Connect with us

Kultura

KOPRIVICA SAOPŠTIO: Obrazloženje žirija povodom dodjele trinaestojulske nagrade

Published

on

Nakon što je trinaestojulska nagrada, najveće državno priznanje koje se dodjeljuje u čast Dana državnosti Crne Gore, ove godine pripalo slikaru Tomu Pavićeviću i gitarskom duu koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević, jedan od članova žirija Dragan Koprivica poslao je obrazloženje zbog čega je ovo prestižno odlikovanje pripalo upravo ovim umjetnicima.

“Imajući u vidu višedecenijski opus jednog od najvećih crnogorskih slikara Tomislava Toma Pavićevića, ovogodišnji Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2021. godinu rukovodio se i činjenicom da je Pavićević u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“, imao i retrospektivnu izložbu propraćenu opsežnom monografijom”, navodi Koprivica.

Kako je naveo, u martu 2020. godine Pavićević je imao izuzetno zapaženo učešće na 75. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore predstavivši se slikom „Brod ludaka“, kada je, zbog pandemije, izostala dodjela nagrada.

“Tomislav Tomo Pavićević je rođen 1951. godine u Titogradu. Završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću. Član je ULUCG od 1978. godine. Dosad je imao četrdeset samostalnih, kao i brojne kolektivne izložbe. O uspješnosti i prepoznatljivosti njegovog rada govori i najvažnija strukovna nagrada „Milunović, Stijović, Lubarda“, koju je dobio četiri puta (1990, 1996, 2004. i 2010). Pojava umjetnika Toma Pavićevića na crnogorskoj likovnoj sceni po mnogo čemu je specifična. Neukalupljenost u standarde i nepristajanje na postojeće slikarske poetike dali su njegovom slikarstvu grotesknu figurativnost. Pavićević ima ubjedljiv opus, raspolućen između dvije krajnosti, pri čemu umjetnik zahvata širok set tema i obrazaca od odbačenih kič predmeta do remek djela beletristike, uz prisutnu erotiku u znaku radosti življenja” pojašnjava Koprivica.

Bez obzira na to kojim temama je zaokupljen (bordeli, religiozni ciklusi, ciklusi ratnika, ciklus o Lubardi), dodaje,  Pavićević se svom slikarskom pozivu posvećuje do kraja, otvarajući metafizička pitanja i ukazujući na egzistencijalne istine, posebno one zaboravljene.

“Specifičnim postupkom, satkanim od niza zahvata (linije, mrlje, umetnuti slojevi medicinskih gaza i sl.), Pavićević čini sam akt slikanja transparentnim uz kolažirane strukture. U seriji apstraktnih radova intuitivno se bliži autonomnom jeziku slike koristeći u umjetničkom postupku kao materijal i starinske tapete sa stilizovanim floralnim šarama”, navodi Koprivica.

Prema njegovim riječima, nakon serija crteža i slika vojnika, i epske instalacije „Omaž Lubardi“, Pavićević je rekonceptualizovao svoje radove iz serije „Ratnici“ uz relacije sa digitalnim printovima izloženih slika uz izvanumjetničke, islužene predmete.

“Svojom grotesknom, iskošenom vizijom svijeta, Pavićević je potvrdio pravo na stvaralačku različitost, na umjetnost kao transgresiju zatečenog poretka u umjetnosti i stvarnosti. Pavićević se i na 75. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore deklarisao kao stvaralac od neponovljivog značaja za budućnost crnogorskog slikarstva uz najviše ocjene stručne i odličnu recepciju šire javnosti”, dodaje Koprivica.

Prijedlog za dodjelu Trinaestojulske nagrade umjetniku Tomislavu Tomu Pavićeviću potpisalo je sedamnaest meritornih, afirmisanih umjetnika, akademika i istoričara umjetnosti: Ljiljana Karadžić, Miloš Marjanović, Igor Rakčević,  Anastazija Miranović, Ana IvanovićPetar Ćuković, Petrica Duletić, Snežana Ivović, Ljiljana ZekovićAna Spajić, Svetlana Racanović, Anka Burić, Teodora Nikčević, Jovana Vujanović, Siniša Radulović, Jovan Vušurović i Milena Jovović.

Darko Nikčević i Srđan Bulatović (duo gitara)

Koprivica tvrdi da žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade za 2021. godinu nije imao dileme ni kada je riječ o međunarodno priznatom duu gitara, Darku Nikčeviću i Srđanu Bulatoviću, koji već više od dvije decenije afirmiše muziku za gitaru kako kroz recentne autore, koji su pisali za gitaru, tako i kroz svoje autorske kompozicije, utemeljene u muzičkoj baštini Crne Gore.

“Darko Nikčević je flamenko gitarista i kompozitor. Rođen je 1971. u Nikšiću. Dosad je napisao više od 50 autorskih kompozicija. Radi na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore kao rukovodilac elektro-akustičke laboratorije i predavač”, navodi Koprivica.

Naveo je razloge zbog čega je Bulatović izabran za dobitnika ovog prestižniog priznanja.

“Srđan Bulatović rođen je 1972. godine. Klasični je gitarista i kompozitor. Diplomirao je na Odsjeku za gitaru na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a potom magistrirao i doktorirao na istom Fakultetu. Prvi je diplomirani gitarista i magistar gitare u Crnoj Gori, i prvi doktor izvođačkih umjetnosti – oblast klasična gitara. Kao prvi školovani gitarista u Crnoj Gori, 1984. godine osnovao je Odsjek gitare pri srednjoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“ u Podgorici. Inicirao je otvaranje Odsjeka za gitaru na Muzičkoj akademiji na Cetinju 2000. godine, gdje je radio kao profesor do 2013. Autor je više knjiga za gitaru, a u duetu sa Darkom Nikčevićem nastupao je i u Njujorku, u Karnegi holu”, ističe Koprivica.

Napominje da Duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević izdali su 2020. godine kompakt disk „Peninsula“ za jednu od vodećih izdavačkih kuća klasične muzike u svijetu – „Naxos Records“.

“Na ovom disku nalazi se 17 autorskih kompozicija, koje su autori odsvirali, snimili i producirali u Crnoj Gori. Pored navedenog CD-a, istovremeno su im u istoj izdavačkoj kući objavljena i dva singl izdanja: „Longing“ i „Balada“, u duhu etno-motiva Crne Gore”, dodaje Koprivica.

Kako je saopštio, Distribucija CD-a „Peninsula“ u fizičkoj formi pokriva cio svijet, a i CD „Peninsula“ i oba navedena singla nalaze se na svim najznačajnijim internet muzičkim platformama, uključujući i najveće od njih, „Apple Music“ i „Spotify“, na kojima su postigli izuzetan uspjeh. Svih devetnaest kompozicija predstavljaju autorska djela, dobrim dijelom inspirisana tradicionalnom muzikom Crne Gore.

Cilj ove dvojice muzičkih stvaralaca je da domaća autorska muzika, koja je nastala u Crnoj Gori kao autentična i originalna, dosegne do što šireg svjetskog auditorijuma.

“Istovremeno, od izuzetnog značaja su i nastojanja Bulatovića i Nikčevića da održe svoju koncertnu djelatnost i u periodu pandemije tokom 2020. godine izvođenjem kompozicija sa CD-a „Peninsula“, čime su promovisali crnogorsku kulturu u zemlji i inostranstvu sa pet solističkih koncerata od Štutgarta do Podgorice, Ulcinja i drugih gradova, uz vrlo afirmativne odjeke u crnogorskoj i široj javnosti”, zaključuje Koprivica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije