Connect with us

Medijsko reketiranje

Grantoprežačica – zaštićeni resurs medijskih reketaša i opskurnih političkih krugova

Published

on

Profesionalni sakupljači grantova, u javnosti poznati kao NVO MANS na čijem je čelu duboko kompromitovana persona sa epizodnom ulogom državne funkcionerke Vanja Ćalović Marković, i njihovi propagandni pokrovitelji iz medijskog sektora, po svemu sudeći ne potpadaju pod zakone Crne Gore.

Ovu opskurnu NVO na čijem je čelu dugogodišnja zavisnica od podnošenja krivičnih prijava, očigledno niko ne smije ni da pomisli da osudi, ili na bilo koji način procesuira, a da se na noge ne digne čitava halabuka reketaške ekipe koja štiti ovaj dragocjeni subverzivni resurs.

Ukoliko se pojavi osnovana sumnja da bi u sudskom procesu MANS mogao da odgovara za klevete, laži i neosnovano ”brljanje” tuđeg ugleda, digne se neviđeni javni pritisak, obično predvođen režimskim koncernom Vijesti koji u klasičnom mafijaškom stilu kreće u reketiranje svih koji ugrožavaju njihove saradnike iz ove NVO.

Najnoviji slučaj u kojem su medijski reketaši iz režimskog tabloida Vijesti i njihovi saradnici iz NVO MANS, po ko zna koji put pokazali da im je vršenje pritiska na sudove i samoinicijativno donošenje presuda, uža specijalnost, dogodio se prije nekoliko dana.

Željko Ivanović medijski reketaš, čuvar resursa Ćalović – Marković i njenog MANS-a – “Goveče” , “Govedo”, “Govedo sa krštenicom” – tako ga u svom dokumentarnom romanu “Miško Kesedžija i njegove bize (esej o montenegrinskom zlu) zovu autori Marko Vešović i Šeki Radončić”

Režimski tabloid, braneći svoje saradnike iz MANS-a, objavio je u četvrtak impozantan reketaški uradak pod naslovom ”Bećiroviću nije ukaljan ugled, fokus bio posao Medenice”, u kojem bez pardona komentarišu nepravosnažnu presudu usred sudskog procesa koji se po privatnoj tužbi biznismena i jednog od osnivača portala Aktuelno Zorana Bećirovića vodi pred Osnovnim sudom u Podgorici upravo protiv MANS-a, Vijesti i Dana.

Bezobrazluk Milovca po nalogu Ćalović

Vrhunac bezobrazluka i drskosti bio je komentar direktora Istraživačkog centra MANS-a Dejana Milovca, koji je, očigledno po nalogu svoje šefice Ćalović, u pomenutom tekstu kazao da je ”ova presuda važna za slobodu govora i da predstavlja podstrek istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori”.

Time što je već praktično presudio u ovom postupku, Milovac je na krajnje providan način uzeo učešče u reketaškom poduhvatu vršenja pritiska na sudove u kojem su specijalizovani njegovi saradnici iz Vijesti.

Ova akcija je školski primjer kako reketaška družina, sa jakim političkim leđima u još uvijek aktuelnoj vlasti, brutalno pritiska sudove u procesima u kojima znaju da su krivi i u kojima bi trebalo da odgovaraju.

Međutim, ovaj slučaj je samo jedan u nizu u ustaljenoj praksi pritisaka i reketiranja kojima bliski saradnici iz MANS-a i Vijesti pribjegavaju već duži niz godina.

Ćalović – Marković se sprema da ”nabode” bivšeg GST-a Milivoja Katnića prilikom prošlogodišnjeg gostovanja na TV Vijesti

Koristili političke aparatčike za reketiranje sudova

Koliko je moćna ova organizovana grupa i koliki je njen politički uticaj pokazuje incident koji se dogodio u oktobru 2020. godine kada se, u gore pomenutom sudskom procesu za MANS i reketaški tabloid Vijesti založio čitav tadašnji državni vrh.

Prvo je tadašnji predsjednik Skupštine Aleksa Bečić  komentarisao sudski proces koji je pokrenut po privatnoj tužbi Bećirovića protiv MANS-a, Vijesti i Dana, da bi se toj bizarnoj praksi priključili i tadašnji mandatar Zdravko Krivokapić i njegov budući potpredsjednik Dritan Abazović.

Krivokapić, Bečić i Abazović, horski su u oktobru 2020. godine, očigledno po naređenju MANS-a i Vijesti koji su važili za njihove nalogodavace, u naručenom tekstu reketaško-režimskog glasila napali Bećirovića zbog izjave pred Osnovnim sudom u Podgorici. Sve u cilju odbrane MANS-a, Ćalović i njenih medijskih sponzora.

Bečić je prvi stao u odbranu svojih nalogodavaca iz NVO i medijskog sektora, a nakon njega to su učinili i Krivokapić i Abazović koji su u izjavi za režimske Vijesti kazali da će “stati na put bahatim pojedincima”, uz komentar da je “sramota da se napadaju mediji i nevladine organizacije”.

Ovakvo ponašanje ljudi koji su tada zauzimali ili trebali da stupe na najviše državne funkcije bilo je skandalozno iz više aspekata. To je vjerovatno bio prvi slučaj u istoriji demokratije, ne samo u Crnoj Gori već i šire, da nosioci najviših funkcija vlasti komentarišu navode koje je iznijela jedna od stranaka u sudskom sporu koji se vodi po privatnoj tužbi. Ali, dragocjeni resurs za političke obračune i lansiranje lažnih afera morao se štititi.

Bečić, Krivokapić i Abazović radili sve da zaštite svoj resurs iz MANS-a

Da stvari budu još gore, Bečić, Krivokapić i Abazović  napali su jednog od osnivača portala Aktuelno bez obzira što je o lažima MANS-a i Vijesti čak i Ombudsman ove pseudomedijske kuće potvrdio da su prekršili kodeks. Ali očigledno da je uticaj MANS-a i Vijesti bio toliko jak da su im leđa čuvali i najviši državni zvaničnici, a da ne pričamo kakvu je to percepciju u javnosti stvorilo o nedodirljivosti ove grupe pred sudovima!

Čuvaju leđa jedni drugima

Osim što perfidnim metodama medijskog reketiranja i korišćenjem veza u politici vrše brutalan pritisak na sudove, organizovana grupa MANS-Vijesti, se međusobno podržava. Poznato je da su Vijesti praktično bilten u kojem Ćalovićkin NVO plasira svoje nejčešće neutmeljene, a ponekad krajnje bizarne tvrdnje zasnovane na poluistinama, klevetama i insinuacijama.

Stoga i ne čudi što režimski koncern Vijesti upregne sve svoje kapacitete u odbrani ove grantoprežačice kad se nađe u teškoj situaciji.

Najbolji primjer kako joj pripadnici takozvanog ”medijskog ganga” čuvaju leđa postao je očigledan nakon što je u oktobru prošle godine Ćalović pokušala da po ko zna koji put lansira izmišljenu ”aferu” (vezanu za ”Pandora” papire) čiji je cilj bio politička kompromitacija predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Međutim, ovaj jadni pokušaj kreiranja ,,afere”, kako smo pisali, je neslavno propao, a saradnici Ćalović – Marković koju je sada već odlazeća vlast koristila za dnevnopolitičke potrebe, pokušali su da je spasu od potpune kompromitacije.

Možda bi sve bilo bolje da dva dalmatinca nije zamijenila za starog šarplaninca?

Portal Aktuelno objavio je tekst pod naslovom ”TIRADA PROSTAKLUKA I FRUSTRACIJE Vanja razočarala nalogodavce: Umjesto nove afere dobili bahatost, neznanje, nevaspitanje i jedno JE*O TE!” gdje smo, narodski rečeno, na sastavne djelove razvalili jalovi pokušaj Ćalović i njenih medijskih pokrovitelja da kreiraju novu ,,aferu”.

Uklanjali video snimke da zaštite Ćalović-Marković

Nakon što je javnost uvidjela da se afera u režiji Ćalović Marković, njenih nalogodavaca iz vlasti i medijskih pokrovitelja potpuno urušila, akteri ovog sramnog podmetanja pokušavali su da na svaki način sačuvaju svoj resurs od potpune kompromitacije.

Da bi sakrili laži, agresivnost, patologiju i demnostraciju vaspitne zapuštenosti koju je Ćalović Marković iskazala u emisiji ”Načisto” gdje je u oktobru prošle godine gostovala sa, sada već bivšim, glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, u pomoć su joj pritekli medijski pokrovitelji iz Vijesti.

Cenzura za spas Vanje

Oni su ulagali ogromne napore pokušavajući da sakriju dokaze nemoći najčuvenije grantogutačice u Crnoj Gori, možda i u regionu. Pozivajući se na autorska prava, koncern Vijesti je tada naložio platformi You Tube da blokira snimke sa isječcima iz emisije ”Načisto” koje je portal Aktuelno objavio.

Ovakav postupak medijskih pokrovitelja nije bio ništa drugo do providni pokušaj da se zaštiti resurs Ćalović-Marković koji se povremeno koristi da za potrebe političkog obračuna lansira poneku ”aferu”, o čemu opširnije možete čiteti ne OVOM LINKU.

Ponavljaju isti scenario

O pritisku i reketiranju od strane organizovane grupe ucjenjivačkih medija iz koncerna Daily press, zaštitinicima Ćalović – Marković i njene NVO, najbolje zna portal Aktuelno koji je već duže vremena na meti brutalnih napada, i bestidnog reketiranja koje ima za cilj naše gašenje. Opširnije o toj temi možete čitati na Online magazinu Luča, u rubrici MEDIJSKO REKETIRANJE.

I na kraju treba napomenuti da se prošle sedmice, pisanjem o sudskom procesu koji je u toku, po ko zna koji put do sad ponavlja isti scenario u režiji medijskih reketaša iz režimskog tabloida Vijesti i njihovih saradnika iz NVO MANS.

Ova organizovana grupa je očigledno utjerala strah u kosti državnim institucijama, tako da nije ni čudo što im bez problema prolazi praksa vršenja pritiska na sudove i samoinicijativno donošenje presuda!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije