Connect with us

KOLUMNE

Pozdrav iz Brisela na moru

Published

on

piše: Željko Vukmirović

Evropa sada zna da postoji Crna Gora. I to je dobro. Baš dobro. Ono što ne valja iz te priče je da bar za još neko vrijeme neće htjeti da zna da postoji trenutna Crna Gora. Bar dok su na vlasti prosrpski i proruski uhljebljenici. A to, ako ćemo pošteno, uopšte nije loša stvar.

Jer, ako je već Crna Gora trpeljiva prema instaliranom prosrpskom kadru i uporno uzmiče od te veoma praktične višegodišnje investicije srpskog političkog vrha, Evropa za te smicalice očigledno nema naročito razumjevanja. A tim povodom, sadašnjoj izvršnoj vlasti u Crnoj Gori nijedan Vidovdan niti Petrovdan ne mogu pomoći. Na kraju, ni Mitrovdan nije tako daleko. I kao što svi znamo, slijedi rastanak.

Do tada, ne gine nam gnjavaža. Biće tu još tih svesrpskih sabora, brzo će i Guča…Ima da guslamo do jeseni i neizbježnih izbora. Uostalom, ovdašnja politička vrhuška je do sada toliko štete napravila da bilo kakva sanacija nema nikakve šanse. Evropa je to prepoznala. Posebno je prepoznala interes prosrpskih i proruskih snaga u postojećoj političkoj lakrdiji i destabilizaciji Crne Gore i regiona. To već Evropi ništa ne treba u životu.

Nered je nepodnošljiv. A i autor cijele gužve, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, toliko se nakupovao prividne moći od evropskih para da je totalni fijasko te licemjerne politike neodložan. I moraće da podmiruje troškove. Postoji osnovana sumnja da se zadugo neće micati s te blagajne. Nema tog kineskog brata Sija koji će mu valjati. Naročito sada, kada vidi kako je brat Putin prošao. To elitno društvo ima svoje interese. Tako se i ponaša. Nema mjesta za folirante. Samim tim, neminovan je i razlaz u balkanskim okvirima. Ili bježanija, kako hoćete.

Dnevnu zabavu će nam, u međuvremenu, obezbjeđivati premijer Spajić. Razapet obavezama između Brisela i plaže Pržno. Nešto poput razglednice Pozdrav iz Brisela na moru. Ozbiljan problem povodom takvog angažmana trenutnog crnogorskog premijera nastaje ako Evropi dosadi njegovo stalno spominjanje evropske prijestonice Brisela, kao da je nekakva usputna kafana u koju često zalazi. To se već nameće kao prilično neprijatna stvar.

Nego, važno je da sada Evropa zna da postoji Crna Gora.

I da zna da u Crnoj Gori postoji ova i ovakva trenutna vlast. Sa tim i takvim idejama. I tom i takvom vladajućom političkom garniturom. A to sa garniturom shvatite kako god hoćete…

Nije loša ta Evropa, uopšte.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije