Connect with us

Ekonomija

TIMONIJE: Crna Gora može biti primjer pozitivnog razvoja ako pokaže političku volju i primi pomoć

Published

on

Crna Gora može biti primjer pozitivnog razvoja ako za to pokaže političku volju i primi neophodnu pomoć i podršku, ocijenio je ambasador Francuske, Kristijan Timonije.

On je, u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG), kazao da klimatski i zdravstveni izazovi zahtjevaju izražajniju solidarnost i stvaraju razvojne mogućnosti kakvih do sada nije bilo.

“Nije u pitanju vizija Balkana kao rezervoara jeftine radne snage u našu korist, već vizija izgradnje istinskog ekosistema koji uzima u obzir sve prednosti regiona uz očuvanje njegove ravnoteže i životne sredine, pri čemu se ne odustaje od razvoja koji pruža mogućnosti njegovim mladim ljudima i stručnjacima”, rekao je Timonije u odgovoru na pitanje šta je razlog intenziviranja ekonomskog uticaja Francuske u regionu.

Francuska agencija za razvoj (ADF) će, u okviru strategije za Zapadni Balkan, u ovoj godini započeti aktivnosti u Crnoj Gori projektom vrijednim 50 miliona eura.

“Angažovanje Francuske razvojne agencije u regionu je inicirao predsjednik Emanuel Makron kako bi na konkretan način potvrdio volju Francuske da doprinese ekonomskom i socijalnom napretku Zapadnog Balkana. Sporazum o aktivnostima Francuske razvojne agencije u Crnoj Gori potpisali su u Parizu francuski državni sekretar za evropske poslove i ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović”, naveo je Timonije.

Tom prilikom potpisan je prvi projekat Francuske razvojne agencije na Balkanu u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF) kojim se podržavaju investicije namijenjene ciljevima održivog razvoja.

“Ta finansijska pomoć u iznosu od 50 miliona eura po povlašćenoj stopi dio je politike francuskog sistema državne pomoći zemljama u razvoju i propraćena je subvencijom za tehničku pomoć od 400 hiljada eura u korist IRF-a i njegovih klijenata. Ta sredstva će biti namijenjena inovativnim malim i srednjim preduzećima za podršku razvoju ‘zelenih projekata’, kao i ranjivim kategorijama”, naveo je Timonije.

On smatra da je to značajno tim prije što je zemlja počela da razvija strategiju inovativne djelatnosti koja počiva na primjenjenom istraživačkom radu.

“Nadamo se da ćemo, nakon sastanka ministra Radulovića sa našom ministarkom za visoko obrazovanje, istraživanje i inovacije, moći da podržimo ovakav pristup budućnosti”, dodao je Timonije.

On je, govoreći o utiscima o Crnoj Gori, kazao da je nakon 20 godina od njegovog posljednjeg boravka, konstatovao značajan razvoj do koga je došlo uz podršku Evropske unije, međunarodnih investitora i lokalnih aktera, posebno u oblasti turizma.

“Takođe, mogu da konstatujem rizike koje povlači turistička monokultura i koji su još izraženiji zbog pandemije koja je snažno pogodila zemlju čiji prihodi od turizma učestvuju u bruto domaćem proizvodu sa više od 11,6 odsto, a indirektno 22 odsto. Bio sam, isto tako, iznenađen prilično neravnomjernim razvojem kako na socijalnom tako i na teritorijalnom planu”, naveo je Timonije.

Razvoj masovnog turizma, kako smatra, otvara pitanja koja se tiču ekologije i klimatske odgovornosti, koja danas zauzimaju centralno mjesto u međunarodnim razgovorima.

“Francuska, kao najposjećenija turistička destinacija u svijetu, čiji su državljani istovremeno među najbrojnijim turistima u Crnoj Gori, mogla bi da ponudi svoju ekspertizu i učestvuje u njenom novom razvoju. Postoji mnogo toga što se može uraditi u pogledu bolje socijalne i ekonomske usklađenosti i zaštite životne sredine čime će se postići brži napredak Crne Gore na njenom putu ka članstvu u EU”, ocijenio je Timonije.

On je, odgovarajući na pitanje na koji način može doprinijeti intenzivnijoj saradnji pivrednika dvije zemlje, kazao da je sigurno da profesionalna i argumentovana angažovanost stručnih instanci najviše doprinosi promovisanju potencijala i boljem uzajamnom poznavanju, ali isto tako i povjerenju koje je bitno za svijet biznisa.

“Ono će biti još snažnije ukoliko vlasti dobronamjerno nastave sa konkretnim primjerima u pogledu transparentnosti, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Francuska ambasada je podržala, 2017. godine, osnivanje Udruženja francusko-crnogorskih preduzeća, koje broji 45 članova od kojih su 19 francuska preduzeća, kao instance dijaloga i informisanja, vrlo aktivne u razvijanju naše saradnje”, kazao je Timonije.

On je naveo da sa nestrpljenjem očekuju trenutak kada će zdravstvena situacija omogućiti da ponovo pokrenu aktivnosti B2B ili krenu sa sektorskim sastancima, u saradnji sa njihovim regionalnim ekonomskim kancelarijama u Beogradu i Sofiji.

“Imajući u vidu veličinu crnogorskog tržišta, ovaj regionalni pristup je važan, naročito za naša velika preduzeća. Takođe, od značaja je i učešće crnogorskih organizacija na francuskim sajmovima”, zaključio je Timonije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije