Connect with us

Medijsko reketiranje

AFERAŠENJE JOJ SVE TEŽE PADA: Kad grantoprežačica zaćuti i skreće sa teme

Published

on

Ni kreiranje afera nije što je nekad bilo! Prije nekoliko godina bilo je dovoljno da se zvijezda crnogorske grantoprežačke scene Vanja Ćalović Marković pojavi u javnosti sa bombastičnim optužbama izvučenim iz njene bogate kolekcije poluistina, nakon čega bi država mjesecima zaudarala od zadaha instant ’’afere’’.

Sve ove godine istaknuta grantoprežačica imala je podršku ekipe medijskih reketaša iz koncerna V(ij)esti koji su uvijek bezrezervno davali  prostora za svaki aferaški kapric čuvene NVO vedete. Zajedno su u svojim javnim tiradama obavljali poslove policije, tužilaštva i sudova, optužujući i presuđujući, čak i kada proces nije ni pokrenut.

Sinoć smo mogli da svjedočimo istom ustaljenom šablonu po kome se čuvenoj grantoprežačici daje prostor na televiziji tabloida Vijesti, za nekritičko blaćenje i iznošenje paušalnih baljezgarija. Gostovanje ipak nije bilo zamišljeno da se kreira ’’afera’’ već da se pogura ona već lansirana koja je vezana za Miloša Medenicu, sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Ćalović – Marković je u ustaljenom maniru radila najbolje što zna da napumpa već zahuktalu ’’aferu’’ pa je u svojoj tiradi davala naloge kako da postupa Specijalno tužilaštvo, policija ali i sve ostale nadležne institucije. Čak je u pojedinim momentima kritikovala i svog doskorašnjeg saborca Dritana Abazovića sa kojim je imala neslavnu epizodu u mrtvorođenom Savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou, gdje je pokazala da je potpuno nesposobna kad treba da se bavi konkretnim slučajevima zasnovanim na dokazima.

Ćalović Marković – beskonačni izvor tema za jeftino aferašenje

Aktuelno ponovo na meti

Kao što je to već redovna praksa medijski reketaši i vedeta grantopreža morali su da pomenu portal Aktuelno, odnosno njegovog osnivača i vlasnika Zorana Bećirovića u kontekstu 1.000 puta prežvakane priče o kupovini zemljišta Vesne Medenice. Ponavljanje propagande i laži uobličenih u pseudoaferu u koju više ne vjeruju ni njeni kreatori, bespredmetno je komentarisati, pogotovo što ćemo se u narednom periodu kad budemo pisali o kreatorima izmišljenih afera dotaći i ovog slučaja.

Što se tiče privatizacije Avale, koju je takođe pominjala najčuvenija grantoprežačica, u cilju objektivnog informisanja javnosti i borbe protiv laži i poluistina koje plasiraju pomenuti NVO i medijski krugovi, portal Aktuelno će vrlo brzo u seriji tekstova iznijeti sve podatke vezane za taj slučaj.

Nakon toga će biti jasno ko su korumpirane neznalice koje pate za grantovima, i po čijem nalogu reketiraju i targetiraju  bez, ne samo pravnog, već i zdravorazumskog osnova i utemeljnosti.

Vanja i Vijesti bi da preuzmu posao Tužilaštva

U odbrani Kardinala i Juniora

Vraćajući se na slučaj Medenica,  koji je bio glavni predmet tirade čuvene grantoprežačice i njenih medijskih porkovitelja, nakon izlaganja Ćalović Marković postalo je očigledno da se prećutkuju ključna pitanja i izbjegava priča o suštini problema organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Ćalović Marković nije se upitala odakle transkripti razgovori Miloša Medenice u medijima, da li će tužilaštvo ispirati kako su dokumenta dospjela u medije i ko je dozvolio (čitaj proslijedio) da se baš slučaj Medenica, od milion drugih poruka, nađe u javnosti? Da li je cilj bio da se, kako smo juče pisali, kreiranjem ciljane afere skrene pažnja sa vrha kriminalne hobotnice?

Upravo je voditelj emisije skrenuo pažnju na taj problem konstatracijom da – ’’mi ne znamo ko su Komita, Kardinal i Junior, i ko se krije iza nadimaka koji su se pominjali u kriptovanoj komunikaciji’’.

’’Ne znamo i pitanje je kad ćemo saznati i pitanje da li ćemo ikad saznati’’, bio je odgovor grantoprežačice na jednostavno pitanje, nakon čega je ekspresno zaćutala,  skrenula priču sa te teme i počela da slaže floskule o ’’nereformisanoj partiji kao što je DPS’’.

Stanovima kupili ćutanje?

Interesantno je da je Ćalović Marković napala čak i svog bivšeg saradnika Abazovića zato što je rekao ’’da ne zna gdje se Vesna Medenica nalazi jer je ona slobodna građanka’’. Jasno je da bi Vanja dala sve da se nađe u ulozi policije, tužilaštva, suda i dželata i po kratkom postupku presudi svima koji su predmet njene iracionalne mržnje. Ali je veoma simptomatično što je jedna osoba koja vrši verbalnu tiradu kad god joj se za to ukaže prilika, tek tako zaćutala kada su se pomenuli nadimci Kardinal, Junior i Komita!?

Stanovi u Podgorici – odlično sredstvo za ”utišavanje” dežurnih grantoprežača iz NVO i medijskog sektora

Odakle ona zna da osobe koje se kriju iza tih nadimaka nikada neće biti procesuirane? Da li Ćalović Marković zna ko se krije iza tih nadimaka, pa smatra da su ’’nedodirljivi’’, ili je u pitanju nešto mnogo očiglednije?

Da bi dobili odgovor na ovo pitanje treba podsjetiti da dok je bila rukovoditeljka stručnog tima Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, i kada je sa te funkcije govorila o stanovima funkcionera bivše vlasti, zaboravila da odgovori na pitanje – ko je građanki Vanji Ćalović i njenom bratu kupio dva stana u zgradi ”Bemax” u Tološima?

O toj ”sitnici” svojevremeno je pisao dnevni list Dnevne novine. Tada je taj list naveo da je  Vanja Ćalović kupila stan sebi i bratu. Iako je od tada prošlo 10 godina Vanja odgovor nikada nije dala.

S obzirom da Ćalović – Marković voli da izigrava policajca, tužioca i sudiju, postavlja se pitanje da li bi posavjetovala SDT da ispita okolnosti pod kojima su ona i njen brat dobili stanove, od koga su ih dobili i da li to ima veze sa činjenicom da izbjegava da govori o osobama koje se kriju iza nadimaka Kardinal, Junior i Komita? Pravo je čudo što i voditelj nije malo više insistirao na odgovorima, s obzirom da se radi vrhu takozvane ’’kirminalne hobotnice’’. Ali ne treba im zamjeriti, već samo postaviti pitanje – da li su na istom zadatku?

Čuvaju leđa jedni drugima

Treba podsjetiti da MANS i koncern Vijesti odavno sarađuju i podržavaju jedni druge u svojim ”projektima”. Osim što perfidnim metodama medijskog reketiranja i korišćenjem veza u politici vrše brutalan pritisak na sudove, organizovana grupa MANS-Vijesti, se međusobno podržava. Poznato je da su Vijesti praktično bilten u kojem Ćalovićkin NVO plasira svoje nejčešće neutemeljene, a ponekad krajnje bizarne tvrdnje zasnovane na poluistinama, klevetama i insinuacijama.

Stoga i ne čudi što režimski koncern Vijesti upregne sve svoje kapacitete u odbrani ove grantoprežačice kad se nađe u teškoj situaciji.

Najbolji primjer kako joj pripadnici takozvanog ”medijskog ganga” čuvaju leđa postao je očigledan nakon što je u oktobru prošle godine Ćalović pokušala da po ko zna koji put lansira izmišljenu ”aferu” (vezanu za ”Pandora” papire) čiji je cilj bio politička kompromitacija predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Međutim, ovaj jadni pokušaj kreiranja ,,afere”, kako smo pisali, je neslavno propao, a saradnici Ćalović – Marković koju je sada već odlazeća vlast koristila za dnevnopolitičke potrebe, pokušali su da je spasu od potpune kompromitacije.

Portal Aktuelno nudi da uplati Ćalović Marković puni sedmodnevni pansion na Adi Bojani za jednu osobu i dva dalmatinca, da se relaksira od teškog života kreiranja afera

Portal Aktuelno objavio je tekst pod naslovom ”TIRADA PROSTAKLUKA I FRUSTRACIJE Vanja razočarala nalogodavce: Umjesto nove afere dobili bahatost, neznanje, nevaspitanje i jedno JE*O TE!” gdje smo, narodski rečeno, na sastavne djelove razvalili jalovi pokušaj Ćalović i njenih medijskih pokrovitelja da kreiraju novu ,,aferu”.

Uklanjali video snimke da zaštite Ćalović-Marković

Nakon što je javnost uvidjela da se afera u režiji Ćalović Marković, njenih nalogodavaca iz vlasti i medijskih pokrovitelja potpuno urušila, akteri ovog sramnog podmetanja pokušavali su da na svaki način sačuvaju svoj resurs od potpune kompromitacije.

Da bi sakrili laži, agresivnost, patologiju i demonstraciju vaspitne zapuštenosti koju je Ćalović Marković iskazala u emisiji ”Načisto” gdje je u oktobru prošle godine gostovala sa, sada već bivšim, glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, u pomoć su joj pritekli medijski pokrovitelji iz Vijesti.

Cenzura za spas Vanje

Oni su ulagali ogromne napore pokušavajući da sakriju dokaze nemoći najčuvenije grantogutačice u Crnoj Gori, možda i u regionu. Pozivajući se na autorska prava, koncern Vijesti je tada naložio platformi You Tube da blokira snimke sa isječcima iz emisije ”Načisto” koje je portal Aktuelno objavio.

Ovakav postupak medijskih pokrovitelja nije bio ništa drugo do providni pokušaj da se zaštiti resurs Ćalović-Marković koji se povremeno koristi da za potrebe političkog obračuna lansira poneku ”aferu”, o čemu opširnije možete čiteti ne OVOM LINKU.

O pritisku i reketiranju od strane organizovane grupe ucjenjivačkih medija iz koncerna Daily press, zaštitinicima Ćalović – Marković i njene NVO, najbolje zna portal Aktuelno koji je već duže vremena na meti brutalnih napada i bestidnog reketiranja koje ima za cilj naše gašenje. Opširnije o toj temi možete čitati na Online magazinu Luča, u rubrici MEDIJSKO REKETIRANJE.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije