Connect with us

Turizam

OVE SEZONE: Očekuju 80 odsto gostiju iz regiona

Published

on

Crna Gora je spremna za sezonu i očekivanja su da će se ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019. godine. Isto tako računa se da će 80 odsto gostiju biti iz regiona, smatra generalna direktorka za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomije Aleksandra Gardašević-Slavuljica.

Jedan od uslova je, kako je istakla, da zadržimo stabilnu epidemiološku situaciju, kako bismo bili prepoznati kao odgovorna i sigurna destinacija.

“Turizam se oporavlja možda i brže nego što smo očekivali prije par mjeseci. Želja za putovanjima prevazilazi strah, a još u kontekstu odgovornog odnosa, tako da očekujemo veliki ‘come-back’. Uvjereni smo da su projektovani procenti za 2021. godinu ostvarivi”, kazala je Gardašević-Slavuljica za Pobjedu, dodajući da u prilog tome imamo otvorene granice i bezuslovne ulaske državljana EU, regiona, Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Švajcarske i niza drugih zemalja.

Ozbiljno smo, kaže ona, pristupili stvaranju adekvatnih preduslova za uspješnu ljetnju sezonu.

“Epidemiološka situacija je stabilna, sigurnosno-zdravstveni protokoli su na snazi, a masovna vakcinacija je u toku, što su obećavajuci faktori za oporavak turizma. Ovo znači da smo odgovorni domaćini, koji dočekujemo odgovorne goste, što će obezbijediti sigurnost svima, kako domicilnom stanovništvu, tako i turistima”, kazala je Gardašević-Slavuljica, ali dodaje da će sve biti drugačije u ovoj i ko zna koliko narednih sezona.

To “drugačije”, uvjerava, ne mora da znači “lošije”.

“Znači da moramo promijeniti percepciju uspješnog turizma. Moramo ga učiniti održivijim, odgovornijim, više otpornim na turbulencije. Za početak, potrebno je povratiti povjerenje turista, a to možemo samo ako Crnu Goru brendiramo kao odgovornu i sigurnu destinaciju”, kazala je Gardašević-Slavuljica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije