Povežite se sa nama

Vijesti

EPCG odgovorila Unipromu: Ponuda nije naša nadležnost, predlog uputiti Vladi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Postupajući u granicama svojih statutarnih ovlašćenja, poslovodstvo EPCG AD Nikšić ostaje posvećeno nastavku pregovora sa Vašom kompanijom radi zaključenja Ugovora o kupoprodaji električne energije”

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) obavijestilla je kompaniju Uniprom da nije u mogućnosti da prihvati njihov predlog da formuliše ponudu za preuzimanje postrojenja radi proizvodnje primarnog aluminijuma.

U odgovor na Ponudu za preuzimanje postrojenja radi proizvodnje primarnog aluminijuma koju potpisuje izvršni rukovodilac Direkcije za pravne poslove EPCG Mićun Milatović se navodi da Uniprom sa predlogom treba da upozna ovlašćenog predstavnika većinskog akcionara, to jest, Vladu Crne Gore.

Kako se navodi u dopisu, EPCG informiše da nakon razmatranja nije u mogućnosti da prihvati predlog Uniproma da EPCG AD Nikšić formuliše ponudu za preuzimanje postrojenja radi proizvodnje primarnog aluminijuma.
odgovor EPCG UNIPROM
foto: Screenshot

“Naime, kao što ste već upoznati, Zaključcima br. 10-00-57973 od dana 13.decembra 2021.godine, usvojenim na juče održanoj sjednici Odbora direktora EPCG AD Nikšić, istaknuto je da odluka o preuzimanju postrojenja radi proizvodnje primarnog aluminijuma nije u nadležnosti Odbora direktora. Na ovom mjestu još jednom ponavljamo da, imajući u vidu da EPCG AD Nikšić nije registrovana za obavljanje predmetne djelatnosti, bez prethodne odluke i odgovarajuće izmjene Statuta od strane Skupštine akcionara, kao najvišeg organa korporativnog upravljanja Društvom nadležnog za donošenje takve vrste odluka, ne postoji pravna mogućnost da poslovodstvo EPCG AD Nikšić u ovom trenutku uopšte razmatra Vaš predlog. Tim prije, jer berzanska cijena količine električne energije koja je tokom jednogodišnjeg perioda potrebna za nesmetano odvijanje procesa proizvodnje primarnog aluminijuma u Vašem postrojenju, u ovom trenutku iznosi više od 120 miliona eura, pa je riječ o investicionoj odluci čija vrijednost prelazi jednu desetinu osnovnog kapitala Društva, što je takođe u nadležnosti Skupštine akcionara Društva”, navodi se u odgovoru EPCG koji je upućen izvršnom direktoru Uniproma Veselinu Pejoviću.

Dodaju da budući da je Uniprom upoznat sa činjenicom da je većinski akcionar EPCG država Crna Gora, cijene neophodnim da predlog upute Vladi Crne Gore.

“Odnosno, kontaktirate i sa predlogom upoznate ovlašćenog predstavnika većinskog akcionara. Svakako, Odbor direktora nije u poziciji da prejudicira stavove većinskog vlasnika i investicione odluke Skupštine akcionara. Postupajući u granicama svojih statutarnih ovlašćenja, poslovodstvo EPCG AD Nikšić ostaje posvećeno nastavku pregovora sa Vašom kompanijom radi zaključenja Ugovora o kupoprodaji električne energije. Da pregovore vodimo u dobroj vjeri i sa ozbiljnom namjerom, potvrđeno je i juče usvojenim Zaključkom na sjednici Odbora direktora kojim je izražena spremnost da u cilju daljeg kontinuiranog odvijanja procesa proizvodnje primarnog aluminijuma u Crnoj Gori, pored ranije utvrđenog popusta, ponudimo i dodatnu stimulativnu mjeru”, navodi se u odgovoru.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije