Connect with us

Magazin

LERI KING: Radoholik problematične prošlosti, sa 50 hiljada intervjua i osam brakova

Published

on

Nazvati Lerija Kinga novinarskom legendom ne samo da nije preuveličavanje već djeluje i kao preblag opis za više od 40 godina dugu karijeru koja je nadrasla granice SAD-a.

Teško je pronaći radio i TV ličnost njegova kalibra, a nakon dugogodišnje karijere koja je najvećih dijelom provedena na televiziji, King je pokupio više manje sve nagrade koje postoji (nekoliko puta), a nakon više od 50 hiljada intervjua, nije čudo da ga nazivaju “Muhemadom Alijem intervjua”, niti to da je jedan od samo troje ljudi iz svoje branše čije se ime nalazi ugravirano u zvijezde ispred poznatog Chinese Teatra.

On odlučuje ko je bitan

Popularnost na stranu, Leri King je nadišao puku popularnost i postao vrhovni sudija koji je odlučivao ko je u svijetu politike i svijeta zabave dovoljno uticajan da gostuje u njegovoj emisiji. S takvom moći došla je i popularnost pa je i sam King postao podjednako poznat kao i predsjednici, holivudske i muzičke megazvijezde i svjetski poznati sportisti.

Opra Vinfri, još jedna kraljica TV zabave, ispričala je anegdotu s odmora u Bocvani kada je shvatila da njezin vodič ne zna ko je Majkl Džordan, nema pojma ko je ona, ali vrlo dobro zna ko je Larry King.

Što se političara tiče, obožavali su da dolaze u njegov show. Posebno predsjednički kandidati koji su redovno pristajali na njegove pozive jer King je imao uticaj, ali nije izazivao strah. Pozabavio bi se ključnim pitanjima i činio je to direktno, ali ne agresivno i napadački.

To, naravno, ne znači da prilika za žestoku raspravu nije bilo, a ona američkog potpredsjednika Ala Gora i Rosa Perota iz 1993., privukla je najveći broj gledalaca u istoriji televizije, a to je ujedno i prvi put da je tako visoko rangirani političar javno raspravljao na televiziji.

Iako ga većina pamti po razgovorima s političarima, u svojem je showu ugostio neka od najvećih imena. Bil i Hilari Klinton, Margaret Tačer, Mihail Gorbačov, Žak Širak, Jaser Arafa,t Bob Houp, Barbra Strejeand i OJ Simpson. Frank Sinatra priznao mu je da se trese svaki puta prije izlaska na pozornicu, Marlon Brando poljubio ga je u usta, a Majk Tajson priznao mu je da je pretučen u zatvoru.

Sve je šoubiznis

Nekima se to možda nije sviđalo, ali King je sve tretirao kao da je šoubiznis. Jednom je u istoj rečenici predstavio ministra obrane Dika Čejnija i najavio da će mu iduće sedmice gosti biti Mupetovci.

Njegov su zaštitni znak bili zalizana frizura, naočare prepoznatljivih okvira i tregeri kojih je imao više od 150. No, tu su još i dobro poznati i pomalo režeći glas i pogrbljeno držanje.

Isto tako, Kinga bismo, kao što smo već napisali jako teško mogli nazvati čovjekom koji je postavljao “teška pitanja”, a to je nešto što su njegove kolege primijetile. Što su gosti bili poznatiji i uticajniji, to je King bio blaži.

Jako precijenjen

“Mislim da je Leri King jako precij enjen”, rekla je Ktlin Hol Džejmison, dekan škole Anaber, koja smatra da su gostovanja kod Kinga bila samo prilika da promovišete, ili film ili album ili kampanju.

Upravo su ga zato političari i voljeli. Mogli su doći u goste i niko ih ne bi gnjavio pitanjima koja su dobijali u drugim emisijama. Npr, kada je cijeli svijet bio zainteresovan zaoslobođenje Nelsona Mendele, King je porazgovarao s ambasadorom Južne Afrike i za vrijeme trajanja intervjua nije ni jednom spomenuo Mandelu. S predsjednikom Šinn Fejna, Geryjem Adamsom, imao je ugodan razgovor, a ponudio mu da zajedno popiju čašu Guinnessa.

No, koliko god (pre)blag bio, u isto je vrijeme bio i informisan i znao je da postavi prava pitanja u pravo vrijeme, a popularnost i dugotrajnost karijere pokazatelj je da je vrlo dobro znao što radi.

Slavan tek u pedesetima, bakrotirao, ženio se osam puta

Zapravo, King je oduvijek bio snalažljiv i bavio se gomilom poslova prije nego je stekao slavu.

Rođen je kao Lorensi Zeiger u Brooklynu 1933., a njegovi roditelji bili su rusko-jevrejski doseljenici. Otac Edi je radio u fabrici i umro jeod srčanog udara s 44 godine,  pa je brigu o djeci preuzela majka Jennie, krojačica koja je kasnije s ocem vodila restorančić.

Larry je bio glumac i scenarista, dostavljač i poštar prije nego je postao radijski DJ u Miamiju. Tamo je prezime promijenio u King trenutak prije nego se prvi puta oglasio u etru. Razlog? Zeiger je zvučalo previše židovski.

Od 1957. do 1983. radio je na radijima u Miamiju prije nego je dobio prvi posao na televiziji. Ipak, sve do 1985. nije dobio pravu priliku da se dokaže na Ted Turnerovom Cable News Networku. A s uspjehom CNN-a došao i je i uspjeh tada već 52-godišnji Kinga.

Iako su ga voljeli, King je imao problematičnu prošlost. Bio je nepopravljivi kockar i prvi je puta bankrotirao s 27 godina, a 1968. povezao se s finansijerom Luom Volfsonom koji je kasnije optužen za podmićivanje sudijeVrhovnog suda, Ejba Fortasa, a s ciljem da podrži istragu atentata na Kenedyja koju je vodio Džim Garison.

King je 1971. optužen za navodnu krađu novca od Volfsona (optužba je odbačena), a 1978. je ponovno bankrotirao.

Ženio se osam puta za sedam žena, a budući da je zbog bračnih brodoloma vukao i brojne probleme s alimentacijama, bio je radoholičar. Osim što je svakog dana radio TV intervjue, imao je i trosatne radijske emisije, pisao kolumne i napisao devet knjiga.

Strastveni pušač je godinama pušio 60 cigareta dnevno pa je čudo da je tek 1987. dobio prvi srčani udar, a 1997. (kad je operisao začepljenje vena) oženio se za 26 godina mlađom pjevačicom Šoun Sautvick. Razveli su se 2010., povukli brakorazvodnu parnicu, ali ponovno su se odlučili razvesti 2019.

Imali su dva sina (njegovo četvrto i peto dijete), a prošla godina bila mu je grozna jer u samo nekoliko sedmica razmaka izgubio je dvoje najstarije djece zbog neotkrivenih zdravstvenih problema.

Odlazak u zasluženu penziju

U posljednjih nekoliko decenija života nanizao je još par srčanih udara, dijagnosticiran mu je dijabetes, a imao je i rak pluća.

Od 1985. do 2010. imao je emisiju na CNN-u, a show mu je osigurao brojne nagrade. Odradio je više od 50 hiljada intervjua i ugostio apsolutno sve uticajne i slavne ljude koji vam u ovom trenutku mogu pasti na pamet.

Penzija je bila opravdana, jer pred kraj karijere gledanost je bila daleko od one na koju je navikao. Njegov je pristup postao preblag i preobičan u eri napadnih novinara koji su privlačili pažnju medija.

King je s godinama postao meta mnogih komičara koji su ga sve više parodirali, a kasnije se King i sam uključio u šale na svoj račun.

Na desetu godišnjicu svoje emisije rekao je ultimativnu rečenicu koja savršeno opisuje mnoge dugogodišnje karijere: “Ponekad je znalo biti loše, ali nikada nije bilo dosadno”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije