Connect with us

Tema

Šta je ostalo od afere CKB i da li je Pal Kovač napustio Crnu Goru?

Published

on

Piše: Nebojša Redžić

Vlada Crne Gore razriješila je u prošli četvrtak Pala Kovača sa mjesta člana Odbora direktora kompanije “Montenegro Works”, nakon što je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krajem aprila dostavljena krivična prijava OTP grupe protiv nekadašnjeg izvršnog direktora Crnogorske komercijalne banke (CKB) zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u privrednom poslovanju.

To će vjerovatno označiti kraj crnogorske avanture nekadašnjeg izvršnog direktora Crnogorske komercijalne banke koja je počela postavljenjem na čelnu poziciju u jednoj od vodećih ovdašnjih banaka, a nastavila se članstvom u kontroverznom projektu donedavnog ministra finansija Milojka Spajića.

Iz crnogorskog MUP-a nijesmo uspjeli da dobijemo potvrdu, ni demanti našeg nezvaničnog saznanja da je Kovač napustio Crnu Goru i da se već nekoliko sedmica nalazi u Mađarskoj. Nezvanično, u Budimpešti mu se pridružila i najbliža saradnica iz vremena šefovanja u CKB Branislava Maja Vukčević. Biće zanimljivo hoće li se ona u narednim danima vratiti u Podgoricu, budući da je prema našim saznanjima (o tome je portal Aktuelno pisao u feljtonu) u top pet odgovornih za dešavanja u CKB, zbog čega se Kovač već našao na meti Tužilaštva.

Krivična prijava protiv Kovača uslijedila je poslije interne istrage unutar mađarske OTP grupe nakon što je tokom posljednje revizije otkrivena pronevjera od gotovo 15 miliona eura unutar sistema Privatnog bankarstva, zbog čega je banka u februaru dostavila krivičnu prijavu SDT-u protiv dvoje zaposlenih, zbog sumnje da su “skidali” novac sa računa 200 klijenata banke.

Uskoro proširenje istrage?

Glavni izvršni direktor CKB-a Pal Kovač je u septembru 2021. godine razriješen dužnosti u banci, navodno – takav je bio njegov dogovor sa OTP grupom – ali je nakon otkrivanja milionske pronevjere menadžmentu CKB-a bilo i čudno zašto je on, kao najveći pojedinačni klijent Privatnog bankarstva, ostavio račun u banci.

Kako je Kovač nakon razrješenja u CKB završio u Odboru direktora državne firme Montenegro Works koju je formirala bivša Vlada Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića, za sada može samo da se nagađa. Je li ga višemilionska šteta nanesena klijentima banke za vrijeme njegovog rukovođenja preporučila autoru projekta Milojku Spajiću i kako je to baš Kovača zapalo da se udomi u državnoj crnogorskoj firmi?

Upućeni tvrde da se za njega zauzeo “srpski faktor” čiji kraci od Budimpešte i Beograda sežu do Crne Gore, a potiču iz neformalne koalicije Vučić – Orban, dakle od predvodnika dva po mnogo čemu istovjetna autokratska režima koji koriste svaku priliku da jedan drugome duvaju vjetar u jedra. Za njih je bilo veoma važno da Kovač i OTP grupa, bez obzira na očigledne malverzacije kojima su ojadili svoje najmoćnije klijente, iz svega izađu bez posljedica. Tako bi vjerovatno i bilo da je potrajala apostolska vlast u Crnoj Gori koja je nagrađivanjem Pala Kovača članstvom u Odboru direktora kompanije “Montenegro Works”, željela minimizirati efekte afere CKB i predstaviti da “život teče dalje” zbog činjenice da je banka svoje oštećene klijente obeštetila.

No, naša saznanja govore da bi SDT uskoro moglo proširiti istragu i označiti ostale osumnjičene u lancu odgovornosti zbog najveće afere u crnogorskom bankarstvu ikada.

Podsjetimo, OTP grupa u krivičnoj prijavi navodi da Kovača sumnjiči da nije savjesno obavljao svoju dužnost unutar sistema banke zbog čega je došlo do milionske štete i pronevjere novca klijenata.

SDT vodi izviđaj o milionskoj pronevjeri novca u banci, preko sistema Privatnog bankarstva, a vjeruje se da su zaposleni vodili dvostruko knjigovodstvo kako bi uspjeli da odrade veliki broj transfera novca sa računa klijenata.

U milionskoj mreži brojnih zloupotreba unutar sistema CKB na meti su se našli poznati crnogorski sportisti, treneri i menadžeri, koji su godinama kao klijenti banke imali VIP status i mogućnost da bankarske transakcije obavljaju preko “privatnih bankara” kroz servis Privatnog bankarstva.

Istražitelji pokušavaju i da dokuče kako je funkcionisao sistem prevare unutar banke tako da nije isključena mogućnost da se tokom izviđaja dođe i do imena i drugih službenika, koji su u sistemu možda imali ulogu tokom zloupotrebe novca ili su prikrivali kolege i ćutali o malverzacijama.

Sistem unutar svake banke ima nekoliko nivoa kontrolnih pravnih stepenica – Upravni obor, Odbor za reviziju, internu reviziju, spoljnog revizora i krovnog zakonskog regulatora – Centralnu banku Crne Gore (CBCG).

U CKB banci nakon otkrivanja nestanka miliona sa računa je pokrenuta interna revizija, nakon čega je veliki broj službenika zbog raznih manjkavosti i nepravilnosti u radu do sada ostao bez posla ili su pod disciplinskim postupkom.

Samo da su apostoli potrajali

Naš portal je nedavno, u petom nastavku feljtona posvećenog mahinacijama u CKB naveo: “Ukoliko je namjera OTP grupe bila da samo Pal Kovač odgovara za ono što se dešavalo u banci, onda su promašili. Naši sagovornici navode da u CKB banci i dalje aktivno rade još makar tri osobe koje bi trebalo da podijele breme odgovornosti s bivšim CEO-om i da bi i oni trebalo da dođu na red”.

Podsjetimo: kada je došao u CKB, Kovač je preuzeo sređenu banku. Naime, prije prodaje OTP grupi, CKB je držala preko 50 procenata platnog prometa prema inostranstvu, do 40 procenata domećeg platnog prometa, imala značajne depozite. Njegov prethodnik zaradio je dosta novca, kadrovski osnažio banku, postavio dobre sisteme…

Kovač je bio veoma socijalan bankar, obilazio je Crnu Goru uzduž i poprijeko, posjećivao izabrane privrednike, družio se i sa političarima.

U procesu spajanja banaka, Kovač se lagano odrekao dijela menadžmenta i svojeg, po dolasku u Podgoricu prvog saradnika, de facto uništivši jedan cijeli sektor. Neobjašnjivo je promovisao pojedine zaposlene i upravo je ta negativna selekcija, dovođenje pojedinaca koji nijesu imali znanja i sposobnosti na dominantne pozicije u CKB, pogodovalo razvoju situacije koja je kulminirala otktivenim zloupotrebama.

Naši izvori iz CKB banke smatraju da će Kovač “jeftino” proći ako se optužnica zadrži samo na zloupotrebi “u dijelu nevršenja svoje dužnosti”. Glasine idu mnogo dalje. Pominju se i neke trgovine akcijama naftnih kompanija od 2018. godine, “švajcarski franci”, trgovanje inside informacijama na berzi… O tome smo pisali u našem feljtonu.

Nedavno su svi članovi Odbora direktora “Montenegro works” (Crna Gora radi) prijavili prihode i imovinu Agenciji za sprečavanje korupcije.

Najveću imovinu među njima prijavio je bivši izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke Pal Kovač. On je prijavio je da je u septembru prihodovao 12.600 eura, a da je na tekućem računu imao 917.000 eura.

Hoće li naredne poteze SDT-a Pal Kovač čekati u Crnoj Gori, teško je u ovom trenutku reći. Zvanično, čovjek je ostao bez posla, pa nema značajnijeg razloga da i dalje boravi u Podgorici. Nezvanično, on bi mogao da se ugleda na mnoge ovdašnje bjegunce od pravde i odbije da se pojavi u postupku dokazivanja njegove krivice za malverzacije u CKB.

Neki odgovori moraće da se dobiju. Osim (ne)sporne uloge Pala Kovača u malverzacijama u CKB, izvan krivično-pravnog dijela u priču bi mogao da se uključi i bivši ministar Milojko Spajić koji bi morao da objasni uticaj ”srpskog faktora”, kao kraka Vučićevog i Orbanovog uticaja, u postavljenju (čitaj: spašavanju) Kovača u bord Montenegroworksa.

Upućeni kažu da bi, da ih je zapalo da nastave sa misijom u Crnoj Gori, Kovač bio značajna karika u mađarskim akvizicijama… Samo da je Krivokapićeva Vlada potrajala.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije