Povežite se sa nama

Ekonomija

UVOĐENJE STEČAJA PROUZROKOVALO JE OTKAZE ZA SVIH 1,2 HILJADE ZAPOSLENIH: KAP izašao iz stečaja nakon osam godina

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

”Vijesti” nisu mogle dobiti komentar od sada već bivšeg stečajnog upravnika u vezi sa tim koliko novca je isplaćeno povjeriocima i da li su okončani svi sudski postupci

Kombinat aluminijuma izašao je iz stečaja rješenjem Privrednog suda još 30. avgusta, tako da je potpuno upravljanje fabrikom preuzeo “Uniprom” Veselina Pejovića, potvrđeno je “Vijestima”.

”Vijesti” nisu mogle dobiti komentar od sada već bivšeg stečajnog upravnika Veselina Perišića, koliko novca je isplaćeno povjeriocima i da li su okončani svi sudski postupci ili su zbog njih ostavljene rezervacije.

U KAP je 8. jula 2013. godine uveden stečaj zbog duga od 386 miliona eura. Uvođenje stečaja prouzrokovalo je otkaze za svih 1,2 hiljade zaposlenih, od čega je polovina tog broja angažovana tokom stečaja.

Neposredno nakon uvođenja stečaja i prije njega država je platila oko 130 miliona eura jer je Vlada 2009. dala garancije na kredite KAP-a koji su uzeti dok je kompanijom upravljala kompanija CEAC ruskog milijardera Olega Deripaske.

Specijalno državno tužilaštvo, u aprilu ove godine pokrenulo je postupak zbog davanja ovih garancije, zbog toga što nisu bili ispunjeni zakonski uslovi jer je kompanije imala negativnu vrijednost kapitala. Tužilaštvo je tada saslušalo 14 bivših funkcionera i službenika zbog davanja ovih garancija.

Cijene alminijuma od početka 2017. prema arhivi LME berze
Cijene alminijuma od početka 2017. prema arhivi LME berze foto: LME.COM

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević tada je kazala da je država davanjem ovih garancija oštećena za 127 miliona eura. Tužilaštvo tereti tadašnje funkcionere i službenike da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom davanja garancija Kombinatu aluminijuma i nikšićkim Boksitima, i tim firmama pribavili protivopravnu imovinsku koritst.

Vlada je 2013. tražila stečaj zbog do tada palih garancije od 25 miliona eura, ali i zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

Uniprom je preuzeo KAP u julu 2014. godine, nakon što je njime godinu upravljao državni Montenegro bonus. Uniprom je za najveći dio imovine KAP-a dao ponudu od 28 miliona eura, ali je naknadno cijena smanjena za sedam miliona jer nije mogao preuzeti dio imovine pod sporovima. Manji dio imovine bivše fabrike kupilo je više drugih firmi.

Vrhovni sud je 16. marta ove godine donio konačno rješenje kojim je odbijen zahtjev “Uniproma” za revizijom ranije donijetih presuda Privrednog i Apelacionog suda u korist stečajne uprave. Formalni razlog je što pravnica Uniproma koja je podnijela nije imala završen pravosudni ispit, što je zakonska obaveza za pravnog zastupnika koji podnosi reviziju Vrhovnom sudu. Uniprom je tražio reviziju ranijih presuda kako bi se imovinski sporovi i troškovi rješili na teret stečajne uprave.

Odbacivanjem revizije postale su pravosnažne presude kojima je utvrđeno da je KAP u stečaju ispunio sve svoje ugovorne obaveze prema “Unipromu”. Prema ovim presudama “Uniprom” postoje vlasnik imovine KAP-a u stečaju u zatečenom stanju. To je i bio jedan od osnova za prestanak potrebe za stečajem. Nakon toga počelo je formalno djeljenje otkaza zaposlenima koji su nakon jednog dana ponovo zapošljavani u “Unipromu” ili povezanim firmama. Zbog tog otkaza i jednog dana na Birou rada, ti zaposleni su ostvarili pravo na isplatu otpremnina prema ranije usvojenom socijalnom dijalogu. Isplata otpremnina koštala je državu preko dva miliona eura.

Cijena tone aluminijuma prešla 3.000 dolara

Stanje na tržištu sada je i više nego dobro za novog vlasnika Kombinata aluminijuma i pored značajnog rasta cijena električne energije, jer još veći rast cijena na međunarodnim berzama bilježi aluminijum.

Juče je tona aluminijuma na LME berzi koštala 3.050 dolara, što je najveća vrijednost od ekonomskog buma 2008. godine. Samo od početka ove godine cijena tone aluminijuma je porasla za hiljadu dolara. U prilog vlasniku ide i trend jačanje dolara u odnosu na euro koji je prisutan u posljednje vrijeme.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije