Connect with us

Ekonomija

VLADA: 40 miliona eura bankama za podršku privredi

Published

on

Novac je obezbijeđen kod Razvojne banke Savjeta Evrope. Iz izvršne vlasti su najavili da će sljedeće nedjelje biti potpisani ugovori sa bankama. Rebalansom prošlogodišnjeg budžeta bivša Vlada je u okviru trećeg paketa mjera pomoći obezbijedila kod CEB-a 70 miliona eura koji treba da se da direktno bankama, da bi okvirni ugovor o zaključenju ovog aranžmana za 40 miliona eura na sjednici bivše Vlade bio usvojen krajem novembra prošle godine

Vlada Crne Gore je, u okviru paketa mjera podrške privredi za drugi kvartal obezbijedila kreditnu podršku mikro, malim i srednjim preduzećima (MMSP), kako bi se povećala likvidnosti privrede i smanjio negativni uticaj COVID 19 na ekonomiju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK).

“Druga faza ove podrške, vrijedna 40 miliona eura realizuje se kroz aranžman između Vlade i Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) a u cilju obezbjeđenja sredstava za kreditiranje privrede pod povoljnijim uslovima. Sredstva će se plasirati posredstvom komercijalnih banaka. Nakon realizacije ove tranše od 40 miliona eura, postoji mogućnost obezbjeđivanja dodatnih 30 miliona eura podrške. Projekat će se realizovati na način što će Ministarstvo ekonomskog razvoja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, iz prethodno pomenutog kreditnog aranžmana, bankama kroz “transferni zajam” obezbijediti sredstva za kreditiranje MMSP”, ističe se u saopštenju MEK.

Iz tog Vladinog resora su poručili da su sredstva najmijenjena za podršku likvidnosti, ali i investicijama, a da će bankama biti proslijeđena bez obaveze plaćanja kamate, te se na taj način kako tvrde stvaraju preduslovi da krajnji korisnici dobiju značajno povoljnije uslove finansiranja, čime se kako navode stvara osnov za oporavak privrede.

“Kako bi se realizovala gore pomenuta sredstva, ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić, će već naredne sedmice u ime Vlade zaključiti sa svakom bankom pojedinačno Ugovor o saradnji na sprovođenju socio-ekonomskih mjera kojim se definišu svi uslovi pod kojima će sredstva biti ustupljena krajnjim korisnicima. Vlada Crne Gore je osluškujući potrebe privrede krenula u sveobuhvatnu podršku iskazanu kroz mjere za prvi, a potom i drugi kvartal, te će i na ovaj način dugoročno podržati razvoj naše privrede koja se i dalje oporavlja od posljedica krize uzrokovane pandemijom”, zaključuje se u saopštenju MEK.

Rebalansom prošlogodišnjeg budžeta bivša Vlada je u okviru trećeg paketa mjera pomoći obezbijedila kod CEB-a 70 miliona eura koje će dati direktno bankama, da bi okvirni ugovor o zaključenju ovog aranžmana za 40 miliona eura na sjednici bivše Vlade bio usvojen krajem novembra prošle godine.

To iz razloga, kako je ranije objasnilo “Vijestima” Ministarstvo finansija, kojim je rukovodio bivši ministar Darko Radunović, jer se prethodno čekalo da CEB odobri aranžman nakon što ga pripremi ovaj resor.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije