Connect with us

Ekonomija

VELIKI PREOKRET: Čuveni, ali zapušteni biser Crne Gore vraćaju bivšim vlasnicima?

Published

on

Albanska lista predložila je poslanicima crnogorskog parlamenta zakon po kome se imovina u uvali Valdanos vraća bivšim vlasnicima.

“Ovim zakonom, radi otklanjanja posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos, uređuju se uslovi, način i postupak vraćanja imovine oduzete 1978. godine, bivšim vlasnicima i njihovim zakonskim naslednicima. Postupak u skladu sa ovim zakonom sprovodi se zbog činjenice da imovina koja je bila predmet oduzimanja nije privedena namjeni za koju je oduzeta”, navodi se u Predlogu zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja  uvale Valdanos koji je podnio poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu.

Prema pouzdanim saznanjima portala Luča, inicijativa Nimanbegua nije u startu osuđena na neuspjeh, kao brojne slične, već postoji šansa da prođe budući da poslanici, u ovom slučaju, neće glasati strogo partijski. Predlog zakona se već nalazi u skupštinskoj proceduri.

Takođe, nova vlast se već zamjerila Albanskoj listi nakon smjene svih njenih kadrova “po dubini”, pa mnogi smatraju da je ovo jedan od načina povratka već izgubljenog povjerenja.

ODUZIMANJE NEPOKRETNOSTI

Podsjetimo, Rješenjem br.06-2275/2 od 17.01.1978. godine Odjeljenja za imovinsko-pravne poslove SO Ulcinj, oduzeta je imovina bivših vlasnika, fizičkih i pravnih ica, kao i vjerskih zajednica.

U pitanju su maslinada i druge nepokretnosti koje se nalaze u uvali Valdanos, gdje je pod stavom dva pomenutog Rješenja, navedeno da se oduzete označene nepokretnosti predaju u posjed Državi SFRJ-Saveznom sekretarijatu za Narodnu odbranu danom donošenja rješenja, a kao svrha izuzimanja navedena je izgradnja vojnoga objekta stalnog karaktera.

“Postupak oduzimanja prava svojine od strane bivših vlasnika maslinade u uvali Valdanos nije sproveden u skladu sa tadašnjim propisima kojima se regulisao postupka izuzimanja- eksproprijacije nepokretnosti od strane privatnih vlasnika. U rješenju o izuzimanju nepokretnosti navedeno je da je svrha izuzimanja izgradnja vojnog objekta stalnog karaktera, ali svakom izuzimanju zemljišta iz posjeda ranijih vlasnika mora da prethodi odluka nadležnog organa o privođenju tog zemijišta namjeni određenoj urbanističkim planom ill drugim planskim dokumentom”, navodi se u obrazloženju Nimanbegua dostupnog na sajtu Skupštine.

BEZ ODLUKE NADLEŽNOG ORGANA

Nadalje, u vrijeme donošenja rješenja – 17.01.1978. godine, koji je naveden i kao datum predaje izuzetog zemljišta u posjed korisniku eksproprijacije, nije postojala odluka nadležnog organa o privođenju tog zemljišta namjeni.

“Zbog čega rješenje o izuzimanju ima manjkavosti koje opravdavaju otklanjanje pravnih posljedica koje je proizvelo, jer u nedostatku odiuke nadležnog organa o privođenju izuzetog zemljista planskim dokumentom predviđenoj namjeni, rješenje o izuzimanju nije osnov za oduzimanje ili sticanje prava svojine”, navodi se između ostalog u Predlogu zakona.

BLOKADA MANSA

Bivša vlast je prije deset godina pokušala da valorizuje uvalu Valdanos izdavanjem u zakup jednoj malo poznatoj britanskoj firmi, no nevladin sektor je uspješno blokirao tu inicijativu. Najdalje u tome je otišao MANS koji je objavio studiju povodom tog slučaja.

“Studija ukazuje na niz propusta koji su napravljeni u tenderskom postupku za dugoročni zakup preko 3,5 miliona kvadratnih metara zemljišta u uvali Valdanos, kao i na netransparentnost postupka i nespremnost Vlade da omogući pristup informacijama. Dokumentacija koja predstavlja sastavni dio ove studije potvrđuju da je Vlada dvije godine vodila pregovore sa kompanijom koja nije ispunila tenderske uslove”, naveo je tada MANS.

Kada je na tu činjenicu ukazao MANS, čelnici Vlade su stali u odbranu takvog posla, tvrdeći da je sve urađeno u skladu sa zakonom. Ipak, nakon kampanje koju je sproveo MANS, vladin Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je bio prinuđen da poništi tender za Valdanos.

ZAPUŠTENI BISER

Uvala Valdanos je pravi biser crnogorske obale. Nekada je bila je glavna luka i sklonište za brodove ulcinjskih gusara. Nalazi se između dva rta, Mavrijana i Mendre, čije se litice strmo spuštaju u more. U zaleđu plaže nalazi se rezervat stoljetnih maslina – Maslinada. Plaža je prekrivena krupnim oblucima šljunka, na obali i u vodi, i u blagom poluluku uvučena u kopno.

Vojska bivše SFRJ je tu namjeravala da sagradi vojnu bazu, ali je sagrađeno vojno odmaralište koje potpuno zapušteno. Već nekoliko decenija traje borba oko 200 porodica da vrate svoje zemljište.

Predlog zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja uvale Valdanos je bio predložen prošle godine, ali zbog nedovoljne poslaničke podrške je bio arhiviran. Da li će i sada tako biti ostaje da se vidi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije