Connect with us

Tema

SABOTAŽA SKIJALIŠTA PRELAZI U ZONU KRIVIČNE ODGOVORNOSTI: Tenderskim malverzacijama i ”pumpanjem” cijena ratraka oštetili državu za desetine hiljada eura!?

Published

on

Jedno od najperspektivnijih državnih preduzeća – Skijališta Crne Gore gotovo čitavu sezonu trpi podmukle napade i sabotažu odlazeće izvršne vlasti i određenih interesnih struktura koje su povezane sa njom.

Portal Aktuelno u više tekstova pisao je o tome da je ova državna kompanija, na meti beskrupuloznih napada putem medijskog reketiranja i naručenih tekstova, iza kojih se krije jasna namjera da se radi ličnih interesa i sabotira zimska turistička sezona na Bjelasici, dugoročno blokira razvoj sjevera i zaustave projekti od nacionalnog značaja.

Da postoje određene interesne grupe koje su radi lične koristi spremne, ne samo da oštete Skijališta Crne Gore, već i da uđu u zonu krivične odgovornosti, govori i skandal koji se desio prilikom nabavke ratraka – tabača snijega koji se koriste za skijaške staze.

Kako saznaje portal Aktuelno iz dobro upućenih izvora, skijalište Kolašin 1600 dobilo je ratrake mnogo jeftinije od onih koje su naručili i platili, a sumnja se da je sve urađeno da bi određena grupa ljudi izvukla materijalnu korist. U malverzaciji, kako saznajemo, umješana su lica iz rukovodstva Skijališta, član Odbora direktora Zorica Vojinović i pomoćnik izvršnog direktora i rukovodilac sektora tehničkih poslova i razvoja Skijališta Crne Gore Predrag Milanović, kao i Dejan Ljevnaić, bivši direktor JP „Skijališta Srbije”, koji trenutno obavlja funkciju direktora Olimpijskog centra Jahorina.

Dejan Ljevnaić

Zapisnik naprvljen, ratraci vraćeni

”Država je kupila dva nova ratraka preko firme Eurozox  za 1.300.000 eura, a oni su ih rekordnom roku isporučili na skijalište Kolašin 1600. Inače firma Eurozox je povezana sa ‘Novim Volvoxom’ koji već radi dosta poslova za državu na Skijalištima. Prije 3-4 mjeseca skijalište Kolašin 1600 dobio je informaciju da su ratraci već u Crnoj Gori, i bilo je krajnje začuđujuće što su tako brzo stigli. Kada su mašine stigle na Bjelasicu provjerena su i konstatovano je da su dopremili druge modele”, kazali su naši izvori, uz napomenu ”da je i dva prethodna ratraka nabavila ista firma”.

Kako su istakli, dopremljeni ratraci su spolja izgledali isto kao oni koji su naručeni, ali se ustanovilo da su ovo modeli jeftiniji minimum 50 hiljada eura po komadu! O ovom incidentu napravljen je zapisnik. Ratraci su nakon toga, kao što su u rekordnom roku isporučeni, još brže vraćeni!

Ratraci koji su stigli na Bjelasicu izgledaju isto kao oni koji su naručeni i plaćeni, međutim, nakon provjere konstatovano je da su dopremljeni drugi modeli

Ratraci su, kako saznajemo, već prije 3-4 mjeseca bili u Crnoj Gori, a nabavljeni su čim je Skijalište Crne Gore donijelo odluku da kupi još dvije mašine. Kad su dovezeni na Skijališe 1600 na Bjelasici, čim je konstatovano da se radi o različitim modelima, odmah su vraćeni na mjesto gdje su do tada bili skladišteni.

Kako saznajemo, Skijalište Kolašin 1600 je naručiocima uputilo zahtjev za formiranje mješovite komisije koja će neposrednim uvidom provjeriti navode, konstatovati stanje i preporučiti mjere neophodne za rješavanje ovog problema.

”U Odluci o prihvatanju ponude navedeno je da Dobavljač “Eurozox” d.o.o Danilovgrad ima obavezu da dostavi novu neupotrebljivanu mašinu za pripremu i ravnanje snijega Leitwolf oznaka MTU 6R 1300 (ovaj model ima ekran osjetljiv na dodir od 12”), dok je na Ski centar Kolašin 1600, dopremljena mašina: Leitwolf   oznaka MTU 6R 1300/OM 471, sa ekranom od 8,4” koji nije osjetljiv na dodir. Pošto nije riječ o razlici samo u veličini displeja, već se radi o različitim modelima mašina, koji imaju i različite cijene, molim vas da u što skorijem roku obrazujete mješovitu komisiju koja će u krajnjem preporučiti postupanje u ovom slučaju”,  navodi se u zahtjevu koji je Skijalište 1600 uputilo Bordu direktora Skijališa Crne Gore, Izvršnom direktoru i Tehničkom sektoru.

Ratraci su stigli i ekspresno vraćeni

Tehnički sektor Skijališta na čijem je čelu Milanović, o čitavom problemu je ćutao, jer su, kako su kazali naši izvori, ”posredno ili neposredno zainteresovani da ćute”.

Tenderske malverzacije i dizanje cijene

Kako su kazali naši izvori, malverzacije i podizanje cijene mašinama za tabanje snijega počelo je još prilikom raspisivanja tendera.

”Uprava Skijališta raspisala je tender, na koji se javio Ski centar Vučje u kooperaciji sa Dejanom Ljevnaićem  i ponudio dva ”Kessborer” ratraka za 1.200.000 eura. Drugi ponuđač je bila kompanija iz Danilovgrada ”Eurozox”, čiji je osnivač i izvršni direktor Zoran Drobnjak, a ovlašćeni zastupnik Željko Šljivančanin,  sa ponudom za dva ”Prinoth” ratraka od 1.299.000.

Uprava je izabrala Eurozox kao jedinog validnog ponuđaoca jer Ski centar Vučje nije ispunjavao uslove tendera, zbog neplaćenog poreza u 2021. godini u iznosu 95 eura”, rekli su naši izvori.

Kolašin 1600, Foto: Investitor.me

Na pitanje portala Aktuelno, zašto se na tender prijavljuje firma koja zbog smiješnog duga od 95 eura, ne ispunjava tenderske uslove, naši izvori navode da je po svemu sudeći u pitanju ,,namještaljka”.

”Prema pouzdanim informacijama koje imamo, ova dva ponuđača su se dogovorila da Ski centru Vučje i Ljevnaiću ne bude ispravna ponuda kako bi digli cijenu ratraka i prodali jeftinije mašine po većoj cijeni. Da se radi o sumnjivim radnjama govori i to što je ponuda bila neispravna zbog zaista smiješnog poreskog duga od svega 95 eura”, rekli su naši izvori.

Ističu da iako su mašine plaćene skoro 1.300.000 eura pitanje je koliko zaista vrijede.

”Samim tim što su plaćene za desetine hiljada, skoro 100.000 eura više nego što je bila druga ponuda nagovještava da je država debelo oštećena. Još kada uzmemo u obzir procjene da su dva kupljena ratraka značajno jeftinija od navedene cijene, tek ostaje da se vidi koliko je tačno država oštećena”, rekli su naši izvori i poručili da treba ispitati da li u ovom slučaju ima krivične odgovornosti i posla za nadležne tužilačke organe.

Vojinović i Ljevnaić stoje iz ”operacije”

Kako su kazali naši izvori, ”mozak operacije” je Ljevnaić koji ima kontakte sa firmom Leitner, proizvođačem mašinerije za ski-centre.

Pokriće za čitavu akciju, dala je Zorica Vojinović,  o čijim smo malverzacijama već pisali.

”Ovdje se otvara niz pitanja, prije svega zašto je Vojinović u ime Borda direktora dozvolila da se u kupovinu ovako skupe opreme ide preko posrednika? Pitanje je zašto država direktno nije kupila vozila od proizvođača i kako to da mogu posrednici da preprodaju”, rekli su naši izvori.

Kako su kazali, skandalozno je što su dovezeni jeftiniji modeli ratraka, koji su plaćeni za skoro 50.000  više po komadu, čime je država oštećena za gotovo 100.000 eura.

”Još uvijek se ispituje koja je realna cijena ovih mašina plaćenih gotovo 1.300.000 eura. Pojedine procjene govore da ratraci koji su dovezeni ne vrijede preko 900.000 eura, što znači da bi cifra za koju je država oštećena mogla biti i do 400.000 eura! O tome je međutim rano govoriti dok se ne provjeri tačna vrijednost od proizvođača”, rekli su naši izvori.

Lični interesi ispred razvojnih projekata

Portal Aktuelno već je pisao o interesnim grupama koje čine sve da bi zbog lične koristi sabotirali razvojne projekte koji obuhvataju kolašinska skijališta.

Neizostavan dio tih poduhvata su medijska reketiranja koja se obavljaju preko režimskog tabloida Vijesti, a u sve je bila umiješana Zorica Vojinović iz Borda direktora Skijališta.

Iako to nije bio dio nikakvog dogovora Vojinović je iza leđa svih, uključujući i direktora Skijališta Crne Gore Đura Miloševića, izdejstvovala da Odbor direktora donese odluku da se na skijalištu Kolašin 1600 prodaje ski-pas samo za to skijalište i to po cijeni od 15 eura.

To je bilo direktno sabotiranje projekta povezivanja dva skijališta žičarom K7.

Takođe se spekulisalo da Vojinović preko napada naručenim tekstovima u režimskom tabloidu Vijesti, želi da aktuelno rukovodstvo Skijališta predstavi kao nesposobno, da bi namjestila posao svom prijatelju Dejanu Ljevnaiću.

Portal Aktuelno pisao je i oko pokušaja malverzacija u nabavci aparata za mjerenje parametara posjećenosti ski-centara u koje je takođe bio umiješan tandem Vojinović-Ljevnaić.

Kada govorimo o malverzacijama na Skijalištima, treba podsjetiti na sumnjivu nabavku šestosjeda proizvođača Leitner, u mojkovačkom i bjelopoljskom skijalištu. Šestosjed je plaćen 500 hiljada više od Dopelmayera koji je ispao sa tendera takođe zbog 20-ak eura koji su nedostajali u obaveznom depozitu za učešće na tenderu. Slično kao i sa 95 eura duga u slučaju sa ratracima.

Nakon svega što je navedeno postavlja se pitanje da li je došlo vrijeme da se sumnjivim radnjama koje se već duže vremena odvijaju na Skijalištima i koje debelo zalaze u zonu krivične odgovornosti, pozabave nadležne institucije, prije svih Tužilaštvo?

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije