Connect with us

Vijesti

Bečić: Ako vidim da je opstrukcija, tražiću da se rasprava o budžetu obavi u Skupštini

Published

on

“Mislim da je napravljena sistemska greška i da je prije donošenja predloga Zakona trebalo obaviti konsultacije sa parlamentarnom većinom jer ona treba da ga izglasa”, rekao je između ostalog poslanik SNP-a i predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić pozvao je članove Odbora za ekonomiju, finansije i budžet da nastave sjednicu i raspravu o Predlogu zakona o budžetu.

Poručio je da ukoliko sjutra ponovo bude bio neki zahtjev za dodatnim vremenom, da će posegnuti za članom 153 Poslovnika koji omogućava da se pretres obavi u Skupštini bez izvještaja sa odbora.

“Prosto moramo da krenemo sa raspravom o bužetu, jer je za petak predviđen pretres o više predloga zakona koji su vezani za budžet… Apelujem na članove Odbora da se sjednica nastavi večeras ili rano ujutro i ispoštujute dogovor sa sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine…. Imam još jednu mogućnost i posegnuću za njom ako vidim da ovo nije traženo vrijeme za dodatne konsultacije već možda neki pokušaj opstrukcije. Ako to zaključim i ukoliko ponovo budemo imali zahtjev za dodatnim vremenom posegnuću za članom 153 poslovnika Skupštine koji kaže da ukoliko nadležni odbor ne podnese izvještaj u predviđenom roku pretres zakona se može obaviti u Skupštini bez izvještaja odbora ako se zakon donosi u hitnom postupku… Ja dozvoliti da ovaj sistem uđe u blokadu i Skupština u cajtnot sigurno neću”, rekao je Bečić.

Prethodno je poslanik SNP-a i predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Vladimir Joković rekao da “nije do predsjednika Odbora” da li će se nastavi ili ne rasprava o budžetu na odboru.

Joković
Jokovićfoto: Screenshot

“Radi preciznosti najjači poslanički klub u parlamentarnoj većini je tražio pauzu. Hoće da obave konsultacije oko odlučivanja o pojedinim pitanjima Zakona u budžetu za 2022. Data je pauza, da li ćemo nastaviti ne zavisi od predsjednika. Mislim da je napravljena sistemska greška i da je prije donošenja predloga Zakona trebalo obaviti konsultacije sa parlamentarnom većinom jer ona treba da ga izglasa. Niko od nas u tom predlogu zakona o budžetu nije učestvovao i pojavile se ogromne dileme gdje pojedini poslanički klubovi i to oni najjači u parlamentarnoj većini žele dodatne konsultacije. Mislim da možemo da nastavimo sjutra, mogli bi i večeras da radimo, ali nećemo moći da odlučujemo jer nećemo imati kvorum… Ako se pomjeri za jedan dan sjednica o predlogu Zakona o budžetu može se odložiti ona posebna sjednica ne mora se u ovoj godini ni održati….”, rekao je Joković

Bečić je podsjetio da se predlog Zakono o budžetu nalazi u skupštinskoj proceduri od 15. novembra, te da je danas 22. decembar, ali da dođe crvena minuta i trenutak kada se poslanici moraju izjasniti.

“Pravo svakog poslanika je da glasa za, protiv ili uzdržan. Poslanici se moraju izjasniti… Napravili smo dogovor na Kolegijum predsjednika Skupštine prije mjesesc dana i da 23. decembra krene rasprava o predlogu zakona o budžetu i pratećim aktima… Dogovor je potvrđen više puta… Prosto moramo da krenemo sa raspravom o bužetu, jer je za petak predviđeno pretres o više predloga zakona koji su vezani za budžet, da se nakon toga razmotre amandmani… Apelujem na članove Odbora da se sjednica nastavi večeras ili rano ujutro i ispoštujute dogovor sa sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine….”, naveo je Bečić

Joković je između ostalog rekao i da što se njega tiče da Odbor rad može da počne večeras, a ne sjutra.

“Radim koliko mogu u najboljoj namjeri da sve obaveze završim u roku. Da li se u svemu ovome zakasnilo pa se ušlo u cajtnot, radićemo koliko možemo, a plenum neka radi šta god hoće… Volio bih da izvještaj Odbora bude na vrijeme, nikada nikoga neću moliti da dođe…”, rekao je Joković.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nastaviće sjutra raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu i pratećim zakonima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije