Connect with us

Vijesti

,,Evropa sad“: Procijenili da će veće akcize smanjiti legalno tržište za petinu

Published

on

Prihodi od akciza u narednoj godini bili bi manji pet miliona eura u odnosu na 2021. i ne bi se vratili na ovogodišnji nivo ni u 2024. godini, upozoravaju distributeri

Vladin reformski program ,,Evropa sad“ predviđa naglo i veliko povećanje akciza na duvanske proizvode što će, ukoliko se usvoji, dovesti do pada tek oporavljenog legalnog tržišta za minimum 20 odsto. U tom slučaju bi prihodi od akciza u narednoj godini bili manji pet miliona eura u odnosu na 2021. i ne bi se vratili na ovogodišnji nivo ni u 2024. godini, pokazuje analiza kompanija uključenih u distribuciju duvanskih proizvoda, u koju je Pobjeda imala uvid.

Sa druge strane, pokazuje analiza, zadržavanjem postojećeg kalendara, koji postepeno podiže akcizne stope do 2025. godine, i bez ikakve intervencije, prihodi bi godišnje rasli po dva miliona eura.

– Novi prijedlog vodi ka pretpostavljenom prosječnom poskupljenju cigareta za 40 centi po paklici, pa bi prosječna cijena bila 18 odsto viša nego ove godine. Ukoliko bi se desilo navedeno poskupljenje bi ugrozilo stabilnost tržišta – navodi se u analizi.

Računica

Najavljenim reformama predviđeno je da od 1. januara 2022. godine specifična akciza na cigarete bude povećana sa 37 na 47 eura za hiljadu komada; od 1. januara 2023. na 49 eura, a od 1. januara 2024. na 51 euro. Minimalna akciza za cigarete bi u narednoj godini bila povećana sa 76,25 na 84,7 eura za hiljadu komada, u 2023. 88,15 eura, a u 2024. godini 91,6 eura. Vlada planira da po tom osnovu prihoduje deset miliona eura.

Osim akciza na cigarete, biće redefinisana visina akcize na bezdimne duvanske proizvode koja bi se u narednoj godini plaćala 150 eura po kilogramu, u 2023. 170 eura, a u 2024. 190 eura. Predlaže se i povećanje akcize na fino rezani duvan sa 45 na 55 eura po kilogramu, a za drugi duvan za pušenje sa 25 na 35 eura po kilogramu. Biće uvedena i akciza na duvan za žvakanje i šmrkanje od 40 eura po kilogramu. Prihod od ovih akciza planiran je na dva miliona eura.

Prema računici distributera (prikazanoj na grafikonu), prihodi od akciza na cigareta u ovoj godini iznosiće 57 miliona eura. U narednoj bi, uz primjenu aktuelnog akciznog kalendara, bili 60 miliona, u 2023. 62 miliona, a u 2024. godini 64 miliona eura. U slučaju da program ,,Evropa sad“ stupi na snagu, prihodi od akciza na cigarete bi u narednoj godini bili 52,6 miliona, u 2023. 53,8 miliona, a u 2024. 54,9 miliona eura.

Distributeri ukazuju da posljednje procjene govore da će legalno tržište cigareta u ovoj godini biti 29 odsto veće nego prethodne.

– Postepeni oporavak tržišta vodi ka većim prihodima od akciza od duvanskih proizvoda, koji se procjenjuju na 57 miliona eura, što je za 12 miliona, odnosno 25 posto, više u odnosu na prethodnu godinu. Ovakvi rezultati pokazuju da je jedini način da se povećaju prihodi izbjegavanje naglih i velikih povećanja akcize, uz nastavak odlučne i sistemske borbe protiv šverca – konstatuje se u analizi.

Borba protiv šverca

Evidentno je, dodaju, da borba protiv šverca vraća izgubljene prihode u državni budžet u ovoj godini.

– Ukoliko bi Vlada nastavila odlučnu borbu protiv šverca u 2022. i uz pretpostavku vraćanja dodatnih 100 tona cigareta u legalni promet, uz postojeći akcizni kalendar država može povećati prihod za deset miliona eura. Ova godina je pokazala da je to moguće, jer je dodatnih 13 miliona dobijeno upravo vraćanjem potrošača na legalno tržište – kaže se u analizi.

Trenutno najjetinije cigarete na legalnom tržištu koštaju dva eura, a ukoliko se usvoje predložene izmjene koštaće 2,50 eura.

– Trenutna akciza koja se plaća na ovaj proizvod iznosi 73,25 eura za hiljadu komada plus PDV što predstavlja 1,75 eura po paklici. Novim obračunom, samo bi akciza i porez iznosili 2,10 eura, tako da je povećanje na 2,50 eura neminovno. Upravo ovaj proizvod je privukao najviše potrošača sa crnog tržišta – ističu distributeri i podsjećaju da je 2018. godine, kad su akcize naglo povećane, legalno tržište opalo 40 odsto, a prihodi od akciza 29 odsto.

Vlada kao jedan od glavnih razloga za povećanje akciza navodi obavezu usklađivanja sa minimalnim zahtjevima EU prema kojima akciza na sve cigarete ne smije biti manja od 90 eura na hiljadu komada. Distributeri podsjećaju da do ulaska u EU nije neophodno ispunjavanje ove obaveze.

– Zemlje koje su se posljednje pridružile EU dobile su rok od četiri godine za usklađivanje po pristupanju – zaključili su i izračunali da bi to u našem slučaju bilo 2026. godine.

Nije sve za kritiku

Distributeri duvanskih proizvoda u analizi ukazuju da nijesu za kritiku sve mjere najavljene kroz program „Evropa sad“.

– Pozitivan trend u predloženim reformama može predstavljati uvođenje kalendara minimalne akcize na cigarete i akcize na grijani duvan, kao što je navedeno u prijedlogu Vlade. Na ovaj način bi se obezbijedila još veća predvidivost koja je ključna za stabilan rast poreskih prihoda – ukazuju distributeri.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije