Connect with us

Organizovana tužilačka grupa

Hapšenje Čađenovića – najava pada OTG?

Published

on

Dugogodišnji tužilac Saša Čađenović uhapšen je prošlog petka (9. decembra) na radnom mjestu u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i u korist ”Kavačkog klana” zloupotrebljavao službeni položaj.

Nakon što je sudija za istrage Višeg suda Goran Šćepanović prihvatio predlog specijalnog tužioca Miloša Šoškića, Čađenoviću je određen pritvor zbog, kako je navedeno u obrazloženju odluke, ”opasnosti od bjekstva i ometanja krivičnog postupka uticanjem na nesaslušane svjedoke i saučesnike”.

Prema naredbi SDT-a o sprovođenju istrage protiv Čađenovića, ovaj tužilac se tereti da je u drugoj polovini 2020. godine postao član kriminalne organizacije ”kavački klan” koju je na teritoriji Crne Gore, Južne Amerike, Afrike, Evrope, Azije i Australije, stvorio Radoje Zvicer. Javnosti su sigurno poznata imena istaknutih članova koji se vežu za ovu kriminalnu organizaciju među kojima su i prije nekoliko mejseci uhapšeni službenik ANB-a Petar Lazović, sin  Zorana Lazovića, kontroverznog bivšeg šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije, kao i njihov prijatelj i policijski službenik Ljubo Milović, zatim Duško Roganović i mnogi drugi. Ta kriminalna grupa, kako navodi SDT, formirana je zbog izvršenja neodređenog broja teških ubistava, međunarodnog šverca droge, pranja novca…

Da li je SDT krenulo u beskompromisnu borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom?

Istraga se proširuje na OTG?

Čađenovića terete i da 24. septembra 2020. godine svjesno nije pokrenuo postupak protiv Roganovića, da je sakrio izvještaj Europola vezan za članove ovog klana, kao i da je štitio navodnog vođu klana Zvicera i članove među kojima su Lazović i Milović.

Opširnije o tome za što se sve Čađenović tereti govorio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić, a kompletnu Naredbu SDT-a o sprovođenju istrage možete pročitati na OVOM LINKU.

Interesantno je da kada je u saopštenju obrazlagao za koja se sve djela tereti Čađenović, specijalni tužilac Radonjić je poručio da ”istraga može biti proširena i na druga lica, pa i u Državnom tužilaštvu Crne Gore i Uprave policije, koja su, kroz svoje službene i druge aktivnosti, djelovala u korist kriminalne organizacije, a ne u interesu službe i javnom interesu, kad se za to prikupe dokazi određenog kvaliteta”.

Nakon ove izjave Radonjića potpuno je opravdano postaviti pitanje  – dokle će dovesti istraga SDT-a protiv grupe koja, kako se sumnja, predstavlja najveću kriminalno-koruptivnu hobotnicu indirektno označenu od diplomatskih krugova kao glavni problem, kada je u pitanju svaki izvještaj EU o napretku u poglavljima 23 i 24.

Takođe se sve više potvrđuje pisanje Portala Aktuelno o Organizovanoj tužilačkoj grupi (OTG) čiji je Čađenović bio samo vojnik, a čiji je uticaj bio toliki da su se njeni članovi osjećali gotovo nedodirljivim pred zakonom.

Zataškavanje Europolovih dokaza – školski primjer djelovanja OTG

Kako smo već naveli, portal Aktuelno duže vremena piše o takozvanoj OTG koja je godinama u potpunosti držala zarobljenim Tužilaštvo, i čije su udarne pesnice bili bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i, iz sjenke, njegov kum Zoran Lazović. Iako je ovaj dvojac nakon smjene Katnića izgubio direktan uticaj na Tužilaštvo, ipak u ovoj instituciji do kraja aprila bio je njihov čovjek, bivši čelnik Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragan Radonjić. Do prije nekoliko dana imali su i Katnićevog čovjeka od povjerenja – uhapšenog specijalnog tužioca Sašu Čađenovića.

Da li je Saša Čađenović štitio OTG?

Da bi dobili uvid u sumnjive aktivnosti takozvane OTG, treba podsjetiti da je nakon objavljivanja transkripata Europola na portalu Libertass, u maju iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) saopšteno da je ponovo formiran predmet povodom podataka koje im je Europol dostavio prošle godine, o vezi crnogorskih policajaca sa kavačkim klanom.

Čađenovića nakon hapšenja upravo sumnjiče da je kavački klan spasio i 20. januara 2022. godine, kada je odlučio da ne goni Zvicera, Lazovića, Milovića i ostale članove ove kriminalne organizacije.

Čađenović, Katnićev čovjek od povjerenja, donio odluku 20. januara 2022. godine, ”da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, iako su transkripti Europola u SDT stigli još u julu 2021. godine”.

Katnić je nedugo pošto su objavljeni transkripti Europola priznao da je ”Specijalno državno tužilaštvo (SDT) odnosno lično on, a ne Saša Čađenović, odbacio krivičnu prijavu protiv Petra Lazovića”, sina njegovog kuma Zorana. Nakon toga bivši GST je Petra Lazovića pokušao da opravda tako što ga je predstavio kao tajnog agenta, koji je ”sve radio po zakonu”, iako ga je Europol nedvosmisleno označio kao člana organizovane kriminalne grupe “Kavači”.

Samo iz ovog segmenta, postaje jasno da je Katnić imao u posjedu konkretna dokumenta i dokaze, a jedini zadatak mu je po svemu sudeći bio samo da zataška očigledne kriminalne radnje, kad već nije mogao da uhapsi organizaciju koja mu je dokaze proslijedila – Europol! Čađenović je tu, po svemu sudeći, bio samo slijepo oružje i nižerangirani član OTG.

Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog sa dubokom fiokom, za koga se sumnja da je visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Treba podsjetiti da su pitanja koja mu je  Uredništvo portala Aktuelno početkom maja postavilo, čini se dokazuju da je Katnić ovom svojom izjavom maltene priznao da je duboko umiješan u prikrivanje kriminalnih radnji i da postaje sve očiglednije da je SDT na čijem je čelu bio, pretvorio u Organizovanu kriminalnu grupu (OKG), ili Organizovnu tužilačku grupu (OTG).

Ovu akciju Katnića i Čeđenovića treba posmatrati kao tipičan primjer kako OTG funkcioniše na sakrivanju dokaza i zataškavanju predmeta koji se tiču njihovih članova.

Medenica udarna pesnica OTG

Kako smo već pisali, udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova za OTG je kuma Zorana Lazovića – rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

Treba podsjetiti da je Medenica imala i te kako zapaženu ulogu u zastrašivanju i vršenju pritiska nakon akcije hapšenja policijskih rukovodilaca, Aleksandra Boškovića i Saše Đurovića, povodom slučaja puštanja kriminalaca Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru.

Lepa Medenica

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rade Milošević je na vanrednoj pres konferenciji povodom slučaja “Belivuk” prošle godine, izjavio da je rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica vršila pritisak na postupajućeg tužioca Vukasa Radonjića u slučaju hapšenja policijskih rukovodilaca Boškovića i Đurovića.

Ispostavilo se da su upravo bivši pomoćnici direktora Uprave policije Zoran Lazović i Enes Baković ukinuli zabranu i omogućili ulazak u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću koji su na teritoriji naše države radili najteža krivična djela. Stoga je jasno koga je Medenica štitila u ovom slučaju.

Vukas Radonjić u međuvremenu je postao dio tima glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a da li je to slučajno, i da li ima veze upravo sa gore navedenim slučajem, ostaje da se vidi.

Slučaj Boričić

Takođe treba podsjetiti na slučaj tužioca Nikole Boričića koji je jedna od žrtava Organizovane tužilačke grupe (OTG) jer je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Lepe Medenice.

Boričić je u intervjuu za portal Aktuelno – kazao da je nezakonito smijenjen jer nije želio da postupa po nezakonitim nalozima bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića i rukovodioca Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice.

Zoran Lazović – kum (Milivoja i Lepe)

Na osnovu ovih slučajeva jasno je da OTG i nakon smjene Katnića, dovođenja novih kadrova na čelne pozicije VDT-a i SDT-a i dalje imao uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi, a  Saša Čađenović je bio samo njihov najistureniji član.

Politički uticaj

Stoga, da bi čitav slučaj koji je otvoren nakon hapešnja Čađenovića dobio konačni epilog, prije svega treba rasformirati OTG i detaljno ispitati rad tužilaca i eventualno sudija koji se vezuju za tu organizaciju, a o čemu je govorio i specijalni tužilac Radonjić. U protivnom Crna Gora će i dalje tapkati u mjestu, a tužilačka institucija nikad neće biti očišćena.

Za kraj treba istaći da je OTG samo jedan segment šire hobotnice, a Portal Aktuelno već je pisao da ova oraganizacija seže duboko u sferu politike, biznisa, NVO i medija, a prije svega se vezuje za kompaniju BEMAX, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Milan Roćen: Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, politički kišobran koji je štitio OTG

Kada je u pitanju politička sfera, sa ovom grupacijom najčešće se dovodi u vezu ime bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena koji je do nedavno imao vlasnički udio u kompaniji BEMAX. O tome ćemo detaljno pisati u narednim tekstovima.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije