Connect with us

Medijsko reketiranje

Kad mafije sarađuju

Published

on

Ako uzmemo u obzir medijska pisanja, izjave političara, istaknutih javnih ličnosti i nezvanična, ali veoma pouzdana saznanja, možemo izvesti krajnje osnovan zaključak da je Crna Gora već duži niz godina žrtva dvije mafije – ’’medijske’’ i one ,,obične” za koju se vezuju najteža krivična djela, prevashodno šverc cigareta i kokaina.

Iako većina čitalaca Portala Aktuelno odmah prepoznaje o kome se radi, nije na odmet da ponovimo da se ,,medijska mafija” krije iza zloglasnog koncerna Vijesti, predvođenog Miodragom Miškom Perovićem i Željkom Ivanovićem, koji je u trenutnom vlasništvu United media grupe kontroverznog srpskog biznisnema Dragana Šolaka u biznis krugovima poznatog kao ’’Šole čobanin’’.

Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović: Šefovi ”medijskog ganga”

Kada je u pitanju druga ,,obična” mafija ona se vezuje prvo za opskurni kafe Grand, kasnije od 2008. godine i za konroverznu kompaniju BEMAX čiji je doskorašnji neformalni vlasnik Aleksandar Mijajlović – Rampaš nedavno uhapšen.

Nije tajna da su ove dvije ’’mafije’’ već godinama, ako ne i decenijama umrežene i da je nekoliko godina od kad su osnovane Vijesti novcem ’’omraženog DPS-a’’ krenula saradnja dvije kontroverzne grupe.

Najnoviji propagandno-reketaški uradak objavljen u ovom tabloidu u petak, u kome se indirektno targetira i naša medijska kuća napadom na dio vlasničke strukture, natjerao je Portal Aktuelno da, na zahtjev brojnih čitalaca, istraži veze ove dvije mafije.

Dragan Šolak zvani ”Šole čobanin”: Zna li Vučićev ”Iznogud” što mu radi ”medijska mafija” koja je pod njegovim pokroviteljstvom?

BEMAX pere pare, Vijesti peru Bemax

Legenda kaže da je u ranim godinama ovog medijskog projekta svaku noć urednik Vijesti pretrčavao iz zgrade bivše redakcije blizu sadašnje zgrade ANB-a, do čuvenog i veoma opskurnog kafića Grand na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, sa naslovnom stranom sjutrašnjeg izdanja koju je donosio na uvid, radi redakture, cenzure i odobrenja za štampu.

U kafiću ga je čekao urednik iz sjenke, Milan Roćen – Staljinov brk, uvaljen u fotelju pregledao bi naslove, ispravljao, a pomalo i prekorio, onako žabljački lukavo, da shvate i da ne ponavaljaju greške. Siva eminencija Vijesti je tako iz svog Granda, kasnije i kao suvlasnik BEMAX-a, upravljao medijskom scenom Crne Gore, jer je Pobjedu već imao, a Javni servis kontrolisao iako ih ponekad nazivajući ’’glupljim od goveda iz njegove Rasove’’.

Milan Roćen – Staljinov brk: Prvi, dugogodišnji neformalni urednik Vijesti

Kada je krajem 2010. godine na premijersku poziciju došao Igor Lukšić, još jedan od suvlasnika kontroverzne kompanije BEMAX (odavno bivši suvlasnik), običaj je bio da se na gornjem spratu kafea Grand sastaju sada uhapšeni Aleksandar Mijajilović – Rampaš i Željko Ivanović šef ’’medijske mafije’’ da bi usklađivali detalje o tome što i na koji način treba da bude objavljeno, a što ne. Kasnije se ovaj sumnjivi dvojac sastajao i po drugim tajnim lokacijama.

Vremena su se promijenila, tehnologije napredovale, a i Grand nije više gdje je bio. Samo je ostala navika medijskog taloga da naslovnice uređuju po nalogu Roćena i BEMAX ekipe, jer im je novac milji od svega, a novinarstvo samo oružje da dođu do njega.

Jer kako drugačije objasniti neistine, poluistine i recikliranje procesa od prije više od deceniju, koje je medijski gang Vijesti objavio na naslovnoj strani u petak, i to u jeku aktuelnih hapšenja dijela BEMAX-ovih šefova i osnivača i više policijskih službenika u najvećoj akciji protiv pranja novca i šverca cigareta u državi, uz pomoć Europola?

Da je ovaj i ovakav nakaradni, naručeni pisani uradak bio objavljen prije 5-6 godina, cijela javnost bi se tresla, a pojedini politički krugovi već bi najavljivali sjednice skupštinskih Odbora da se utvrdi ’’stepen korupcije i kriminala’’. Srećom, medijski talog iz reketaškog koncerna Vijesti potpuno je kompromitovan i njihove bljuvotine niko više ne uzima za ozbiljno. Za rapidno slabljenje uticaja ’’medijskog ganga’’ koji je godinama trovao javni prostor države i regiona, zaslužan je prije svega Portal Aktuelno, pa ćemo se u dobroj tradiciji raskrinkavanja manipulacija medijskog taloga, baviti notornim lažima kojima obiluje ovaj reketaški uradak objavljen u petak pod naslovom ’’Očevi počeli, sinovi nastavili’’. Ali te beskrupulozne spinove ćemo razobličiti u narednom tekstu, kada ćemo javnosti pokazati koliko je laži potrebno da bi ”medijska mafija” iskonstruisala jedan naručeni ”tekst”.

Željko Ivanović i Aleksandar Mijajlović Rampaš: Da li su na spratu čuvenog Granda jeli barenu govedinu dok su raspravljali o uređivačkoj politici?

Skretanje pažnje sa BEMAX-a

Nakon što smo naveli da saradnja dvije mafije – medijske i BEMAX, traje godinama, sasvim je prirodno pretpostaviti da je i ovaj najnoviji uradak plod saradnje ove dvije društveno-kancerogene grupacije.

Jer umjesto detalja o uticaju BEMAX hobotnice, koja ima svoje pipke raširene u svim sferama društva – od pravosudne, političke, pa sve do NVO i medijske, Vijesti objavljuju tekst o prodaji skijališta Kolašin od prije deset godina, uparujući podatke sa insinuacijama, poluistinama i obiljem netačnih podmetanja. Naravno, bez druge strane. Jer ko je još čuo za to novinarsko pravilo druge strane kada je u pitanju ’’medijske mafija’’?

Ali dobro – očekivano. Vijesti su u tradiciji svojih najprljavijih spin-uradaka iz dana najveće ’’slave’’ primijenili oprobanu taktiku – staviti slike ’’Mila i Ćoća’’, uz neizostavnu insinuaciju o nekakvim sumnjivim radnjama koje su kroz tekst ’’potkrijepljene’’ notornim lažima i u najboljem slučaju poluistinama i nagađanjima. Tako ’’medijska mafija’’ godinama podgrijava nezadovoljstvo kod najogorčenijih i isfrustriranih slojeva društva, a političkim nalogodavcima daje podlogu za javne prozivke i blaćenje sve u cilju podgrijavanja tenzija i beskrupulznog crtanja meta onima koji su se odvažili da ne plate reket. Za Miška, Željka i ekipu ništa neuobičajeno, jer makar bi oni trebalo da znaju sve o tome koliko laži, frustracije i kompleksi mogu da budu pogubne po moralne i intelektualne svjetonazore ličnosti.

Ranko Ubović: Da li će tigar na kraju promjaukati koliko je sijena svake godine davao govedu da bi njegova medijska štala ćutala o Grand-BEMAX zološkom vrtu kriminala i korupcije?

Međutim, suština je u tome što se tekst u Vijestima o „očevima i sinovima“ i navodnim „prodajama hiljade stanova i vila“ javlja baš u jeku opsežne policijske akcije privođenja lica povezanih sa BEMAX-om, čime su samo potvrdili višegodišnje pisanje Portala Aktuelno o ovoj organizaciji za koju se u javnosti dugo spekuliše da je  povezana sa švercom narkotika i cigareta, od čega su, kako se sumnja, i nabavili ogromni novac za kupovinu građevinskih mašina.

Doskorašnji suvlasnik kontroverzne kompanije BEMAX Aleksandar Aco Mijajlović zvani Rampaš i još sedam osoba uhapšeni su zbog sumnje na stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo krijumčarenje.

Ovo je najjači udarac grupi koja se smatra za najveću kriminalnu hobotnicu koja je zarobila Crnu Goru, još od kad je krajem prošle godine uhapšen Đorđe Pavićević, kojeg SDT sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i koji se povezuje sa kontroverznom kompanijom BEMAX.

Da li Rampaš i iz zatvora može da uređuje Vijesti? FOTO: Savo Prelević

Portal Aktuelno je objavio da je prema pouzdanim saznanjima, bivši suvlasnik BEMAX-a, uhapšeni Mijajlović, sa kolegom Rankom Ubovićem, u SKY prepiskama poznatim kao ”Tigar”, osnovao ovu kompaniju upravo novcem za koji se sumnja da je došao od šverca cigareta i narkotika. Kako se sumnja, Mijajlović i Ubović su ”oprali” oko 150 miliona eura preko Hypo Alpe Adria banke u Klagenfurtu, nakon čega su kupljene prve mašine kontroverzne kompanije BEMAX, koja je zvanično osnovana 25. avgusta 2008. godine. Nakon toga takozvani ‘klan Grand’ počeo je da se transformiše u ‘klan BEMAX’.

’’Pakt o nenapadanju’’ se isplatio ’’medijskoj mafiji’’

Međutim, sve ovo ne zanima saradnike BEMAX-a iz ’’medijskog ganga’’, koji ionako samo izokola, koliko im je dozvoljeno, piše o ovoj kontroverznoj firmi, što je i logično s obzirom da se priča da su godinama imali tajni ’’pakt o nenapadanju’’ koji se tadašnjim vlasnicima Vijesti i te kako isplatio. O tačnom iznosu pisaćemo u narednim tekstovima.

Klan Grand i BEMAX je čedo Milana Roćena, neformalnog urednika Vijesti, a da stare navike teško umiru, pokazuje i spin koji je objavljen u ovom mediju baš u jeku istrage protiv BEMAX-ovaca. Stari strateg Roćen dosjetio se najstarijeg trika da jednu vatru gasi drugom,  kako bi skrenuo pažnju javnosti. Postavlja se pitanje da li je ovo nastalo kao ’’solo ideja’’ ili je Staljinov brk na ovu zamisao došao uz stručnu konsultantsku pomoć svršenog srednjoškolca, ali doktora emeritusa šverca – Ranka Ubovića Tigra.

Ranko Ubović – ‘Tigar’, Milan Roćen – ‘Staljinov brk’, Aleksandar Mijajlović ‘Rampaš’ i Zoran Lazović ‘Kerovodac’, aktuelni i bivši suvlasnici BEMAX-a i uređivački kolegijum Vijesti

Ovakvi nakaradni spinovi su zaštitni znak Vijesti, koji su im sad i te kako dobrodošli, jer novine nikako ne mogu da prodaju, a portal im bilježi pad čitanosti. U skladu sa najgorim srpskim tabloidima, sa kojima dijele vlasničku strukturu, ovi medijski voajeri po društvenim mrežama nedozvoljeno preuzimaju fotografije lica koja nijesu ni javne ličnosti ni javni funkcioneri, i objavljuju ih, crtajući im mete i razvlačeći po medijskom blatu u kome su Vijesti odavno ukaljane.

Pokušaj BEMAX-a i Vijesti da skrenu pažnju javnosti sa aktuelne istrage za šverc cigareta i pranje para, ali i da ućutkaju vlasnike i Portal Aktuelno, još jednom je propao. Portal Aktuelno će nastaviti da piše i o Vijestima i BEMAX-u, kao što je to radio i do sada, utemeljeno i činjenično, i predstavljaćemo oazu svim žrtvama medijskog i BEMAX klana gdje će necenzurisano moći da se iznese istina o ovim kancerogenim društvenim devijacaima koje guše Crnu Goru. Bez obzira na sve tužbe kojima nas zasipaju u pokušaju reketiranja i zastrašivanja preko sudova, za čime posežu u nedostatku argumentacije.

Nakon hapšenja Aleksandra Mijajlovića, čini se da ni sva politička, biznis, NVO, medijska i pravosudna struktura koja štiti ovu kontroverznu organizaciju, neće biti dovoljna da ih zaštiti od konačnog suočavanja sa zakonom. Uzaludni su pokušaji spin majstora i medijskog ”zastiđa” Vijesti da skrenu teme sa BEMAX-a. Nakon posljednih hapšenja, jasno je da je klupko počelo da se odmotava i da se veze korumpiranih medija i kriminalaca neće završiti na ovome. Pisanje Vijesti je posljednji očajnički pokušaj da se skrene pažnja javnosti sa istrage koja će u jednom momentu definitivno doći i do njih i njihovih neformalnih urednika, ali i onih stvarnih koji su bili na platnom spisku BEMAX-a.

I za kraj kada neko bude pisao basnu o dvije mafije, jedno od glavnih pitanja moglo bi ovako da se formuliše:

Da li će tigar na kraju promjaukati koliko je sijena svake godine davao govedu da bi njegova medijska štala ćutala o Grand-BEMAX zološkom vrtu kriminala i korupcije?

Uredništvo Portala Aktuelno

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije