Connect with us

Kultura

34. IZDANJE FESTIVALA: Barski ljetopis od 15. jula do 6. avgusta

Published

on

Festival Barski ljetopis ove godine će se održati od 15. jula do 6. avgusta. Publika će tokom tri sedmice uživati u pozorišnim, filmskim, muzičkim, književnim, likovnim segmentima, a biće organizovano i nekoliko pratećih programa.

Trideset četvrto izdanje manifestacije počeće koncertom sastava “All stars Jazz Ensemble Montenegro”, koji čine eminentni muzičari tog žanra iz Crne Gore. Nastup je zakazan za 15. jul u 21 sat, na Ljetnoj sceni Doma kulture. Selektor muzičkog programa je Vladimir Maraš.

Tokom tri sedmice, kako je saopšteno, fokus festivala biće na crnogorskim autorima i umjetnicima koji će dobiti priliku da promovišu svoja djela koja su nastala u prethodne dvije godine. Svi programi odvijaće se na scenama i prostorima JP Kulturnog centra Bar, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera u borbi protiv koronavirusa.

“To što će se u okviru festivala predstaviti isključivo autori, predstave i muzičari iz Crne Gore, neće uticati na kvalitet Barskog ljetopisa. Naprotiv. Imamo kvalitetne umjetnike koji su prepoznati širom svijeta, pa je ovo prilika da svoj rad predstave i na našem festivalu. Svaki dio programa pažljivo je biran, o svemu smo vodili račina, a zbog ograničenog budžeta ove godine će festival trajati samo tri sedmice. Tokom tog perioda potrudićemo se dasvi Barani, ali i gosti koji vole umjetnost zaista uživaju”, kazala je producentkilja Barskog ljetopisa Milena Charan.

Tokom tri sedmice ljubitelji pozorišta imaće priliku da odgledaju nekoliko predstava, kao što su “Don Kihot” u režiji jednog od najuglednijih reditelja regiona Andraša Urbana, koja koja je rađena u korpodukciji Barskog ljetoisa i Gradskog pozorista Podgorica. Biće izvedena i predstava „Kozocid“, autorski projekat Vide Ognejnović, nastao u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica. Selektor programa je Milija Šćepanović. On je zadužen i za filmski program koji se realizuje u saradnji sa institucijama kulture među kojima su Crnogorska kinoteka, Filmski centar Crne Gore i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Akadamski slikar Dragan Karadžić predstaviće svoje radove u okviru likovnog segmenta čiji je selektor Milun Lutovac.

Romani Ognjena Spahića – “Pod Oba sunca”, Jasenka Lalovića – “Kastigulja” i Aleksandra Radunovića Popaja “Drame – porodični ciklus” biće predstavljeni u okviru književnog programa za koji je zadužen Stefan Bošković.

Poseban segment Barskog ljetopisa čini program BARS posvećen autorima iz Bara. Tim segmentom upravlja publicista Željko Milović, a ove godine biće predstaveljena četiri autora.

“Napominjem, da ćemo kompletan program Barskog ljetopisa, po svim segmentima predstaviti na konferenciji za novinare koja će se održati uoči festivala“, dodala je Charan.

Festival se odžava uz podršku Opštine Bar i Turističke organizacije Bar.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije