Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (16): Lažno svjedočenje Otaševića i pritisak Katnića na kolege tužioce

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

ADVOKAT VEĆ PRIPREMAO ODBRANU: ZAŠTO KATNIĆEV I MARKOVIĆEV ”NOVINAR” NIJE PROCESUIRAN ZA LAŽNO SVJEDOČENJE (29.05.2020.) 

Korišćenje novinara Vijesti, Dana i Nove Pobjede za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom, neraskidivo su vezani za lik i djelo glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Ovakav način djelovanja se najbolje mogao uočiti u metodologiji fabrikovanja lažne “afere Delta” koja je, kako smo dokazali u prethodnim tekstovima, direktno obavljana preko novinara na specijalnom zadatku.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Vidite da je ovo Spartakova ekipa – podržite ih”, “Za sada ne postoji niko ko bi bio na toj funkciji nepovoljniji nego Ivica Stankovic”

U posljednjih nekoliko tekstova u potpunosti smo rasvijetlili ulogu operativca-provokatora, novinara Dana i bivšeg novinara Vijesti Vladimira Otaševića, kao i njegovog direktnog nalogodavca iz redakcije – urednika Nikole Markovića i indirektnog iz SDT-a.  Pitanje kojim ćemo se ovom prilikom pozabaviti je zašto Otašević nikad nije saslušan i procesuiran zbog davanja lažnog iskaza, iako je na osnovu svih činjenica koje je iznio portal Aktuelno očigledno da je lažno svjedočio, na što je ukazao i njegov advokat Nebojša Asanović, koji je čak javno rekao da “priprema odbranu”!

Kako smo precizno ukazali u ranijim tekstovima, Otašević je priznao da je proganjao tužioca Miloša Šoškića, zatim se ispostavilo da je prijetio Šoškiću, biznismenu Zoranu Bećiroviću i Mladenu Mijatoviću, a sebe je, uz pomoć nalogodavaca orkestrirane medijske histerije nastojao da predstavi kao žrtvu.

“Novinar” Dana je, kada je davao iskaz pred tužiteljkom Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ivanom Vuksanović kazao da se nakon što su Bećirović, Šoškić i Mijatović otišli, Mijatović vratio i “uputio mu riječi ‘praviš mi veliki problem, ja čuvam ovog čovjeka, on je ugrožen’, nakon čega je otišao”.

Otašević je, kako smo već pisali, “izostavio” jedan veoma važan detalj koji je jasno naveden u iskazu Mijatovića pred tužiocem i u kom leži razlog zbog kog se vratio kod Otaševića.

“Vidjećete ga, zapamtićete vi mene, sad ću da vam zagorčam život. Mrtvi ste”, su riječi koje je Otašević uputio Bećiroviću, Šoškiću i Mijatoviću nakon što su krenuli da se udaljvaju od njega! Dakle, Otašević je prećutao okolnost od ključnog značaja za ovaj slučaj.

On je takođe slagao da je odmah pokazao ličnu kartu čim je došao Bećirović. Izvadio je tek kad ga je Mijatović fotografisao radi identifikacije, a prije toga mu je sugerisao da odu kod obezbjeđenja tržnog centra da utvrde njegov identitet. To je druga laž novinara Dana.

Otašević je slagao i da ga je Mijatović “svo vrijeme gurkao rukama u tijelo, gurnuo ramenom”, kao i da ga je u jednom trenutku Mijatović “uhvatio rukom za zadnji dio vrata i držeći ga za vrat povukao prema dolje”, o čemu smo juče opširno pisali.

Pitanje koje se ovdje postavlja je – ZAŠTO OTAŠEVIĆ I PORED OVOLIKOG BROJA LAŽI U SVOJOJ IZAJVI PRED TUŽIOCEM NIJE KRIVIČNO GONJEN, ILI MAKAR SASLUŠAN!? To je i pitanje koje smo poslali Osnovonom dražvnom tužilaštvu u Podgorici.

Otašević se potpisom obavezao da će na saslušanju govoriti istinu pod prijetnjom krivične odgovornosti

Od ključnog je značaja da napomenemo da je novinar Dana prije saslušanja bio upozoren, pod prijetnjom krivične odgovornosti da mora govoriti istinu i da “ne smije ništa prećutati”.

“Svjedok je opomenut u smislu čl. 113 st.2 ZKP-a, da je dužan da govori istinu i da ne smije ništa prećutati i upozoren je da davanje lažnog iskaza predstavlja krivično djelo, te da u smislu čl. 111 ZKP-a, nije dužan da odgovara na pojedina pitanja kad je vjerovatno da bi time izložio sebe, bračnog druga, lice sa kojim živi u vanbračnoj zajednici, svog srodnika po krvi u pravoj liniji, srodnika u pobočnoj liniji zaključno do trećeg stepena, srodnika po tazbini do drugog stepena, usvojenika ili usvojioca, teškoj sramoti ili krivičnom gonjenju”, upozoren je Otašević prije početka saslušanja.

Dodatnu sumnju na vjerodostojnost Otaševićevog svjedočenja baca i izjava njegovog advokata Nebojše Asanovića, koji je kao dobar i iskusan pravni zastupnik vjerovatno odmah primjetio da priča njegovog klijenta “ima mnogo rupa” i da postoji velika vjerovatnoća da Otašević bude procesuiran.

Izjava advokata Asanovića

“Dobili smo dokaze na koje nijesmo imali pravo. Riječ je o šest sinimaka sa sigurnosnih kamera Tržnog centra Delta. Kada ih pregledamo planiraćemo odbranu”, rekao je Asanović u izjavi medijima par dana nakon što je njegov klijent saslušan u ODT-u.

Jasno je da Asanović kao oštrouman pravnik primijećuje očigledno krivično djelo svog klijenta i čak najavljuje odbranu, pa se stoga opravdano treba zapitati zašto ODT, odnosno tužiteljka Vuksanović nije po službenoj dužnosti pokrenula krivični postupak protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja. To je tema kojom ćemo se baviti u narednom tekstu.

 

POD PRITISKOM KATNIĆA I NJEGOVE KOLEGE TUŽIOCI? (30.05.2020.)

Portal Aktuelno je u seriji tekstova javnosti ukazao na okolnosti pod kojima je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, ne birajući sredstva, zloupotrebljavao položaj, resurse SDT-a i medije za obračun sa neistomišljenicima.  Takođe smo ukazali na činjenice da su samoproklamovanom tajnovidcu mediji služili za promociju, javno pendrečenje neistomišljenika ali i, kako se sumnja, za obavljenje prljavih poslova za koje nije mogao da angažuje članove Specijalnog policijskog tima.

Nakon što smo raskrinkali način na koji je fabrikovana lažna “afera Delta” ukazali smo na brutalne laži i provokacije novinara-operativca Dana Vladimira Otaševića i iznesenim činjenicama nametnuli pitanje – zašto novinar Otašević nije procesuiran i pored mnoštva laži koje je iznio na saslušanju pred tužiteljkom Ivanom Vuksanović?

Stoga je portal Aktuelno poslao prije nekoliko dana dopis sa pitanjima ODT-u u Podgorici koje prenosimo u cjelosti:

“Predmet vezan za takozvani ‘slučaj Delta’ vodila je tužiteljka u ODT-u Podgorica Ivana Vuksanović koja je donijela rješenje da odbaci krivičnu prijavu koju je novinar Dana Vladimir Otašević podnio protiv Mladena Mijatovića zbog navodnog fizičkog napada. S obzirom da portal Aktuelno već nekoliko dana piše o ovom slučaju, interesuje nas da li je oštećeni u ovom slučaju – Otašević saslušavan, i da li je razmatrano pokretanje postupka protiv njega zbog davanja lažnog iskaza ili lažnog svjedočenja?

Povod za njegovo saslušanje vidimo u činjenici da su očigledne nedosljednosti u Otaševićevom iskazu u odnosu na iskaze drugih svjedoka i video snimke izuzete sa nadzornih kamera.

Takođe, u prilog sumnji da je Otašević “krio istinu” prilikom davanja iskaza u ODT-u 5. decembra 2019. godine ide i odluka tužiteljke Vukčević o odbacivanju prijave za navodni fizički napad.

Ako uzmemo u obzir da je i Otaševićev advokat Nebojša Asanović izjavio da će “kad pregledaju dokazni materijal pripremati odbranu”, interesuje nas odgovor na pitanje:

– Ako Otašević nije saslušavan, da li će biti saslušan i da li će protiv njega biti pokrenut postupak po službenoj dužnosti?

Na ovaj dopis nijesmo još dobili odgovor iz ODT-a Podgorica, a s obzirom da kod svake pravosudne instance u Crnoj Gori nailazimo na zid ćutanja kad pošaljemo pitanja vezana za zloupotrebu položaja od strane glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, ne očekujemo da će bilo ko odgovoriti ni ovog puta.

Stoga smo pirnuđeni da na osnovu pouzdanih informacija koje smo sakupljali mjesecima dođemo do zaključka da tužiteljka Vuksanović, iako je bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave Otaševića protiv Miladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno ne želi da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača.

U neku ruku treba i razumijeti mladu tužiteljku Vuksanović, jer kada je na primjeru svog kolege Miloša Šoškića i biznismena Zorana Bećirovića, vidjela kako funkcioniše tužilačko-medijska sprega za javno pendrečenje, vjerovatno nije imala volje da se upušta u obračun sa ovom grupom, koja bi sigurno žestoko djelovala da je po službenoj dužnosti pokrenula postupak protiv Otaševića zbog očiglednog lažnog svjedočenja.

Pitanje koje ovdje treba postaviti je da li je još tužilaca bilo indirektno prinuđeno da zbog pritiska i straha od javnog progaona odustanu od nekih postupaka? Takođe je pitanje koliko je to štete nanijelo našem pravosudnom sistemu i dokle će samosilničke  metode tužilačko-medijske organizovane grupe uslovljavati rad pravosudnih organa?

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije