Connect with us

Organizovana tužilačka grupa

MILIONSKE KAUCIJE OTVARAJU PITANJE O IMOVINI LAZOVIĆA: Od stražara u Imaku do 7,6 miliona

Published

on

Piše: Balša Knežević

Nakon što je Vijeće Ustavnog suda početkom mjeseca prihvatilo ustavnu žalbu i ukinulo rješenje Višeg suda u Podgorici od 18. januara, kojim je odbijeno jemstvo od 6,2 miliona eura za puštanje na slobodu Petra Lazovića, odbrana bivšeg agenta ANB-a ponudila je novu astronomsku garanciju od 7.633.400 eura za ukidanje pritvora.

Davanje jemstva, odnosno zalaganje imovine i novca da bi se neko branio sa slobode je sasvim legalna i legitimna pravna praksa, i u sam postupak odlučivanja ne treba ulaziti niti ga komentarisati, već ostaviti nadležnim organima da odrade svoj posao. Međutim, čitava priča o jemstvu za Lazovića i prije nuđenja rekordne ponude od preko 7,5 miliona, u fokus javnosti je vratila temu imovine i bogatstva bivšeg uticajnog operativca policije i tajne službe Zorana Lazovića, Petrovog oca. Jer Lazovići su za slobodu bivšeg agenta ANB-a prvo nudili jemstvo od 1,6 miliona, zatim i od 6,2 miliona eura.

Iako su milioni koji su ponuđeni za jemstvo plasirani preko rodbine i raznih firmi, nema sumnje da je 7,6 miliona ogromna imovina koju većina crnogorskih građana, pogotovo onih koji rade u policiji, ne bi mogla ni da sanja, pa sve da se ”iscijedi” i zadnji cent iz džepova i imovniskih kartona njihove uže i šire porodice. To u startu otvara prostor za razne sumnje i spekulacije u nelegalno stečenu imovinu.

Policijska siva zona

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović godinama važi kao ”zaštitno lice” policijske ”sive zone” u Crnoj Gori i za njega se vezuju brojne kontroverze, a političari trenutne parlamentarne većine, prije svega iz Demokratskog fronta, već duže vremena ga označavaju kao ”korumpiranog” policijskog funkcionera koji ”ima veze sa mafijom”.

Milivoje Katnić: Bivši glavni specijalni tužilac za koga se osnovano sumnja da je zajedno sa svojim kumom Lazovićem, svojevremeno privatizovao SDT

Dugo se spekulisalo da je stariji Lazović pustio duboke korjene i uz svog kuma bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića kontrolisao Specijalno državno tužilaštvo i koristio ga za zaštitu svojih ličnih interesa, kao i interesa svojih političkih pokrovitelja.

Prošle godine u Skupštini premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović optužio je Lazovića da je povezan sa kontroverznom kompanijom Bemaks koja, kako je kazao, stoji iza šverca cigareta. Abazović je u avgustu prošle godine kazao da tu švercersko-kriminalnu ekipu predstavlja jedan od vlasnika Bemaksa Ranko Ubović, kao i da su na njega ”konektovani” Lazović, Milivoje Katnić i bivši šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Dragan Radonjić.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je početkom januara optužnicu protiv Petra Lazovića i Ljuba Milovića zbog pripadništva kriminalnoj organizaciji Radoja Zvicera, zloupotrebe položaja, šverca droge i oružja.  Podsjetimo, prema dokumentima Europola objavljenim na portalu Libertas, službenici policije Petar Lazović i Ljubo Milović označeni su kao članovi kavačkog kriminalnog klana, uz napomenu da bi ”istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo da bude prioritet broj jedan crnogorske policije“.

Obavještajni podaci Europola, između ostalog, govore da je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

Hotel Podgorica koji se takođe dovodi u vezu sa Lazovićima i Bemaksom

Od stražara do milionera

Istraživanja koja su ranije radile pojedine NVO pokazuju da imovina Zorana Lazovića često ne korespondira sa zvaničnim prihodima. Sumnje se produbljuju ako sagledamo ”meteorski” uspon kontroverznog, bivšeg policijskog funkcionera i njegovu biografiju prije nego je postao ”bog i batina” sive zone crnogorskog bezbjednosnog sektora.

Stariji Lazović je bio ”zadužen za obezbjeđenje”, što je eufemizam za poziciju stražara, u bjelopoljskoj fabrici traktora “Imako”, a spekuliše se da ga je za karijeru u policiji preporučio posao čuvara lovačkih pasa koji je 90-ih obavljao za bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti kontroverznog Boška Bojovića.

Lazović je do šefa specijalnog policijskog tima nakon toga dogurao jer je, prema pisanju pojedinih medija i riječima političara iz trenutne parlamentarne većine, bio dobro izverziran u poslovima koji su, po svojoj prirodi, predmet interesovanja bezbjednosnih službi. Poznat je po tome što je prisustvovao svadbi kotroverznog biznismena Safeta Kalića, koji je u Njemačkoj bio osuđen zbog šverca droge, a protiv njega i njegove porodice vodio se višegodišnji sudski proces i u Crnoj Gori, koji je rezultirao oslobađajućom presudom.

Na svadbi sa Safetom Kalićem

”Evo svježe turske krvi”

Lazović i njegov kum Milivoje Katnić poznati su i po veoma problematičnoj prošlosti za vrijeme ratnih 90-ih. Da ne bježe od nasilja znalo se kada su 1990. godine Lazović i Katnić uslovno osuđeni zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja lakih tjelesnih povreda dvojici gostiju diskoteke 1983. godine, u kojoj su radili kao redari.

Književnik Ibrahim Čikić je 24. februara optužio starijeg Lazovića da je 1994. godine komandovao policijskom jedinicom koja ga je ”zajedno sa Karadžićevim zločincima” hapsila i mučila.

”Na današnji dan 1994-te godine u spektakularnoj policijskoj akciji kodnog naziva “Lim” uhapšen sam u prostorijama Crvenog krsta u Bijelom Polju. Pedesetak do zuba naoružanih paravojnih formacija zločinca Karadžića sa policijom države Crne Gore pod komandom lokalnog šerifa Zorana Lazovica učestvovalo je u mom hapšenju. Te godine je 17.500 Bošnjaka prošlo neviđenu torturu a 100 000 trajno napustilo Crnu Goru i Srbiju. Niko nikada nije odgovarao za ovaj državni terorizam nad Bošnjacima Crne Gore. Začuđujuće je da ni jedna bošnjačka institucija iz CG nikada nije progovorila o ovom zločinu!”, napisao je Čikić na svom Facebook profilu 24. februara.

Samo nekoliko dana kasnije on je citirao Lazovićeve riječi koje je ovaj bivši policijski funkcioner navodno izgovarao kad ga je predao jedinicama ratnog zločinca Radovana Karadžića.

”Pomaga bog braćo četnici! Evo svježe turske krvi! Doveo sam vam najvećeg mudžahedina u Crnoj Gori. Njega ćete živog odrati i pustiti u šumu”, napisao je Čikić na svom Facebook profilu uz napomenu da ”su to riječi Zorana Lazovića koji ga je predao u ruke paravojnim formacijam zločinca Karadžića u Bosni”.

”Četiri naredna dana prošao sam strahovitu torturu nezamislivu ljudskom umu i pameti”, napisao je Čikić i dodao da se sve ovo može naći u njegovoj dokumentarnoj knjizi ”Gdje sunce ne grije”.

BEMAX, ”Gufo”, ”Razvršje”, skupa auta, stanovi…

Kada je u pitanju ostala imovina Lazovića, MANS je još u aprilu prošle godine objavio da je sin Zorana Lazovića, Marko Lazović, kupio prije četiri godine vrijednu nekretninu u prestižnom podgoričkom kvartu od kompanije “Bemaks”. MANS je tada takođe objavio da je Marko Lazović dobio nekretninu pod povoljnim uslovima, ispod tržišne cijene, a kako je ovoj NVO tada potvrđeno iz “Bemaksa”, Lazovići su kumovi sa ranijim zvaničnim vlasnikom te kompanije Veselinom Kovačevićem.

Povodom jemstva od 6,2 miliona u Višem sudu, posebno se pominje imovina kompanije “Gufo”, koja je poslužila da se predloži kao garancija za mlađeg Lazovića. Kompanija “Gufo” bila je jedan od investitora u izgradnji zgrade poznate kao “Južna kapija grada”, koja se nalazi na obodu Podgorice, a koju je gradio upravo “Bemaks”, prenio je MANS, a drugi investitor na tom projektu je “Master Inženjering”, vlasnik zgrade u kojoj je supruga Lazovića stekla stan i garažu pod povlašćenim uslovima. Po tvrdnjama iz MANS-a, “Master Inženjering” je i investitor izgradnje objekta “Hotel Kruser” u Budvi, koji takođe gradi “Bemaks”.

Kada je u pitanju kompanija “Razvršje” koja je prilikom ponude jemstva od 7,6 miliona, garantovala hipotekom od dodatnih skoro 1,4 miliona, na prethodno ponuđenih 6,2 miliona, nakon svega iznesenog, može se opravdano posumnjati da je u pitanju ”paravan firma”. Formalni vlasnik kompanije Razvršje je Saša Leković, i pitanje za nedležne organe je da li će provjeriti porijeklo njegove imovine i poslovne veze sa Lazovićima.

Kako se dalje navodi u istraživanju MANS-a, dok je Marko Lazović kupovao nekretnine, njegov brat Petar je značajne sume novca izdvajao za kupovinu novih automobila.

Dokumentacija pokazuje da je Petar Lazović, kao 19-godišnjak, 2009. izdvojio 40.000 eura za “micubiši lancer evolution 2.0”, a nakon četiri godine i vozilo “mini kuper” SD ALL4, po cijeni od 35.000 eura. U tom periodu on je imao i vozilo BMW X1, za koje MUP nije dostavio druge podatke, pa se ne zna koliko je koštalo, kazali su iz MANS-a.

Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), 18. aprila prošle godine, predat je zahtjev za pokretanje postupka utvrđivanja povrede odredbi Zakona o sprečavanju korupcije koje se odnose na izvještaje o prihodima i imovini Zorana Lazovića. Na taj zahtjev nikada nije odgovoreno.

Kontroverzni bivši visoki funkcioner DPS-a Milan Roćen koji se dovodi u vezu sa kompanijom Bemaks

Roćenovo političko čedo

Za kraj treba samo pomenuti da se u političkoj sferi Lazović povezuje sa još jednim duboko kompromitovanim funkcionerom bivše vlasti Milanom Roćenom, koji iako zvanično odstranjen sa svih političkih funkcija, i dalje u sivoj zoni povlači konce u određenim političko-medijskim i sumnjivim ”biznis” krugovima.

Spekulacije koje već duže vremena kruže u javnosti da je Roćen za 18 miliona prodao svoj udio u kompaniji Bemax, nikad nijesu demantovane.

Podsjetimo, u septembru 2019. godine u javnost je procurio audio snimak Roćena koji razgovara sa jednim od vlasnika kompanije Bemaks, Rankom Ubovićem i Zoranom Lazovićem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije