Connect with us

Magazin

VIŠE IH JE NEGO IKADA: Globalna stopa blizanaca porasla za trećinu u posljednjih 40 godina

Published

on

Stručnjaci su analizirali izvještaje iz 100 zemalja i otkrili značajan skok blizanačkih rođenja od 1980-ih, što znači da je svako 42. novorođenče blizanac. Studija je pokazala da je u prosjeku globalna stopa blizanaca porasla za trećinu u posljednjih 40 godina.

Umjesto da se ovaj trend nastavi, moguće je da je svijet dostigao vrhunac, kada je riječ o broju blizanaca, kažu autori i dodaju da se u nekim zemljama već vidi zaravnjivanje krive, pa čak i pad sa istorijskih “visina”.

“U posljednjih 40 do 50 godina videli smo skok u broju blizanačkih trudnoća u razvijenim zemljama, što je dovelo do toga da sada imamo više blizanaca nego ikada”, rekao je Kristijan Monden, profesor sociologije i demografije na Oksfordskom univerzitetu.

Blizanci se prirodno rađaju kada se oplođena jajna ćelija spontano podijeli na pola – tako nastaju identični blizanci, ili kada majka ispusti dvije jajne ćelije i obje budu oplođene – tako se rađaju dvojajčani blizanci.

Napredak medicine i “starije” majke

Danas, većina blizanaca je rezultat vještačke oplodnje i medicinski potpomognute oplodnje.

Dok stopa rođenja identičnih blizanaca jedva da se mijenjala vremenom, Monden i njegove kolege su otkrili da je broj prirodno začetih, dvojajčanih blizanaca i blizanaca koji su rezultat medicinski potpomognute oplodnje skočio na svjetskom nivou.

Razlozi za to su uz hormonske tretmane, vještačku oplodnju i druge tretmane potpomognute oplodnje i odluka žena da kasno rađaju zbog čega raste šansa da se rode dvojajčani blizanci, a ta šansa vrhunac dostiže kada su majke starosti između 35 i 39 godina.

Najviše u Africi i Aziji

Od 3,2 miliona blizanaca koji se rađaju svake godine, 1,3 milliona se rode u Africi (odnosno 650.000 parova blizanaca) i isto toliko u Aziji. Ostatak od oko 600.000 djece je podijeljeno po drugim kontinentima.

To što se u Aziji radja toliko blizanaca je prije svega zato što se tu nalazi 60 odsto svjetske populacije. Veliki broj blizanaca u Africi, gdje živi 17 odsto čovečanstva, objašnjava se većom stopom rađanja nego drugdje, koja je negdje između dvostruko ili trostruko veća nego na drugim kontinentima, kao početnom najvećom stopom blizanačkih trudnoća u svijetu.

Stopa blizanačkih trudnoća u Evropi i Sjevernoj Americi je prije 30 godina bila gotovo upola manja nego u Africi ali je znatno porasla, i dostigla 14,4 odnosno 16,9 blizanačkih trudnoća na hiljadu, i skoro dostigla Afriku gdje se stopa skoro nije promijenila i iznosi 17,1 na hiljadu.

Širenje medicinski potpomognute oplodnje i majčinstvo u kasnijoj reproduktivnoj dobi dovelo je do toga da se stopa blizanačkih trudnoća skoro izjednači u Evropi i Severnoj Americi sa visokom stopom u Africi.

Rizici blizanačke trudnoće

Monden kaže da je i pored toga, naglasak sada na “običnim” trudnoćama, što je važno jer su blizanačke trudnoće rizičnije i po majku i po bebe i prati ih više komplikacija, rekao je Monden.

Stručnjaci navode i da je sudbina blizanaca u siromašnim zemljama takođe razlog za brigu. U podsaharskoj Africi mnogi blizanci ostanu bez drugog blizanca u prvoj godini života – više od 200.000 svake godine.

“Dok se blizanačka stopa u mnogim zapadnim zemljama približava onim u podsaharskoj Africi, razlika u šansama da prežive je ogromna”, rekao je autor studije profesor Žeroen Smits.

Stručnjaci smatraju da će, na duže staze, Indija i Kina igrati važnu ulogu u budućim stopama blizanačkih trudnoća, kao i smanjenje plodnosti, starije majke i medicinske tehnike.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije