Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (11): Medijski reketaši pomažu u lažiranju ”afere” i pritužba na isljedničke metode

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

AFERA PO UKUSU ISLJEDNIKA MILIVOJA: VIJESTI SVESRDNO POMAGALE U LAŽIRANJU BAJKE O ”STRAVIČNOM NAPADU” (19.05.2020.)

Nakon što je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić  zloupotrebom ovlašćenja i specijalnog policijskog tima uhapsio biznismena Zorana Bećirovića i krenuo u obračun sa njim, njemu bliskim osobama i portalom Aktuelno, ubrzo se krenulo u fabrikovanje nove afere od strane iste tužilačko-medijske ekipe.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Ja sam hrišćanin više stotina godina, mogao bih biti i papa”, “Zamislite da svi počnu da košarku igraju rukama”

Podsjetimo, dnevna novina Dan, 4. decembra prošle godine objavila je bombastičnu priču kako je “tjelohranitelj Bećirovića, Mladen Mijatović u šoping molu Delta siti, udario, psovao i prijetio novinaru Dana Vladimiru Otaševiću”.

U prethodnim tekstovima smo, otvorili  problematično pitanje o misterioznoj pojavi novinara medija čije uredništvo veoma blisko sarađuje sa Katnićem, na istom mjestu na kom su bili Bećirović i njegovi prijatelji. Takođe smo ukazali na činjenicu da novinar nije pretrpio nikakav “stravični napad” već da je u najgorem slučaju samo blago odgurnut, kao i da je taj nesporazum iskorišćen za nastavak medijske histerije o kojoj pišemo danima.

Sve te sumnjive okolnosti “incidenta” nijesu smetale istim medijskim protagonistima koji su bili ispomoć Katniću u satanizaciji Bećirovića nakon hapšenja, da svoj prljavi posao nastave da rade i kad je u pitanju fabrikovanje “afere Delta”.

Iako je u isceniranom incidentu u Delti učestvovao novinar Dana, dnevna novina Vijesti, koja gaji patološku odbojnost prema Bećiroviću i portalu Aktuelno zbog principijelne uređivačke politike koja je trn u oku njima i njihovim nalogodavcima, objeručke je prihvatila da širi negativnu propagandu i laži u slučaju “Delta”.

U konstruisanju lažne “afere Delta” uključili su se svi iz medijske kuće “Vijesti” – televizija, portal i štampani proizvod ovog opskurnog koncerna. Kako smo već pisali, zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana-a Nikola Marković dobio je odriješene ruke da na TV Vijesti u udarnom jutarnjem terminu nekritički, bez ikakvih pitanja voditeljke iznese mnoštvo morbidnih laži i naduva događaj u Delti do neslućenih granica.

Željko Ivanović, suvlasnik “Vijesti” i Katnićev medijski pendrek za jednokratnu upotrebu – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” -tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić

U organizovanu medijsku hajku zatim se uključio i portal Vijesti, koji je na udarnom mjestu u cjelosti prenio tekst Dana o “stravičnom napadu” na Otaševića u Delti, da bi se sjutra dan (5. decembra) dnevna novina Vijesti uključila u medijsko pendrečenje uz spektakularni naslov “Napad na novinara: Kamere štite, tužilac ćuti i gleda”. Time su jasno stavili do znanja da su, osim Bećirovića, na meti tužilačko-medijske hajke i njemu bliske osobe, posebno tužilac Miloš Šoškić kojega su predstavili kao čovjeka koji bezosjećajno posmatra kako njegovi prijatelji “ubijajau boga” u bespomoćnom novinaru.

U seriji daljih propagandnih uradaka Vijesti su se isticale tekstovima sa ovakvim sadržajem – “Mijatović sumnjiči da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti novinara”, “nasrnuo Bećirovićev tjelohranitelj”, “Novinar je juče ispričao “Vijestima” da sumnja kako bi bio pretučen, da u tom trenutku nijesu bili na javnom mjestu pokrivenim video nadzorom”…

Ovo su samo neke od mnoštva manipulacija koje su koristili novinari i uredništvo Vijesti u konstruisanju nepostojeće “afere Delta”. Nagoviještavali su da će Mijatović biti sigurno procesuiran (laž, tužilaštvo u roku od dan odbacilo predmet), da je nasrnuo na Otaševića (laž 2, dokazano na osnovu snimka sigurnosne kamere), a na kraju su dodali i insinuaciju koja je čak smiješna u svojoj apsurdnosti – “bio bih prebijen da sam…”.

Otašević nakon “stravičnog napada”: Kako bi izgledao da je napad bio stravičniji?

Više je nego jasno samo na osnovu ovih par primjera, da u ovom slučaju Vijestima, ali i još nekim medijima (o kojima ćemo pisati drugom prilikom), namjera nije bila objektivno informisanje javnosti, već su po svemu sudeći u saradnji sa Specijalnim državnim tužiocem koji je želio jeftini PR i novu instant aferu, samo iskoristili priliku da nastave dugogodišnju hajku na Bećirovića i portal Aktuelno.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

 

PRITUŽBA NA RAD ODT-a: VDT I TUŽILAČKI SAVJET DA SE IZJASNE O ISLJEDNIČKIM METODAMA MILIVOJEVOG PULENA (20.05.2020.)

Advokat Branko Čolović koji zastupa biznismena Zorana Bećirovića podnio je juče v.d. Vrhovnog državnog tužioca Ivici Stankoviću i Tužilačkom savjetu pritužbu na rad osnovnog državnog tužioca Ane Kalezić koja je, kako smo već pisali, u sudsku proceduru htjela na silu da progura krivičnu prijavu protiv Bećirovića.

Podsjetimo, krivična prijava koja je završila u ODT-u  produkt je zloupotrebe položaja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, o čemu smo opširno pisali danima. Samoproklamovani Lovćenski tajnovidac naredio je specijalnom policijskom timu da privede Bećirovića 29. 11. 2019. nakon krivične prijave koju je vještak Aleksandar Rakočević podnio zbog, kako se ispostavilo, nepostojeće prijetnje. Ta apsurdna krivična prijava završila je spletom nesrećnih pravnih okolnosti, kombinovanih sa zloupotrebom položaja i neznanjem tužilaštva u ODT-u i u međuvremenu je odbijena od dva sudska vijeća, o čemu smo već pisali.

Takođe treba podsjetiti da je ovo druga pritužba koju Bećirović i njegovi advokati podnose protiv tužiteljke Kalezić, a na prvu koja je v.d. Vrhovnog dražvnog tužioca podnijeta 17. 12. 2019. još uvijek niko nije odgovorio. Ova prva pritužba je, podsjećamo, uslijedila nakon što se tužiteljki Kalezić Bećirović obratio 06. decembra 2019. godine sa zahtjevom da mu se vrati telefon. Na taj zahtjev nikad nije odgovoreno.

U pritužbi koju je advokat Čolović predao juče navodi se da je “u radu na ovom predmetu Kalezić radila nezakonito, a na štetu Bećirovića”. Kao dokaz nesavjesnog rada ili pravnog neznanja, priloženo je i rješenje sudije za istrage Miroslava Bašovića koji je uvažio žalbu Bećirovićevog advokata i nakon hapšenja ukinuo rješenje o zadržavanju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Specijalno državno tužilaštvo je donijelo rješenje o zadržavanu Bećirovića do 72 sata nakon hapšenja, ali su se saglasili sa sadržinom Bašovićevog rješenja i Bećirović je izašao nakon 24 sata.

Branko Čolović

U pritužbi je priložen i najvažniji dio Bašovićevog rješenja nakon kojeg bi vjerovatno većina tužilaca koji iole drže do profesionalnog ugleda odustala od krivičnog gonjenja:

“U konkretnom slučaju ne postoji osnovana sumnja da u načinu obraćanja osumnjičenog (Bećirovića) vještaku (Rakočeviću) stoje elementi bića ovog krivičnog djela, odnosno elementi prijetnje, primjene sile, a pogotovo nema elemenata za zaključak, o postojanju namjere da vještak da lažni nalaz i tako utiče na ishod postupka”, naveden je u pritužbi citat Bašovićevog rješenja.

Advokat Čolović objašnjava da “da bi postojalo krivično djelo ‘sprječavanje dokazivanja’, zbog kojeg je Bećirović priveden, vještaku je morala da bude upućena prijetnja, ili na neki drugi način uticano na njega da izmjeni specijalistički nalaz”. Navodi da je tužiteljka Kalezić sve to znala, kao i da je znala za odluku SDT-a o puštanju Bećirovića na slobodu, nakon što ga je taj nenadležni organ protivzakonito priveo. Takođe se navodi da je imala i iskaz vještaka Rakočevića, ali da je i pored toga odlučila da podnese optužni predlog.

Kao da ovolika količina dokaza o sumnjivim postupanjima tužiteljke Kalezić nije bila dovoljna, Čolović je u pritužbi priložio i odluku Osnovnog suda u Podgorici u kojoj stoji da je “optužni predlog ODT-a Podgorica potpuno proizvoljan, jer u verbalizaciji privatnih misli, očekivanja, paušalnih projekcija i spekulacija, te vrjednosnih kvalifikacija, nema radnje ne samo ove nego bila kakve druge inkriminacije”. Takođe se navodi da je ovo rješenje Osnovnog suda potvrdio i Viši sud u Podgorici.

U pritužbi je pomenuto i protivzakonito zadržavanje mobilnog telefona Bećirovića, koji mu je vraćen tek pet mjeseci nakon oduzimanja, čime je, kako se navodi u pritužbi, jasno da je tužiteljka Kalezić imala “lošu namjeru da nanese štetu Čolovićevom klijentu”. Advokat Čolović takođe podsjeća da je Bećirović 17. 12. 2019. godine podnio v.d. Vrhovnog državnog tužioca pritužbu na rad tužiteljke Kalezić zbog oduzimanja i zadržavanja telefona, na koju ni do danas nije odgovoreno. 

Nakon svega što je navedeno u pritužbi advokata Čolovića, prosto se opet moramo zapitati  – na osnovu čega je tužiteljki Ani Kalezić moglo da padne na pamet da uopšte pokrene bilo kakav optužni predlog!?

I to ne jednom, već dva puta – prvo Osnovnom sudu, a nakon što je optužni predlog odbijen Višem sudu koji je to takođe glatko odbio!

S obzirom da ni glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ni njegova koleginica iz ODT-a izgleda ne znaju da rade svoj posao, moramo ponoviti da je u ovom slučaju jasno da je – ili došlo do zloupotrebe položaja da bi se na silu pokrenuo nepostojeći krivični postupak ili tužiteljka ne zna da obavlja svoj posao, odnosno što bi se prostim jezikom reklo “pravno je nepismena”.

Katnićeva pravna škola

Podsjetimo, već smo pisali da samoproklamovani tajnovidac Milivoje Katnić ne želi da do javnosti dođe krivična prijava koju je Rakočević podnio protiv biznismena Zorana Bećirovića jer bi tada na svjetlost dana isplivale činjenice o Katnićevoj zloupotrebi položaja, ili što je možda još gore, javnost bi se uvjerila da je prvi čovjek SDT-a, prostim jezikom rečeno, “pravno nepismen”.

Međutim, opskurne radnje vezane za postupanje Tužilaštva u ovom slučaju ne završavaju se sa Katnićem, koji je pokušao da u sud progura nepostojeću krivičnu prijavu. Istu stvar pokušala je da uradi i tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu Ana Kalezić, koja je u sudsku proceduru, silu na sramotu, htjela da ugura krivičnu prijavu  protiv Bećirovića. Pri tom je znala da nema nikakvu pravnu utemeljenost za dalje postupanje, jer, kako su dokazala i dva sudska rješenja, ne postoji ni naznaka da je Bećirović prijetio vještaku Rakočeviću niti je vještak naveo da mu je, na bilo koji način, prijećeno u krivičnoj prijavi.

Otežvajuća okolnost za tužiteljku Kalezić je što je, pored krivične prijave Rakočevića koju je imao Katnić, ona imala i pisanu izjavu sa saslušanja Rakočevića u kojoj vještak eksplicitno navodi da mu Bećirović nije prijetio, niti da se osjećao ugroženo zbog poruka koje je primio od njega.

Da stvari budu još apsurdnije, tužiteljka je imala i rješenje istražnog sudije Miroslava Bašovića (najvažniji dio naveden gore u tekstu) koji je uvažio žalbu Bećirovićevog advokata i nakon hapšenja ukinuo rješenje o zadržavanju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije