Connect with us

Ekonomija

SLUČAJ ”ŠESTOSJED” RAZOTKRIO MREŽU ZLOUPOTREBA: Politikantstvo i manipulacije ugrožavaju ski-turizam i razvoj sjevera

Published

on

Vrijedni infrastrukturni projekti koji se već godinama odvijaju na crnogorskom sjeveru, uveliko mijenjaju lice ovog dijela države koji se sigurnim tempom pretvara u renomirani zimski turistički centar, sa potencijalom da postane središte ekonomskog razvoja Crne Gore.

Grade se hoteli, unapređuje infrastruktura,  otvaraju se nove ski-staze. Najvažniji projekti pokrenuti su prije svega u Opštini Kolašin odnosno na Bjelasici i garant su za stotine radnih mjesta i najava ekonomskog buma, koji će sjever, za početak, staviti u istu ravan sa Podgoricom i primorskim opštinama. Pored Kolašina investirano je i u skijališta u Mojkovcu i u Bijelom Polju.

Međutim, kao što je to slučaj sa gotovo svim segmentima društva u Crnoj Gori, ni razvojni projekti na sjeveru nijesu ostali izolovani od politikantske priče, manipulacija partijskih uhljeba i određenih interesnih grupa. O tome svjedoči i slučaj šestosjeda koji je trenutno skladišten u magacinu ski-centra Kolašin 1450 i koji je postao predmet kontroverzi.

Šestosjed dvije godine ”trunuo” u Podgorici

Iako su šestosjedi postavljeni u bjelopoljskom ski centru Cmiljača još prije godinu i po, a u mojkovačkom ski centru Žarski prije više od dvije godine, ni jedan ni drugi nijesu u funkciji i neće biti ni ove, ali ni sljedeće zime. Razlog za to je loša infrastruktura – putevi od Bijelog Polja i Mojkovca do skijališta Cmiljača i Žarksi nijesu završeni i neće biti ni do sljedeće zimske sezone.  Bez  obzira što su u izgradnji, ovi ski centri dobili su žičare-šestosjede koji su već postavljeni.

Osim tih šestosjeda država je prije nekoliko godina kupila još jedan šestosjed za Durmitor, koji je posljednjih dana postao predmet mahinacija i zakulisnih političkih radnji.

”S obzirom da su svi politički subjekti, NVO i Turistička organizacija bili protiv postavljanja tog šestosjeda zbog toga što je Durmitor nacionalni park, šestosjed je završio u skladištu u Podgorici, gdje su Skijališta Crne Gore dvije godine plaćala njegovo skladištenje. Prije godinu Ski Centar Kolašin 1450 je predložio da ga prevezu u njihovo skladište gdje bi bio skladišten besplatno”, počinju priču naši izvori dobro upućeni u problematiku i mahinacije vezane za crnogorska skijališta.

Šestosjed nije mogao da bude instaliran na Durmitoru

S obzirom da je Durmitor nacionalni park, i da šestosjed neće moći da bude iskorišćen na toj planini, javila se ideja da se lift postavi u kolašinskom dijelu Bjelasice kao veza, u skijaškom smislu, sa Andrijevicom i Beranama.

”To se činilio ne samo kao logično, već i veoma isplativo rješenje jer su staze na Bjelasici već odavno pripremljene i šuma je posječena. Sa druge strane, u Beranama i Andrijevici država još ništa nije investirala u ski infrastrukturu pa je i bilo za očekivati da će ih sa samo jednom ‘gondolom’ povezati u čitav sistem već gotovih staza. Sve ovo ubrzalo bi i ponovno otvaranje aerodroma u Beranama. Takođe treba naglasiti da je tunel od Jelovice do Kolašina 1450 skoro gotov i da se očekuje završetak radova do kraja godine”, kazali su naši sagovornici.

Apsurdna odluka

Kada uzmemo u obzir da je već u planu bila kupovina ‘gondole’ od Jelovice do ovog kolašinskog dijela skijališta, povezivanjem skijališta dužina ski staza bi bila gotovo udvostručena.

”Instaliranjem ski lifta, Berane i Andrijevica bi se povezali sa svom infrastrukturom kolašinskih skijališta. Sada kolašinsko skijalište ima 45 km staza, sa ovim žabljačkim bi već imali 65 km, a kada bi država investirala u ‘gondolu’ iz Jelovice, koja je skoro iste cijene kao i šestosjed, tada bi Berane i Andrijevica imali na raspolaganju 85 km ski-staza, a ujedno bi bili povezani sa Kolašinom u nešto što bi bio jedan od najboljih ski-centara u regionu. Investiranjem u smještajne i ugostiteljske kapacitete ovako umrežena skijališta imala bi potencijal da postanu jedan od najboljih ski-centara u Evropi”, rekli su naši izvori.

Bjelasica – potencijal za 85 km ski-staza

Sprovođenjem ovakve ideje, uz  85 km ski-staza Skijališta Crne Gore bi mogla svake godine da kupe još po jedan šestosjed i da pozitivno posluju.

Umjesto ovako logične biznis odluke, rukovodstvo Skijališta je donijelo gotovo apsurdnu odluku, iako je zemljište na kojem planiraju da postave šestosjed koji bi povezivao Mojkovac i Bijelo Polje, u privatnom vlasništvu, pa bi stoga morala da se radi eksproprijacija. To je dokaz da ni za sledeće dvije zimske sezone šestosjed u mojkovačko-bjelopoljskom skijalištu ne bi mogao da bude u funkciji.

”Očigledno je da neko želi samo da napravi štetu za čitav ski-turizam na sjeveru, da bi određene političke strukture u Mojkovcu, dobile populističke poene. Jer nema nikakve logike odnositi šestosjed da trune u Mojkovcu i Bijelom Polju, kada je u kolašinskom dijelu Bjelasice sve pripremljeno – struja, put, prokrčene šume i staze za taj šestosjed, što bi bio najveći pokretač razvoja u Andrijevici i Beranama”, kazali su naši izvori.

Odluka Odbora direktora mimo zdrave ”biznis logike”

Međutim, kako saznajemo, rukovodstvo Skijališta Crne Gore predvođeno predsjednicom Odbora direktora Zoricom Vojinović i direktorom Đurom Miloševićem donosi odluku da, bez saglasnosti resornog Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma na čijem je čelu Goran Đurović, šestosjed koji je skladišten u ski-centru Kolašin 1450, presele iz Kolašina u dva magacina – jedan u Mojkovcu, a drugi u Bijelom Polju.

”Ideja je da se izlobira da se taj šestosjed kasnije postavi u mojkovačkom dijelu Bjelasice kojim bi povezali dva buduća ski-resorta Žarski i Cmiljaču. To je planirano iako rukovodstvo Skijališta  zna da dva šestosjeda koja su već postavljena u ski-centrima u Mojkovcu i Bijelom Polju neće biti u funkciji ni sledeće dvije ili čak tri zimske sezone! Znači, umjesto da se iskoristi u Kolašinu, čija su skijališta potpuno funkcionalna, rukovodstvo Skijališta Crne Gore je riješilo da šestosjed rastavi i ostavi da trune u skladištima”, rekli su naši izvori.

Kako su istakli, jasno je da je u ovom slučaju u pitanju prikupljanje jeftinih političkih poena koje je postavljeno iznad ”biznis logike”. Uz to resorno ministarstvo je prevareno da bi se našlo opravdanje za seljenje šestosjeda.

Natovaren dio šestosjeda: Nestručno i nepropisno odvoženje ski lifta samo po sebi predstavlja krivično djelo uništavanja skupe opreme. Osim toga predstavlja opasnost sa potencijalno ozbiljnim posljedicama po učesnike u saobraćaju

”Šestosjed je mogao biti postavljen i ove godine  u kolašinskom dijelu Bjelasice koji gravitira prema beranskom i andrijevačkom dijelu planine,  da nije bilo opstrukcija iz Skijališta Crne Gore. Ali bi mogao biti postavljen i naredne godine da bi sledeće zime već bio u funkciji i sa gondolom iz Jelovice, koje bi donijelo 85 km ski-staza. Rukovodstvo Skijališta je slagalo resorno ministarstvo da je ski centar Kolasin 1450 riješio da im naplaćuje skladištenje šestosjeda, pa su tu laž naveli kao razlog zbog kojeg su riješili da ga presele”, objasinili su naši izvori.

Dil Ašanina i Vojinović

Kako su dodali, jasno je da je u pitanju politička odluka Odbora direktora Skijališta i Zorice Vojinović, koji ”žele da se dodvore URA-i i njihovom šefu u Mojkovcu Ivanu Ašaninu”Jer upravo od Ašaninove podrške zavisi da li će Vojinović sačuvati mjesto u Odboru direktora, na koje je došla u vrijeme vlade Zdravka Krivokapića. Vještim zakulisnim igrama, kojim je pravila veliku štetu Skijalištima, o čemu smo pisali, preživjela je i Krivokapićevu vladu.

”Ašanin, nekadašnji predsjednik OO DPS Mojkovac, koji je nakon što je izvisio za mjesto predsjednika Opštine, prešao u GP URA, sada je u Opštini glavni za investicije. On je riješio da preko Odbora direktora Skijališta, predstavi lokalnim glasačima u Mojkovcu kako je on obezbijedio još jedan šestosjed za skijalište Žarski. Nema veze što će šestosjed da trune narednih nekoliko godina, umjesto da pravi profit Skijalištima ako se instalira na već uređenu i funkcionalnu infrastrukturu u Kolašinu”, rekli su naši izvori.

Kako nam je rečeno, Odbor direktora Skijališta, odnosno Zorica Vojinović je to prihvatila da bi sačuvala svoju poziciju, što joj ne bi bio prvi put da radi za određene interesne grupe na štetu države, o čemu smo više puta pisali.

Ovdje je sasvim legitimno postaviti pitanje – da li za sve ove okolnosti znaju građani Kolašina, Berana i Andrijevice i kako na to gledaju birači i simpatizeri URE iz ove tri opštine.

Milošević pritiska da se šestosjed što prije premjesti

Skijališta Crne Gore i Ski centar Kolašin 1450 imaju ugovor o skladištenju spornog šestosjeda, koji može da se raskine bilo kada, ali uz najavu od 30 dana. S obzirom da se rukovodstvu Skijališta žuri da se šestosjed premjesti, a nijesu najavili raskidanje ugovora sa Kolašinom 1450, na scenu je stupio diretktor Đuro Milošević.

Đuro Milošević: Da li je zastranio zbog ljubavi prema fotelji ili je  zbog neke druge, konkretnije vrste ljubavi, ostao kao ”muva bez glave”?

”Milošević koji je u ime Skijališta i potpisao ugovor sa Kolašinom 1450, umjesto da na legalan način i formalno pismenim putem najavi raskid ugovora, pozvao je zapošljenog u Ski centru Kolašin 1450 (ime i prezime poznato redakciji) i zamolio ga da na osnovu prijateljskih odnosa, iza leđa direktorice Milice Šćepanović javi stražarima da će neko doći da pokupi i premjesti šestosjed iz skladišta. To predstavlja klasični pokušaj krađe i oko toga treba da se zainteresuje nadležno tužilaštvo”, rekli su naši izvori.

U međuvremenu u Kolašinu 1450 su shvatili zloupotrebu, zaključali su skladište i zabranili transport šestosjeda.

”Tek tada Milošević je poslao odluku Odbora direktora, iako Ski centrar Kolašin 1450 ima ugovor sa Skijalištima Crne Gora, i nema nikakve veze za Odborom. Ali je očigledno da je Odbor direktora riješio da na podmukao i lopovski način prebaci šestosjed u dva skladišta”, rekli su naši izvori.

Kako saznajemo, povodom ovih malverzacija, članovi Odbora direktora i Milošević su pozvani da u ponedjeljak (danas) dođu u Ministarstvo održivog razvoja i turizma i objasne ove sumnjive radnje. Interesantno će biti vidjeti kakav će stav ministar Đurović zauzeti po ovom pitanju, s obzirom da se za njega priča da je čovjek iz biznisa i da se u ovu problematiku dobro razumije.

Goran Đurović: Da li će donijeti logičnu odluku?

Fotelja važnija od patriotizma

Kako napominju naši sagovornici, direktor Skijališta Milošević, inače kadar Demokrata, je pokazao da mu je fotelja važnija od razvoja Kolašina.

”To je potpuno suprotno od ponašanja njegovog šefa po partijskoj liniji koji ga je i doveo na funkciju – Vladimira Martinovića, koji je dokazao da su mu Kolašin i građani Kolašina uvijek na prvom mjestu. To je pokazao kada je priprijetio bivšem premijeru Zdravku Krivokapiću da će srušiti vladu ako krenu da koče razvoj Kolašina, kada su se spremali da uvedu moratorijum na dup-ove Centar Kolašin, Breza i Smajilagića Polje”, navode naši izvori.

Konstatuju da ne znaju što se desilo sa Miloševićem i da li je ”zastranio zbog ljubavi prema fotelji ili je  zbog neke druge, konkretnije vrste ljubavi, ostao kao muva bez glave”.

Šestosjed može biti odvezen čim se ispune uslovi iz ugovora

Što se tiče Ski centra Kolašin 1450, kako saznaje portal Aktuelno, šestosjed iz skladišta mogu odvesti čim se zadovolje ugovorom predviđene obaveze.

”Ne želimo da radimo ništa na divlje, samo želimo da se poštuju ugovor i zakoni. Potrebno je da se obrate pismeno Ski centru, i to direktor Skijališta CG Milošević koji je i potpisao ugovor o besplatnom skladištenju. Naravno, odvoženje treba da se najavi u roku od 30 dana, kako i piše u ugovoru. Nakon toga može da se vozi gdje hoće”, rečeno nam je nezvanično iz skijališta Kolašin 1450.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije