Connect with us

Vijesti

RAST CIJENA NA MEĐUNARODNOM TRŽIŠTU: Od ponedjeljka gorivo skuplje za tri i šest centi

Published

on

Prema ovim procjenama cijena eurodizela od ponedjeljka najvjerovatnije će iznositi 1,30 eura, a lož ulja 1,27 eura. Litar eurosupera 98 iznosiće 1,46 eura, a eurosupera 95 poskupiće na 1,42 eura

Eurodizel i lož ulje poskupiće u ponedjeljak za po šest centi, dok će za dvije vrste benzina cijene najvjerovatnije porasti za po tri centa, saznaju “Vijesti” od trgovaca naftnih derivata.

Kako je pojašnjeno posljednjih dana došlo je do novog značajnog rasta naftnih derivata na međunarodnim berzama, što će povećati cijene i na crnogorskim pumpama. Konačni obračun prema obračunskim koeficijentim saopštiće Ministarstvo kapitalnih investicija u ponedjeljak.

Prema ovim procjenama cijena eurodizela od ponedjeljka najvjerovatnije će iznositi 1,30 eura, a lož ulja 1,27 eura. Litar eurosupera 98 iznosiće 1,46 eura, a eurosupera 95 poskupiće na 1,42 eura.

Cijene goriva su prošle godine usljed male potrošnje izazvane pandemijom korona virusa bile na rekordnom niskom nivou, ali su od kraja prošle godine počele oporavak koji se nastavio i ove godine. Poskupljenje u ponedjeljak biće 13 od početka ove godine, a sa njim cijene će biti veće od rekordnih iz 2019. godine.

Skoro sve parlamentarne partije smatraju da bi trebalo smanjiti akcize na gorivo, koje je bivša Vlada 2017. godine dodatno povećala za devet centi po litru. Od tada su maloprodajne cijene među većima u regionu, ali i od nekoliko država u Evropi.

Ministarstvo kapitalnih investisticija, kao resor nadležan za regulaciju tržišta naftnih derivata, još 2. marta ove godine poslalo je dopis Ministarstvu finansija u kojem upozoravaju da se u narednom periodu može očekivati rast cijena goriva na međunarodnim berzama i predlažu zajednički sastanak kako bi se analizirao iznos akciza na gorivo i pronašao način za njihovo smanjenje.

Oni su naveli da je dozvoljeni minimum akcize kod eurodizela u Evropskoj uniji 33 centa po litru, a da je kod nas 44 centa, dok je za vrste benzina u EU dozvoljeni minimum akcize 35,9 centi po litru, a u Crnoj Gori je sada 54,9 centi po litru. Akcize ulaze i u osnovicu za obračun PDV-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije