Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (9): Milivojeva pravna škola i isljedničke metode njegovih pulena

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

PRAVNA ŠKOLA ISLJEDNIKA MILIVOJA: TUŽITELJKA KALEZIĆ OPTUŽNI PREDLOG GRADILA NA MAGILI (15.05.2020.)

S obzirom da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne odgovara na pitanja koja je početkom prošle sedmice na adresu Specijalnog tužilaštva poslao portal Aktuelno, nameće se zaključak da Katnić štiti vještaka Aleksandra Rakočevića.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: „Ja, kao glavni specijalni tužilac i jedan od najiskusnijih građana u pravu danas crnogorskom, i to je činjenica…“.

Osim toga, kako smo već pisali, samoproklamovani tajnovidac ne želi da do javnosti dođe krivična prijava koju je Rakočević podnio protiv biznismena Zorana Bećirovića jer bi tada na svjetlost dana isplivale činjenice o Katnićevoj zloupotrebi položaja, ili što je možda još gore, javnost bi se uvjerila da je prvi čovjek SDT-a, prostim jezikom rečeno, “pravno nepismen”.

Međutim, opskurne radnje vezane za postupanje Tužilaštva u ovom slučaju ne završavaju se sa Katnićem, koji je pokušao da u sud progura nepostojeću krivičnu prijavu. Istu stvar pokušala je da uradi i tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu Ana Kalezić, koja je u sudsku proceduru, silu na sramotu, htjela da ugura krivičnu prijavu  protiv Bećirovića. Pri tom je znala da nema nikakvu pravnu utemeljenost za dalje postupanje, jer, kako su dokazala i dva sudska rješenja, ne postoji ni naznaka da je Bećirović prijetio vještaku Rakočeviću niti je vještak naveo da mu je, na bilo koji način, prijećeno u krivičnoj prijavi.

Otežvajuća okolnost za tužiteljku Kalezić je što je, pored krivične prijave Rakočevića koju je imao Katnić, ona imala i pisanu izjavu sa saslušanja Rakočevića u kojoj vještak eksplicitno navodi da mu Bećirović nije prijetio, niti da se osjećao ugroženo zbog poruka koje je primio od njega. Najupečtljvija rečenica iz Rakočevićevog iskaza koja ide u prilog da nema elemanta za krivično gonjenje glasi:

“Ništa prije toga u Bećirovićevom ponašanju i komunikaciji sa mnom, čak i susret u “Premijeru” nijesam shvatio kao prijetnju i pritisak, već sam isto shvatio kao mišljenje i sugestiju…”. (Kompletan iskaz  Rakočevića možete pročitati u prilogu).

Iskaz Rakočevića

Sudija apelovao na nepostojanje osnova za gonjenje Bećirovića

Da stvari budu još apsurdnije, tužiteljka je imala i izjašnjenje istražnog sudije Miroslava Bašovića koji je uvažio žalbu Bećirovićevog advokata i nakon hapšenja ukinuo rješenje o zadržavanju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

”Najzad, treba ukazati i na činjenicu da je rješenje o zadržavanju donio stvarno nenadležan organ. Naime, kako to i sam SDT uviđa, krivično djelo iz cl. 390. St. 1 KZ CG spada u nadležnost Osnovnog državnog tužilaštva. Ništa ne ukazuje da je osumnjičeni u SDT priveden radi sumnje  na neko drugo krivično djelo već se od samog početka radi o ovom krivičnom djelu. Zašto nije bilo moguće odmah osumnjičenog usmjeriti prema nadležnom tuzilaštvu već će to biti urađeno tek nakon što je donijeto rešenje o zadržavanju. Nema potrebe da sudija za istragu ovom prilikom daje odgovor na ovo pitanje. Treba ukazati i na mogući konflikt interesa odnosno razlog za izuzeće iz postupanja potpisnika rješenja o zadržavanju budući se on pominje u negativnom kontekstu u citiranim riječima koje po mišljenju SDT predstavljaju predmetnu inkriminaciju“, stoji u rješenju Bašovića.

Dakle, i pravnom laiku je jasno da Bašović ovdje navodi da SDT – 1. nije bio nadležan za privođenje Bećirovića, 2. da je mimo zakonskih nadležnosti doneseno rješenje o zadržavanju, 3. da postoji konflikt interesa jer Katnić određuje pritvor čovjeku koji mu je navodno prijetio, po principu “kadija te tuži, kadija ti sudi”!

Rješenje Bašovića

Ali najvažniji dio Bašovićevog rješenja nakon kojeg bi vjerovatno većina tužilaca koji iole drže do profesionalnog ugleda odustala od krivičnog gonjenja, sadržan je u ovoj rečenici:

“U konkretnom slučaju ne postoji osnovana sumnja da u načinu obraćanja osumnjičenog (Bećirovića) vještaku (Rakočeviću) stoje elementi bića ovog krivičnog djela, odnosno elementi prijetnje, primjene sile, a pogotovo nema elemenata za zaključak, o postojanju namjere da vještak da lažni nalaz i tako utiče na ishod postupka”. Narodski rečeno – sudija sve objasnio. A da bi isljednik Katnić i njegova koleginica iz ODT-a zaključili o čemu govorimo, podjsećamo:

Da bi postojalo krivično djelo “sprječavanje dokazivanja”, zbog kojeg je Bećirović priveden, vještaku je morala da bude upućena prijetnja, ili na neki drugi način uticano na njega da izmjeni specijalistički nalaz. Sudija Bašović eksplicitno stavlja do znanja da u ovom slučaju ne postoji ništa od toga.(Kompletno rješenje Bašovića možete pročitati u prilogu)

Kada Bašovićevom rješenju dodamo i iskaz Rakočevića u kom ne pominje nikakve prijetnje (samo formulaciju “to sam doživio kao pritisak”) i koji se ne pridružuje gonjenju, pitanje je – na osnovu čega je tužiteljki ODT-a Ani Kalezić moglo da padne na pamet da uopšte pokrene bilo kakav optužni predlog!?

U ovom slučaju, isto kao kod glavnog specijalnog tužioca, samo uz ozbiljne otežavajuće okolnosti, jasno je da je – ili došlo do zloupotrebe položaja da bi se na silu pokrenuo nepostojeći krivični postupak, ili tužiteljka ne zna da obavlja svoj posao, odnosno što bi se prostim jezikom reklo “pravno je nepismena”.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

 

ISLJEDNIČKE METODE MILIVOJEVIH PULENA: ODUZETI TELEFON SLUŽIO ZA VRŠENJE PRITISKA I DEMONSTRACIJU SILE? (16.05.2020.)

Nakon što su Osnovni, zatim i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu tragikomičnu pravnu konstrukciju koju je Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić na štetu biznismena Zorana Bećirovića, pokušao na silu da progura u sudsku proceduru, portal Aktuelno je u seriji tekstova razotkrio brojne zloupotrebe prvog čovjeka SDT-a.

Međutim, crnogorskoj javnosti u posljednja dva teksta predočili smo dokaze da je Katnić u svom opskurnom postupanju imao i pomoć iz Osnovnog državnog tužilaštva, i to od tužiteljke Ane Kalezić koja je i pored iskaza vještaka Rakočevića i mišljenja sudije za istrage Miroslava Bašovića, odlučila  da protiv Bećirovića podigne optužni predlog zbog “sprečavanja dokazivanja”.

U postupanju Katnića i njegove koleginice Kalezić, kako smo objasnili, ili je došlo do zloupotrebe položaja da bi se na silu pokrenuo nepostojeći krivični postupak, ili tužitelji nijesu znali da obavljaju svoj posao, odnosno što bi se prostim jezikom reklo “pravno su nepismeni”.

Kao da brojne nepravilnosti i zloupotrebe, i medijska hajka koja je uslijedila nakon hapšenja  nijesu bili dovoljni, Tužilaštvo je odlučilo da još malo pritisne Bećirovića kršeći njegova zakonom zagarantovna prava.

Bećiroviću je nakon hapšenja 28. novembra 2019. godine, oduzet mobilni telefon na kojem su bili skladišteni brojni važni podaci vezani za njegove poslove, brojevi telefona, poruke i dokumenta lične prirode. Taj telefon, iz nepoznatih razloga, vraćen mu je tek pet mjeseci nakon oduzimanja 28. aprila 2020. godine i pored toga što je uložio dvije pritužbe da mu se što prije vrati.

Tužiteljki Kalezić  Bećirović se obratio 06. decembra 2019. godine sa zahtjevom da mu se vrati telefon jer je po naredbi sudije za istragu pretres mobilnog trebalo da izvrši Uprava policije, a ne neka institucija u inostranstvu kako je tužiteljka navela u odgovoru Bećirovićevom advokatu.

I pored toga što je Uprava policije pretres telefona završila 05. decembra 2019. godine, nije mu vraćen.

Bećirović je čak slao pritužbu na rad tužiteljke Kalezić  Vrhovnom državnom tužiocu zbog oduzimanja telefona 17. decembra 2019. godine, ali na nju ni do danas niko nije odgovorio, a zahtjev je očigledno ignorisan.

Telefon je Bećiroviću vraćen tek nekoliko dana nakon što je Vrhovni sud donio dluku o odbijanju optužnog predloga ODT-a 24. aprila 2020. godine.

Ovakvo postupanje neupućenom čitaocu možda djeluje banalno, možda bi većina nas pomislila – to je birokratija, izgube se stvari u brojnim predmetima. Međutim, nakon svih opskurnih radnji vezanih za postupanje Tužilaštva u ovom slučaju, činjenica da nijesu htjeli Bećiroviću da vrate telefon sa veoma važnim ličnim i poslovnim podacima i zadrže ga pet mjeseci, može se tumačiti samo kao vid pritiska, demonstracija sile i iživljavanje nad osobom prema kojoj neko iz Tužilaštva ima lični animozitet.

Hajka na Bećirovića i ljude koji su se našli u njegovom okruženju ne završava se na ovome. O daljim pritiscima i aferi “Delta”, koja je posebno poglavlje u organizovanom progonu specijalnog tužioca i medijskih ispostava za ucjenjivanje i vršenje pritiska, pisaćemo u narednim tekstovima.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije