Povežite se sa nama

Medijsko reketiranje

DOSIJE ISLJEDNIK (15): Laži novinara-provokatora u službi Katnićeve propagande

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

DA LI JE NOVINAR-PROVOKATOR PO NALOGU ISLJEDNIKA MILIVOJA MORAO DA ISCENIRA INCIDENT U DELTI? (27.05.2020.)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, osim što je koristio novinare Vijesti, Dana i Nove Pobjede za širenje propagande, takođe ih je upotrebljavao za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom, što se, kako smo juče ukazali, najbolje uočilo po metodologiji fabrikovanja lažne “afere Delta”.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Oni koji žele da čuju glavnog specijalnog tužioca, oni ga nemaju bez jednoga”, “Taj novac dalje nije odio, do sadašnjih saznanja“

U incidentu u Delti, koji je kako se sumnja, isceniran po nalogu SDT-a, učestvovao je novinar Dana i bivši novinar Vijesti Vladimir Otašević, čiji je krajnje sumnjiv iskaz poslužio za propagandnu tiradu laži i manipulacija na kojima je građena lažna afera.

Osim što medijske ispostave SDT-a ćute na priznanje Otaševića da je tužilac Miloš Šoškić meta njegovog proganjanja, o čemu smo već pisali, niko od pomenutih propagandista nije objavio ključni detalj koji se desio nakon što su Šoškić, biznismen Zoran Bećirović i Mladen Mijatović odlazili iz Delte.

Portal Aktuelno dobio je kopije zapisnika izjava koje su pred Osnovnim državnim tužilaštvom dali svi učesnici takozvanog “incidenta” u Delti, ali i kopiju rješenja ODT-a o odbacivanju krivične prijave koju je Otašević podnio protiv Mijatovića zbog nepostojećeg napada.

Prije nego što uđemo u mrežu tužilačko-medijskih laži i manipulacija, posebno moramo izdvojiti detalj koji u potpunosti diskredituje Otaševića i jasno ga iz uloge “žrtve”, kako je sam sebe uz svesrdnu medijsku promociju prikazao, predstavlja u kontekstu koji mu pripada – kao agenta novinara-provokatora koji se u tržnom cetrnu Delta našao po unarijed naloženom zadatku.

Otašević u svom iskazu nakon isceniranog  “incideta” u Delti navodi da su se nakon razgovora sa njim Bećirović, Šoškić i Mijatović udaljili.

“Ja sam ostao na istom ovom mjestu, ali se Mijatović nakon što se udaljio nekih pet do 10 metara, vratio i uputio mi riiječi ‘praviš mi veliki problem, ja čuvam ovog čovjeka, on je ugrožen’, nakon čega je otišao”, navodi se u iskazu koji je Otašević dao ODT-u dva dana nakon događaja u Delti.

Novinar-provokator u akciji

“Novinar” Dana je, međutim, “izostavio” jedan veoma važan detalj koji je jasno naveden u iskazu Mijatovića pred tužiocem i u kom leži razlog zbog kog se vratio kod Otaševića.

Vidjećete ga, zapamtićete vi mene, sad ću da vam zagorčam život. Mrtvi ste”, su riječi koje je Otašević uputio Bećiroviću, Šoškiću i Mijatoviću nakon što su krenuli da se udaljvaju od njega!

Ova rečenica se eksplicitno navodi u iskazu Mijatovića koji je rekao pred tužiocem da se “nakon ovih riječi revoltiran i u čudu vratio kod Otaševića i rekao mu ‘Šta ćeš ti više od mene i pušti me više’”. Dakle – Mijatović se nije tek tako vratio jer je “nasilan” i jer je želio da “fizički ugrozi” Otaševića, već zato što su njemu i njegovim prijateljima upućene jasne prijetnje! Većina ljudi, moramo se saglasiti, bi nakon ovakvih prijetnji reagovala na mnogo burniji način.

Da je Otašević “izostavio” ovaj ključni detalj događaja u Delti primjetila je i tužiteljka Ivana Vuksanović u rješenju o odbacivanju krivične prijave protiv Mijatovića.

“Na snimku se jasno vidi da osumnjičeni (Mijatović) kreće da odlazi i vraća se nakon par koraka, a na riječi koje mu je očigledno uputio oštećeni (Otašević), isti se vraća i prilazi oštećenom i gura ga gornjim dijelom grudi u predjelu njegovih grudi…”, navodi se u rješenju o odbacivanju presude. U rješenju tužiteljke se takođe navodi:

“Na snimku video nadzora izuzetog sa sigurnosne kamere iz knjižare “Mamut”, jasnije se vidi konkretan fizički kontakt osumnjičenog (Mijatović) i oštećenog (Otašević) nakon odlaska svjedoka Bećirovića i Šoškića, pa se tako uočava da u trenutku kada osumnjičeni (Mijatović) odlazi i okrenut je leđim prema oštećenom (Otašević), isti mu očigledno upućuje neke riječi obzirom da se u mimici lica vidi da govori i to okrenut u pravcu u kojem je otišao osumnjičeni…”.

Treba dodati da Mijatović nikad nije negirao da je grudima dodirnuo grudi Otaševića.

Iz svega navedenog se jasno da zaključiti zašto je tužiteljka odbacila krivičnu prijavu Otaševića, ali je takođe očigledno da se snimak sigurnosnih kamera, iskaz Mijatovića i viđenje tužiteljke poklapaju gotovo u potpunosti. Jedina verzija priče koja je, blago rečeno, u sukobu sa činjenicama je ona koju je, po ko zna čijim savjetima, iznio Otašević.

Jasno je da Otaševiću niko nije prijetio u Delti i da je on izgleda jedini koji je posezao za prijetnjama. Očigledno je da nije uspio da iscenira incidet, i da teško može da objasni kakav je to “stravični napad” koji nijesu uočile desetine ljudi koje su, kako se vidi na snimku nadzornih kamera, mirno prolaze dok je novinar Dana pričao sa Bećirovićem i Mijatovićem.  

Otvara se pitanje da li je Otašević imao nalog da po svaku cijenu iscenira incident, pa je kad je iscrpio sve opcije i kad je “iskuliran” od strane Bećirovića, Šoškića i Mijatovića, posegao za posljednjim očajničkim potezom – da prijetnjama i bahatim ponašanjem iscenira aferu? Da je ovakav scenario više nego vjerovatan govore i ostala “mimoilaženja istine” u Otaševićevom iskazu, o čemu ćemo detaljno pisati u narednom tekstu.

 

LAŽI NOVINARA PROVOKATORA PO MJERI KATNIĆA I MARKOVIĆA (28.05.20220.)

Lovćenski tajnovidac koji trenutno igra ulogu glavnog specijalnog tužioca, Milivoje Katnić, ne bira sredstva za obračun sa neistomišljenicima, pa osim što koristi medije i novinare Vijesti, Dana i Nove Pobjede za širenje propagande, osnovano se sumnja da ih upotrebljava i za obavljanje prljavih poslova.

U posljednjih nekoliko tekstova ukazali smo da se takav “modus operandi” najbolje uočava u fabrikovanju lažne “afere Delta” gdje je ulogu operativca-provokatora imao novinar Dana i bivši novinar Vijesti Vladimir Otašević. Kako smo precizno dokazali u ranijim tekstovima, Otašević je priznao da je proganjao tužioca Miloša Šoškićazatim se ispostavilo da je prijetio Šoškiću, biznismenu Zoranu Bećiroviću i Mladenu Mijatoviću, a sebe je uz pomoć nalogodavaca orkestrirane medijske histerije nastojao da predstavi kao žrtvu “brutalnih, bahatih pojedinaca koji misle da su iznad zakona”.

Ali ovo je samo dio notornih laži koje je Otašević po, kako se osnovano sumnja, nalogu tužilačko-medijske ucjenjivačko-isljedničke hobotnice bio prinuđen da iznese u cillju fabrikovanja lažne “afere Delta”.

Kako smo ranije naveli portal Aktuelno je dobio kopije zapisnika izjava koje su pred Osnovnim državnim tužilaštvom dali svi učesnici takozvanog “incidenta” u Delti, ali i kopiju rješenja ODT-a o odbacivanju krivične prijave koju je Otašević podnio protiv Mijatovića zbog nepostojećeg napada.

S obzirom da zbog obimnog kompromitujućeg materijala o zloupotebama u Tužilaštvu koji nam svakodnevno pristiže, nemamo dovoljno prostora da detaljno iznesemo sve sumnjive okolnosti “afere Delta”, ukratko ćemo iznijeti neistine zbog kojih je novinar Otašević mogao ili čak morao, da bude procesuiran, umjesto što je od tužilačko-medijske organizacije za proganjanje neistomišljenika, predstavljan kao žrtva.

Proces fabrikovanja “afere Delta”

Izjave Bećirovića, Šoškića i Mijatovića, video snimci nadzornih kamera, ali i percepcija događaja koje je tužiteljka Ivana Vuksanović iznijela u rješenju o odbacivanju krivične prijave protiv Mijatovića, podudaraju se gotovo u potpunosti. Niko od navedenih nije vidio fizički napad, niko ne smatra da je Otaševiću prijećeno, niti da je na bilo koji način bio ugrožen, niti da je čak došlo do bilo kakvog incidenta, na što jasno ukazuje i ponašanje posjetilaca tržnog centra Delta koji su mirno prolazili pored Mijatovića, Bećirovića i Otaševića dok su razgovarali što se vidi iz video snimaka nadzornih kamera.

Međutim, Otaševićeva verzija događaja kosi se sa svjedočenjem ostalih učesnika, sa snimcima preuzetim sa video-nadzora, ali i sa mišljenjem koje je iznijela tužiteljka Vuksanović.

Otašević u svojoj izajvi tvrdi da je kada mu je prišao Mijatović “spustio telefon i odmah se predstavio, saopštio ime i prezime i da je novinar Dana” što je tačno. Ali, dalje navodi da se, čim mu je prišao Bećirović i tražio da se legitimiše, “predstavio i izvadio ličnu kartu koja se nalazila u maski njegovog telefona”.  Osim što su ovu konstataciju demantovali ostali učesnici događaja, video snimci sa sigurnosnih kamera i tužiteljka je nakon uvida u sve dokaze i svjedočenja, u rješenju za odbacivanje krivične prijave, navela da se Otašević “identifikovao i pokazao ličnu kartu Bećiroviću”, i to tek nakon što je “prije toga izvjesno vrijeme razgovarao sa Mijatovićem”.

Otašević je slagao da je odmah pokazao ličnu kartu čim je došao Bećirović. Izvadio je tek kad ga je Mijatović fotografisao radi identifikacije, a prije toga mu je sugerisao da odu kod obezbjeđenja tržnog centra da utvrde njegov identitet. Ovdje treba postaviti pitanje da li je Otašević nepristajanjem da pokaže legitimaciju, uz bahate komentare i gestikulaciju (što je vidljivo na snimcima kamera), želio da isprovocira incident, jer da je odmah pokazao ličnu kartu od “situacije” u Delti ne bi bilo ništa. To pokazuje i reakcija Bećirovića koji je, čim se uvjerio u identitet Otaševića rekao da je “sve u redu” i otišao.

Druga laž novinara Dana vezana je za famozni, “stravični fizički napad”.  Otašević je u svojem iskazu pred ODT-om, dva dana nakon događaja u Delti kazao da ga je Mijatović “svo vrijeme gurkao rukam u tijelo, gurnuo ramenom”, a takođe tvrdi da ga je u jednom trenutku Mijatović “uhvatio rukom za zadnji dio vrata i držeći ga za vrat povukao prema dolje”.

Da nikakvog fizičkog napada nije bilo dokazao je i snimak nadzornih kamera iz Delte, a to je na više mjesta konstatovala i tužiteljka Vuksanović u rješenju o odbacivanju krivične prijave koju je podnio Otašević.

“Dakle, iz snimka video nadzora se ne može vidjeti da je osumnjičeni (Mijatović) oštećenog (Otaševića) povukao prema dolje kada mu je stavio ruku sa zadnje strane vrata, kako to navodi oštećeni, pri čemu to u svojim iskazima nijesu potvrdili ni svjedoci Bećirović i Šoškić, koji su saglasno naveli da između njih nije bilo fizičkog sukoba, pri čemu se ima u vidu činjenica da su isti već bili napustili lice mjesta u momentu kada se osumnjičeni vratio do oštećenog i gurnuo ga grudima u predjelu grudi. Takođe se iz dostavljenih snimaka ne vidi da je osumnjičeni čim je prišao oštećenom istog odgurnuo tijelom, kao ni da ga je cijelo vrijeme gurkao rukama u tijelo, a kako to navodi oštećeni u svom iskazu. Pritom, ono što se jasno vidi iz sadržine izuzetih snimaka video nadzora jeste da oštećeni (Otašević) prilikom komunikacije gestikulira i da se po njegovom ponašanju ne može izvesti zaključak da se isti na bilo koji način brani od fizičkog napada”. Ovo je samo dio izvoda iz rješenja tužiteljke Vuksanović u kome se jasno stavlja do znanja da nema govora o fizičkom napadu na Otaševića.

Kad ovome dodamo i “izostavljeni detalj” o prijetanjama Otaševića koje je uputio Bećiroviću, Šoškiću i Mijatoviću, jasno je da je iskaz “oštećenog” novinara više nego diskutabilan. Razlog ovako konfuznog iskaza prepunog laži možda možemo tražiti u okolnostima koje su uslijedile nakon događaja u Delti.

Električar u ulozi urednika, Nikola Marković: Da li je davao uputstva mlađem kolegi kako se fabrikuje afera?

Kako je Otašević u svom iskazu priznao,  neposredno nakon “incidenta” čuo se sa svojim urednikom Nikolom Markovićem koji mu je, kako se sumnja, kao iskusni bivši propagandista u službi srbijanskog KOS-a, sugerisao kako da “nafiluje” priču da bi bila što pogodnija za fabrikovanje afere i medijsku histeriju u koju su se odmah uključili i ostali propagandni proizvodi u službi SDT-a. S obzirom da su sve informacije koje se pominju u mnoštvu tekstova Vijesti, Dana i Nove Pobjede “curile” od pouzdanih izvora iz SDT-a, jasno se da zaključiti ko stoji iza ove orkestrirane kampanje.

Koliko je problematično svjedočenje Otaševića govori i izjava njegovog advokata Nebojše Asanovića o čemu ćemo naknadno pisati.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije