Connect with us

Kultura

KIDS KINO LAB 2021: Filmski centar bio domaćin programa

Published

on

Filmski centar Crne Gore bio je partner ovogodišnjeg izdanja međunarodnog industrijskog programa Kids Kino Lab, koji je posvećen razvoju scenarija i produkcijskim osnovama filmova i serija za najmlađu publiku. Cilj programa je podrška ambicioznim filmskim projektima za djecu, zasnovanim na najvišim umjetničkim i produkcijskim standardima evropske kinematografije.

Program u vidu višednevnih radionica, predavanja i prezentacija, realizovan je od 15. do 31. marta u online formatu, a domaćin radionica bio je Filmski centar Crne Gore.

Saradnja sa programom Kids Kino Lab nastavak je aktivnosti Filmskog centra Crne Gore na unapređenju uslova u oblasti filmske edukacije, rada sa djecom i stvaranju novih filmskih publika, istakla je u svom obraćanju dobrodošlice, na početku sesije čiji je domaćin Filmski centar Crne Gore, Sanja Jovanović, menadžerka za programske politike i planiranje.

Prva sedmica Kids Kino Lab radionica bila je fokusirana na individualni rad i konsultacije u vezi sa produkcijom projekata selektovanih za učešće, nakon čega su uslijedili masterklasovi i prezentacije. Tokom trajanja radionice, polaznici su upoznati sa crnogorskom kinematografijom, aktivnostima Filmskog centra Crne Gore, kao i sa mnogobrojnim mogućnostima za saradnju.

Predavanje na temu „Sistem koprodukcija i produkcijski servisi u Crnoj Gori“ održao je Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, koji je predstavio glavne aktivnosti Centra, sa fokusom na mogućnosti realizovanja koprodukcija i finansiranja projekata putem javnih poziva za projekte koji su manjinske koprodukcije.

Na predavanju je dat osvrt na uspješne crnogorske većinske i manjinske koprodukcijske projekte, kao i na trendove u regionu. Kroz prezentaciju prilično aktivnog sektora filmske produkcije u Crnoj Gori, Čekić je, takođe, predstavio i cash rebate sistem i postupak podnošenja zahtjeva za povraćaj sredstava.

Programe su, tokom sesija u januaru (JEF Festival, Antverpen, Belgija) i martu (Filmski centar Crne Gore, Podgorica, Crna Gora), kao što će biti slučaj i u narednom periodu, vodili renomirani scenaristi i producenti, poput: Filipa Lazebnika (scenarista filmova Dizni studija: Mulan, Pokahontas i dr), Kirsten Bonen Rask (dugogodišnja saradnica Lars fon Trira i Urliha Zajdla) i Ronalda Krušaka (njemački producent). Krušak je u okviru programa koji se realizovao u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore održao predavanje na temu „Razumijevanje filmskog posla“.

Predavači i gosti bavili su se i pravnim pitanjima, poput ugovora i sporazuma o koprodukciji, kao i temom pripreme i realizacije dokumentarnih filmova.

U programu Kids Kino Lab 2021 našlo se 12 projektnih timova (scenarista i producent), među kojima je i crnogorski dugometražni igrani film „Planeta 7693“ reditelja Gojka Berkuljana, scenaristkinje Ane Vujadinović i producenta Marka Jaćimovića.

Podsjećamo, projekat Planeta 7693 podržan je na prvom konkusu za proizvodnju dugometražnih igranih filmova za djecu i omladine organizovanom od strane Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore.

Kids Kino Lab je inicijativa Odsjeka za edukaciju asocijacije New Horizons iz Poljske.

IZVOR: CDM

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije