

Suđenje je u toku u podgoričkom Višem sudu, ali gotovo od početka pandemije koronavirusa, nijedan glavni pretres nije održan.

Optuženi se terete da su početkom 2009. godine formirali kriminalnu grupu, a optužnicom im se stavlja na teret krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Lukšić bio ovlašćen da potpiše garancije

Prema odluci Vlade, Igor Lukšić je ovlašćen da potpiše državnu garanciju.

Lukšić je bio potpredsjednik Vlade za međunarodnu ekonomsku saradnju, strukturne reforme i unapređenje poslovnog ambijenta i ministar finansija. Ministarstvo finansija je formalno Vladi na usvajanje podnosilo predloge o državnoj pomoći.

U dokumentu tužilaštva, međutim, objašnjava se da je potpredsjednik izvršne vlasti garanciju potpisao na osnovu zaključka tadašnje Vlade, donijetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodjelu državne pomoći.

Premijer je tada bio Milo Đukanović.

Đukanović i Lukšić
Đukanović i Lukšićfoto: Vijesti

Iz SDT-a su naveli da je predlog koji je iznio na Vladi, Lukšiću pripremili njegov bivši savjetnik, tada šef kabineta Predrag Stamatović i predsjednik i članovi Komisije Mitar Bajčeta, Refik Bojadžić, Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.

Osim Lukšića, svi oni bili su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja…

Stamatović i Bušković su, pisalo je u Naredbi tužilaštva, preduzimali radnje u ime Ministarstva finansija, a koje nijesu bile u interesu službene dužnosti sačinjavali i potpisivali obrasce za dobijanje državne pomoći, iako za to nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi.

Pojašnjava se da je Sonja Bećirović kao savjetnik ministra finansija davala uputstva službenicima Odjeljenja za pripremu državne pomoći na koji način da primpreme mišljenje kojim bi se odobrila pomoć iako za to ne postoje uslovi…

Dodaje se da je Šefik Kurtagić u ime tog odjeljenja pripremio dokumentaciju da se, mimo propisa, dodijeli državna pomoć Boškovićevim kompanijama Krisma motors, Krisma trade i Melgonia Prmorka…

Garantovali državnom zemljom

U naredbi se navodi da je privatnik Bošković preko Mesariča od NLB banke dobio novac za navodno oživljavanje kompanije Primorka i isplatu otpremina radnicima koji ostaju bez posla, ali je novac koristio za vraćanje kredita svojih prezaduženih firmi od kojih se ta banka nije mogla naplatiti.

Pojašnjava se da su lažno prikazivali i prikrivali stanje i rezultate u poslovanju Primorke, kako bi dobili državnu pomoć u čemu su im pomogli i državni službenici.

“Da se preko preduzeća čiji je vlasnik Bošković, u programiranom stečaju kupi imovina Primorke pod povoljnim uslovima, koju je odobravanjem kredita finansirala NLB Montenegrobanka… Da bi sačinjavanjem biznis plana, u kojem je neistinito prikazano stanje i rezultati poslovanja (Boškovićevih) preduzeća i prikazivanjem da će se krediti koristiti za oživljavanje proizvodnje u Primorki i isplatu obaveza radnicima koji ostaju bez posla, izdejstvovali državnu pomoć od Vlade koja se nije koristila za namjenu za koju je data, već za otplatu kredita Krisma motors, Krisma trade…”, piše u naredbi SDT-a.

Tužioci navode da je kredit firmama NLB banka odobrila za kupovinu nepokretnosti Primorke u stečaju, objekata opreme i 66.000 kvadrata zemljišta…

Piše, međutim, da to sve pripada državi Crnoj Gori i da je bez pravnog osnova upisano kao svojina Primorke i korišćeno kao garancija za dobijanje kredita i za vraćanje loše obezbijeđenih prethodno datih kredita Krismi motors i Krismi trade: “Čije je vraćanje banka stalno prolongirala, jer ih zbog prezaduženosti ovih preduzeća nije mogla naplatiti”…

U naredbi piše da je 2. juna 2014. godine u preduzeću Melgonia Primorka proglašeno bankrotstvo, nakon čega je realizovana hipoteka na imovinu bivše Primorke, koja je bila upisana kao obezbjeđenje kredita…

“Pa je time realizovan kriminalni plan i na štetu države Crne Gore, NLB Montenegrobanka postala vlasnik 66.000 kvadrata zemljišta, opreme i objekata bivše Primorke Bar u vrijednosti od 15.000.000 eura, pri čemu je na štetu budžetu Crne Gore, Krismi grupi i NLB Montenegrobanci pribavljena imovinska korist u iznosu od najmanje 4.000.000”, navodi se u tekstu iz tužilaštva.

Bošković: Ja sam oštećen

Bošković je tokom suđenja tvrdio da nije kriv, odnosno pporučivao da je jedini koji je izgubio u slučaju Primorka – i to 1.600.000 eura.

Bošković (arhiva)
Bošković (arhiva)foto: Luka Zeković

“Nalaz vještaka ekonomsko-finansijske struke je smišljeno i tendenciozno urađen, po nalogu Specijalnog tužilaštva. Vještak se bavio pravom, a ne ekonomijom. Od 14,4 miliona eura dobijenih kredita za pokretanje proizvodnje ‘Primorke’, na račun je ‘leglo’ svega 223.000 eura. Nije tačan nalaz vještaka, kao ni navodi optužnice. Novac od kredita je dolazio na račun banke i odatle je dalje usmjeravan po nalogu Vlade Crne Gore, a bez naših naloga”, kazao je Bošković, nekada vlasnik firme “Krisma motors” i suvlasnik kompanije “Krisma trejd”.

Rekao je i da nije tačno da su krediti uzeti da bi “Krisma motors” vraćala kredite, jer je prije toga ta firma kupila oko oko 60 odsto akcija Primorke.

“Sa bankama smo dogovorili projekat oporavka Primorke od 24 miliona eura, ali je dolaskom g. Ribnikara, sav biznis projekat zaustavljen i blokirani računi. Finansijski aspekt biznis plana za Primorku je bio 24 miliona eura. Odobreno je 14,4 miliona eura, a na račun je stiglo 223.000 uera. Od tog kredita, banka je plaćala sve povjerioce, svaki akcionar je isplaćen… Nismo mogli plaćati ni jednog eura nikome, a da to ne odobri banka i Vlada. Trebalo je da kupimo Primorku za oko pet miliona eura od Duška Kneževića, ali je kasnije ta cijena skočila na 10,7 miliona eura.Duško Knežević i njegova ekipa je sakrila dugove i povjerioce. Država je stajala iza čitavog projekta, koji je provjeren od Vlade i banaka NLB u Podgorici i Ljubljani. Osnovno državno tužilaštvo u Baru je četiri godine istraživalo slučaj i donijelo odluku da se obustavi krivični postupak, jer smo radili po zakonu”.

Mesarič: Da Vlada nije stala iza projekta…

Komentarišući tada optužnicu, prema kojoj je odobrio kredit kompaniji “Krisma trejd” za kupovinu barske “Primorke” Baru i organizovao kriminalnu grupu koja je oštetila budžet Crne Gore za skoro sedam miliona eura, Mesarič je rekao da je garancije za kredite odobrila crnogorska Vlada i da njegova banka ne bi odobravala zajam da ona nije stala iza tog projekta…

Mesarič
Mesaričfoto: Luka Zeković

“Nisam kriv. Ne mogu da vjerujem da sam optužen nakon mog poštenog rada 40 godina. Nikada nisam bio okrivljeni. Predstavljeno je optužnicom da je država oštećena, za posao koji je država vodila, a to odobrila Vlada Crne Gore. Ne postoji nikakve kriminalne organizacije. Vlada je dala garancije na iznos od 14,4 miliona eura kredita. Sve je odobreno u Ljubljani NLB, bez mog potpisa i učešća. NLB ne bi ni ušla u ovaj posao bez garancije Vlade Crne Gore. Ne znam kako je ‘Krizma’ vraćala kredite. Bez aktivnosti Ministarstva finansija i Vlade, ovog kredita ne bi bilo. Ovakava optužnica protiv mene je neopravdana, narušila je moj integritet i zdravlje. Očekujem da sud odbaci ovu optužnicu. Moja savjest je čista. Nikad nisam bio kriminalac. Ovo mi je sve teško palo”, kazao je tada Mesarič.

Dodao je da je dva puta pisao tadašnjem predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću u vezi projekta “Primorke”, ali da nema ništa od dokumentacije jer je u penziju otišao 1. jula 2011.

Milo je znao za sve

Predsjednik Odbora direktora Melgonia Primorke Svetozar Marković, 19. novembra 2009. poslao je informaciju Ministarstvu finansija u kojoj je naveo da je državna pomoć u vidu garancije samo prva faza saradnje sa Vladom, a da druga treba da bude ugovor o javno privatnom partnerstvu. Za to je, kako navodi, na osnovu pisane incijative dobio usmenu saglasnost tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i tadašnjeg ministra finansija Igora Lukšića.

Tu informaciju je u emisiji Reflektor Televizije Vijesti, 2017. godine pokazao bivši poslanik Mladen Bojanić – u njoj je navedeno da je da program prestrukturiranja Primorke za koji je data garancija, predviđa da će se “projekat zaštititi od eventualnog negativnog uticaja istorije Krisme tako što će se u određenom momentu formirati nova kompanija van sistema pravno povezanih lica sistema Krisme”.

Vlasnik Krisme je Nebojša Bošković čije su dvije firme u sastavu Krisma grupe u tom trenutku bile u stečaju. Marković time obavještava Ministarstvo finansija kako će izbjeći povezivanje sa firmama koje je prethodno uništio isti vlasnik.

U informaciji je navedeno i da je sastanak 18. novembra održan kod pomoćnika ministra finansija za trezor Borisa Buškovića uz prisustvo predstavnika NLB banke i grupe kompanija Krisma.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije