Connect with us

Medijsko reketiranje

Ko se boji ”medijskog ganga” još?

Published

on

’’Medijski gang’’, kako je u javnosti poznata grupa opskurnih individua koja čini agresivnu mašineriju prekaljenih petokolonaških reketaša iz ozloglašenog drugosrbijanskog koncerna Vijesti, i pored nadljudskih napora, potpomognuta političkim, parapolitičkim i pseudovjerskim pajtašima, nije uspjela u namjeri da tužbama ugasi Portal Aktuelno. A nije da se nijesu trudili i godinama ulagali ogromne napore da preko zastrašenih sudova nekako pokušaju da ugase jedini glas istine u Crnoj Gori koji ova zlokobna grupacija nije uspjela da zastraši.

Osvjedočene medijske siledžije već godinama, ako ne i decenijama, zlostavljaju koga god stignu u Crnoj Gori dok po svojim moralno iskrivljenim principima javnosti nameću sopstvene parametre ’’istine’’.

Naša medijska kuća je jedina koja se već duži vremenski period suprotstavlja ovakvoj javnoj tiraniji, pa i ne čudi što smo posljednjih godina konstantno na meti takozvanog ’’medijskog ganga’’, o čemu svjedoči i preko 20 tužbi koje su podnijeli protiv nas, ali i brojni tekstovi i medijski prilozi koji su za cilj imali zastrašivanje. Ali Portal Aktuelno, njegovo Uredništvo i vlasnička struktura nikad nijesu bili iznenađeni ovakvim nastupom koncerna Vijesti, koji je toliko osilio da je čak pokušao da reketira Crnu Goru i uz odobrenje ”drugosrbijanskih” vlasnika iz Beograda, iskompromituje cijeli jedan narod – crnogorski, fabrikovanjem morbidnih izmišljotina.

Vremena se mijenjaju

Prije nekoliko dana na adresu Portala Aktuelno stigao je nalog za skidanje novca sa računa da bi se podmirile odluke sudova donijete u korist ”medijskog ganga” čiji su nas šefovi Miodrag Miško Perović i Željko Ivanović još prije skoro dvije godine tužili zbog navodne ”povrede časti i ugleda”. Ipak, to što je naša medijska kuća morala da plati za tekstove u kojima smo prije gotovo dvije godine objavljivali istinu o zlokobnom ”medijskom gangu” treba pripisati zaostavštini perioda kad su sudovi bili zastrašeni od ovih prekaljenih reketaša. Jer do prije nekih godinu i po sudovi su po automatizmu donosili osuđujuće presude protiv bilo koga ko se našao na meti tužbi ”medijske mafije”.

Miodrag Miško Perović i Željko Ivanović: Vođe ”Medijskog ganga”

Međutim ’’medijski gang’’, kako je u javnosti poznata grupa opskurnih individua koja predvodi koncern ’’Vijesti’’, raskrinkana je od strane crnogorskih sudova, a za svoje reketaške poduhvate konačno plaćaju!

Viši sud u Bijelom Polju nedavno je potvrdio odluku Osnovnog suda u Kolašinu, koja je donijeta u septembru prošle godine, prema kojoj takozvani ’’medijski gang’’ na čijem su čelu tajkuni Miodrag Miško Perović i Željko Ivanović morati da plati sudske troškove u ukupnom iznosu od 1.750 eura (600, 500 i 650 eura po tužbama), nakon što su povukli tri tužbe, kojima su preko sudova pokušali da reketiraju našu medijsku kuću.

Medijski koncern Daily press, poznatiji kao ”medijska mafija”, u čijem su vlasništvu tabloid, portal i TV Vijesti, povukao je u aprilu prošle godine tri tužbe za naknadu nematerijalne štete koje su ranije podnijeli protiv portala Aktuelno zbog tekstova ”CENZURA Uklonjen serijal “Voajer i Balerina”, Radončić: Poštenom presudom sudija bi stavio glavu ispod sjekire medijskih dželata””Licemerje kapricioznih lidera SDP-a: Nejaki, nedosljedni i slab temelj za “Jaku Crnu Goru””Krivokapić i “Vijesti” stari poznanici: Promovisali apoteke Rukoljubove svastike, a sad izdaju naloge za sastav vlade!”.

Ova odluka uslijedila je nakon što je sudija Osnovnog suda u Kolašinu Jadranka Pavlović, takođe početkom aprila prošle godine, donijela prvostepenu presudu kojom je odbila tužbu za naknadu nematerijalne štete koncerna Daily press zbog teksta  ”Parlamentarni diletant u novoj ulozi: Bečić kao portparol reketaških medija i NVO neznalica”.

Nakon što je Viši sud u Bijelom Polju potvrdio presudu Osnovnog suda u Kolašinu, ”medijska mafija” je već paltila dio troškova Portalu Aktuelno, a za ostatak će pričekati da sudovi završe određene proceduralne formalnosti.

Nije im narušen ugled!

Podsjetimo, u obrazloženju sutkinja Pavlović navodi da ”sporni tekst sadrži oštar način izražavanja vrednosnih sudova” ali da ”sud nije mogao da izvuče zaključak da je tužiocu narušen poslovni ugled”.

Sve manje straha od ”Medijskog ganga”

”Okolnosti da je tužioc nazvan ‘reketaškim i ucjenjivačkim’ medijem ne znači da je taj mediji počinio krivično djelo, jer protiv njega nije pokrenut postupak ni za jedno krivično djelo. Otuda po mišljenju ovog suda nema osnova za zaključak da je tuženi prekršio pretpostavku nevinosti. Nema osnova za zaključak da je tužiocu povrijeđen poslovni ugled, u mjeri koja bi opravdala dosuđivanje nematerijalne štete”, navodi se u obrazloženju presude.

Dalje se ističe da je u fokusu teksta tadašnji predsjednik Skupštine.

”Nazvati predsjednika skupštine portparolom medija samo po sebi nije uvredljivo za medij, bez obzira da li medij afirmiše stavove predsjednika Skupštine ili ne. Iz provedenih dokaza Sud nije mogao da izvuče zaključak da je tužiocu narušen poslovni ugled. Sa tih razloga Sud je tužbeni zahtjev tužioca odbio kao neosnovan”, navodi se u obrazloženju prvostepene presude nakon koje je koncern Daily press povukao i ostale tri tužbe za naknadu nematerijalne štete koje je podnio zbog gore pomenutih tekstova.

Nakon što su Vijesti kupljene od strane United grupe Dragana Šolaka, samo su porasli njihovi reketaški apetiti – ucjenjivali su čitavu državu nebili slomili crnogorski otpor velikosrpskom hegemonizmu

Ne odustaju od prakse reketiranja i zastrašivanja

Iako ovaj posrnuli medijski talog nema više nikakav uticaj niti može kao ranije da utjerivanjem straha izvlači materijalnu korist, što se da zaključiti iz gore navedenih presuda, ipak se po čistoj navici teško oslobađaju stare prljave prakse reketiranja.

Nedavno su promijenili vlasničku strukturu, pod novim većinskim vlasnicima iz United Media (United Grup) biznismena Dragana Šolaka, koji se u političkoj sferi povezuje sa Draganom Đilasom, uz staro uredništvo i upravu u kojoj su ’’alfa i omega’’ kontroverzni medijski tajkuni, Đilasov prijatelj Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović, Vijesti su nastavile sa starom ucjenjivačkom praksom.

Umjesto da prekinu sa ucjenjivačko-mafijaškom praksom, Vijesti su pod novom vlasničkom strukturom krenuli u najambiciozniji poduhvat do sad – reketiranje čitave Crne Gore i Crnogoraca kroz izmišljanje takozvanog ’’asimptomatskog crnogorskog nacionalizma’’, o čemu smo već pisali na OVOM LINKU.

Treba podsjetiti da su srpski propagandni koncern Vijesti i NVO pod njihovim pokroviteljstvom, po svemu sudeći iz želje za osvetom jer smo se oduprli njihovim prljavim napadima i dalje nastavili crtanje meta Uredništvu Portala Aktuelno, podnošenjem prijava za nepostojeće prijetnje nadležnim državnim organima.

Mila Radulović i njeni nalogodavci po čijem naređnju prijavljuje urednika Portala Aktuelno zbog nepostojećih prijetnji

Urednik portala Aktuelno Balša Knežević, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, saslušan je početkom aprila u svojstvu građanina u Centru bezbjednosti Podgorica, na osnovu prijave koje je protiv naše medijske kuće podnijelo  ’’Društvo profesionalnih novinara Crne Gore’’ (DPNCG) na čijem je čelu Mila Radulović inače novinarka Vijesti!

Medijska ucjenjivačka organizovana grupa u vlasništvu srpskog biznismena Dragana Šolaka ovim je po ko zna koji put pokrenula besprizornu hajku protiv Portala Aktuelno, a razlog saslušanja Kneževića, kako mu je saopšteno u policiji je, ’’prikupljanje informacija na okolnosti vezane za tekstove Portala Aktuelno koji se tiču njihove dopisnice iz Kolašina Dragane Šćepanović’’. Jasno je da je u tom slučaju u pitanju osveta ”medijskog ganga” jer smo spriječili jedan od njihovih najambicionznijih poduhvata reketiranja.

O slučaju vezanom za čuvenu ”dopisnicu”, pokušaju reketiranja investitora i sabotiranju značajnih državnih razvojnih projekata koje je Portal Aktuelno osujetio, možete čitati na OVOM LINKU.

Ko se boji reketaša još?

Iako je jasno da je ”medijski gang” izgubio gotovo sav uticaj i moć zastrašivanja koju je nekad imao, oni nikad neće odsutati od svoje reketaške prakse, jer jedino znaju za takav način funkcionisanja. Pokušaj reketiranja Crnogoraca, investitora u Kolašinu, zatim laži koje su naveli u prijavi koju su podnijeli protiv urednika Portala Aktuelno, najbolji su primjer.

Već smo pisali da je tipično za koncern Vijesti, koji je u javnosti poznat pod imenom ”medijski gang” ili ”medijska mafija” da koriste laži i manipulacije, da bi, uz neizostavnu političku podršku aparatčika iz nove vlasti i saradnika iz NVO sektora, ostvarili svoje opskurne namjere o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Takođe je nužno na kraju ponovo ukazati na progon koji ’’medijska mafija’’, bez uspjeha, sprovodi godinama protiv naše medijske kuće, o čemu možete čitati na OVOM LINKU, ali i u posebnoj rubrici na ONLINE MAGAZINU LUČA – MEDIJSKO REKETIRANJE.

I na kraju poručujemo javnosti da je došlo vrijeme da se oslobode straha od reketaša iz ”medijskog ganga” i da na primjeru Portala Aktuelno uvide da ne treba biti zastrašen od te opskurne grupe lica i njihovih beogradskih nalogodavaca koji sanjaju Crnu Goru u ”srpskom svetu”. A mi ćemo i dalje nastaviti da raskrinkavamo njihove prljave manipulacije i subverzivno-reketaške poduhvate.

Uredništvo Portala Aktuelno

Advertisement

Najčitanije