Connect with us

Magazin

DALI KONTAKT ZA ONE KOJI GA PRONAĐU: Meteorit pao na području Dalmacije

Published

on

Hrvatska  meteorska mreža krajem februara ove godine snimila je pad meteora na području Dalmacije, tačnije šibenskog zaleđa, piše Dalmacija Danas.

Ovaj događaj snimile su četiri kamere koje su dio sistema više od 30 kamera Hrvatske meteorske mreže. Prilično je izvjesno da je meteor preživio pad kroz atmosferu pa Hrvatska meteorska mreža organizuje potragu za meteoritom.

Kako su pojasnili u HMM-u, potrebna je što brža potraga za ostatkom ovog tijela iz svemira jer na njega jako utiču atmosferske prilike, prvenstveno vlaga i padavine. Nakon pronalaska meteorita najbolje ga je sačuvati u vakuumu, odnosno u uslovima koji neće puno uticati na njega.

“Izgaranje meteora počne na oko 140 kilometara visine, a do 40 kilometara visine on najčešće ili izgori ili se ugasi. Ako nije u potpunosti izgorio ili se nije potpuno raspao, događa se tamni let. Tada su nam jako bitni visinski vjetrovi čije su vrijednosti poznate visinskim meteorološkim mjerenjima. Sve to utiče na putanju, a mi prilično precizno možemo odrediti gdje je meteorit pao”, pojašnjavaju za Dalmacija Danas u Hrvatskoj meteorskoj mreži.

“Što se tiče područja gdje pao meteorit u Dalmaciji, suzili smo područje mogućeg pada na 150 metara širine i 2 kilometra dužine. Pronalazak meteorita uvijek je koristan, osobito za nauku. Meteoriti, zavisno o svom sastavu, vrijede više ili manje na tržištu, no od velike su važnosti za astronome. Tako doznajemo mnogo podataka u Sunčevom sistemu”, kažu u HMM-u.

Kontakt e-mail za one koji pronađu meteorit

Hrvatski astronomi imaju poruku za eventualne očevice pada meteorita ili za one koji ga pronađu.

“Ako neko pronađe meteorit, imamo molbu da ga fotografira i pošalje nam snimke na [email protected] – bili bismo jako zahvalni”, kažu.

Što su meteori?

Meteor je dio nebeskog tijela koje, padajući kroz atmosferu, ostavlja svijetleći trag. Meteor je svjetlosna pojava nastala zagrijavanjem meteoroida (ili sitnijih nebeskih tijela) pri gibanju kroz Zemljinu atmosferu velikom brzinom (do 72 km/s).

Ulaskom u atmosferu, kratkotrajno postiže temperaturu od oko milion Celzijusovih stepeni, no onda slijedi usporavanje. Ako dospije do površine Zemlje, pada prosječnom brzinom od oko 300 km/h i to potpuno ohlađen.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije