Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (17): Drznik sa stažom i razotkrivanje teških zloupotreba medijskih poslušnika

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

ISKAZ SKRIVEN OD JAVNOSTI: KAKO JE ŠOŠKIĆ RAZOTKRIO TEŠKE ZLOUPOTREBE KATNIĆEVIH MEDIJSKIH POSLUŠNIKA (31.05.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, samoproklamovani tajnovidac koji sebe voli da poistovjećuje sa vođom ustanka rimskih robova – Spartakom, kako smo opširno elaborirali, ne bira sredstva i ne štedi resurse SDT-a za obračun sa neistomišljenicima. Katnić je tako u stilu svog idola iz antičkog Rima digao pobunu – ali ne protiv ugnjetavanja, već protiv zakona, propisanih procedura i slobodnog novinarstva, pa osim što resor na čijem je čelu koristi za lične obračune, takođe koristi medije za promociju, javni progon ali, kako se sumnja, i za obavljanje prljavih poslova.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “Vidite da je ovo Spartakova ekipa – podržite ih”, “Kako ovo izgleda, a preživim do tada, javiću se. U ozbiljnoj sam borbi. Znate li ili ste čitali knjigu Spartak – pa je tamo on bio je oslobođen svega postao je vitez, ali je ostao da se bori”

Nakon što smo do detalja raskrinkali ulogu novinara-provokatora Vladimira Otaševića u fabrikovanju “afere Delta” ukazali smo da je tužilac Miloš Šoškić bio primarna meta ove lažirane afere. Šoškića su Dan, Vijesti i Nova Pobjeda na osnovnu “pouzdanih” izvora iz SDT-a danima provlačile kroz medijskog toplog zeca nakon montiranog događaja u Delti. Stoga danas objavljujemo najinteresantnije djelove Šoškićevog iskaza, koje niko od ispostava SDT-a za blaćenje neistomišljenika nije ni pomislio da objavi, pa makar parcijalno.

To nije nimalo začuđujuće s obzirom da je Šoškić u svom iskazu do detalja raskrinkao sve zloupotrebe i teška kršenja Kodeksa novinara Crne Gore načinjena u ovom slučaju.

Šoškić na početku izjave pred osnovnim državnim tužiocem, u koju je portal Aktuelno imao uvid, iznosi svoju verziju događaja u Delti koja se skoro u potrpunosti podudara sa iskazima Zorna Bećirovića, Mladena Mijatovića i sa snimcima nadzornih kamera. Zatim i navodi razloge zašto je smatrao da je on meta ove montirane afere i zašto je bio u strahu za svoju i sigurnost svoje familije.

Šoškić navodi da nije ni znao da je Otašević novinar Dana, ali kad su sjutradan počeli medijski napadi na njega tog trenutka je, kako je naveo u iskazu, osjetio ozbiljan strah za svoju bezbjednost.

Miloš Šoškić

“Smatram da je ovo lice (Otašević) konkludentnim radnjama – praćenjem i fotografisanjem, bez oznaka legitimacije da se radi o novinaru, meni uputilo ozbiljnu prijetnju da će da napadne na moj život i tijelo, ili članove moje porodice. Sve ovo je vezano za funkciju koju obavljam. Naime, u svom izjašnjenju zamjenici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici iz avgusta 2019. godine, analizirao sam izvještavanje i rad medija u pojedinim predmetima i istakao da se time ozbiljno ugrožava bezbjednost državnih tužilaca. Od tada sam u saznanju da će državni tužioci koji rade na pojedinim najsloženijim predmetima za najteža krivična djela, kako se bude bližila kraju istraga u tim predmetima, biti izloženi sve većim medijskim napadima i ugrožavanju njihove bezbjednosti”, naveo je Šoškić u svojoj izjavi koju je dao dva dana nakon događaja u Delti (6. 12. 2019. godine).

Šoškić je priložio tekstove Dana i naslovne strane od 23. 02. 2019. godine s naslovom “Lažima rješavaju ranjavanje novinarki i ubistvo Kruščića”. Takođe navodi da je dnevna novina Dan 11.07 2019. godine na naslovnoj strani najavila a zatim kasnije i objavila tekst pod naslovom “Podmetnut pištolj iz kog je ubijen Migi Kruščić”.

“Na taj način kršenjem Kodeksa novinara, stvaraju pogrešnu sliku u javnosti da državni tužioci zloupotrebljavaju službeni položaj i podmeću dokaze okrivljenima za najteža krivična djela, bez ikakve potrebe da se upoznaju ili postave pitanja u vezi sa radom državnih tužilaca, već prosto daju prostor okrivljenima za najteža krivična djela da objavljuju svoja saopštenja. Zbog svega ovoga osjećam ozbiljan strah za svoju bezbjednost”, naveo je Šoškić u svom iskazu.

On je zatim u daljem toku iskaza maltene objasnio zaposlenima u Danu kako se radi novinarski posao i podsjetio da je osnovno načelo Kodeksa novinara da “moraju da njeguju najviše profesionalne i etičke standarde”.

Šoškić danima trpio nezapamćenu medijsku hajku

“U smjernicama za načelo 5 Kodeksa novinara Crne Gore navedeno je da novinari trebaju da koriste otvorene metode prikupljanja informacija, što podrazumijeva njihovu jasnu profesionlanu identifikaciju, te da tajnom prikupljanju informacija treba da pribjegnu samo onda kad ne mogu da ih dobiju korišćenjem otvorenih metoda, a od izuzetnog su značaja za javnost, pri čenu se ti slučajevi definišu kao otrkivanje kirminalnih radnji, zloupotreba položaja ili otkrivanje nečega što može da ugrozi bezbjednost građana ili ugrozi zdravlje ili životnu sredinu”, objašnjava Šoškić i dodaje:

“Dakle, u konkretnom slučaju odlazak u prodavnicu van radnog vremena sa mojim dugogodišnjim prijateljem, sa kojim prijateljstvo ne da ne krijem, niti ga se stidim, već naprotiv, jer je opštepoznato dugi niz godina, nije bio ispunjen nijedan od uslova za prikriveno istraživanje”.

Dalje navodi da prema načelu 7 Kodeksa novinara Crne Gore izvještavanje o privatnom životu neke osobe može biti opravdano samo u slučajevima posebnog javnog interesa kao što su kriminalne ili terorističke radnje ili korupcija a što u konkretnom nije bio slučaj.

Šoškić zaključuje da je “prijateljstvo sa Bećirovićem samo izgovor da se prikrije pravi razlog zašto ga prate i snimaju”.

Portal Aktuelno je prije nekoliko sedmica poslao pitanja Vrhovnom državnom tužiocu i Tužilačkom savjetu o tome da li je neko od nadležnih tužilačkih organa pokrenuo istragu zbog praćenja tužioca Šoškića, kao i da li će sada Komisija za Etički kodeks preispitati svoju odluku “da je Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa Zoranom Bećirovićem”. Odgovore još uvijek nijesmo dobili.

O pravim razlozima praćena tužioca Šoškića i pokušaja njegove kompromitacije, pisaćemo naknadno kad obimni dokazni materijal koji posjedujemo provjerimo dodatno zbog što objektivnijeg informisanja javnosti.

 

PRAVNA NEPISMENOST ILI DRZNIŠTVO: KATNIĆ IZIGRAVO ISLJEDNIKA GODINAMA PRIJE DOLASKA NA ČELO SDT-A (01.06.2020)

Zloupotreba položaja za obračun sa osobama prema kojim gaji lični animozitet, pravno neznanje, manipulacije, nebiranje sredstva i resursa SDT-a za obračun sa neistomišljenicima, kršenje zakonskih procedura, kao i korišćenje medija za ličnu promociju, javni progon ali, kako se sumnja, i za obavljanje prljavih poslova – sve su ovo opskurne radnje koje je portal Aktuelno izlaganjem nepobitnih činjenica, doveo u vezu sa glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem.

U prethodnim tekstovima do detalja smo raskrinkali način na koji je fabrikovana “afera Delta” i ukazali da je tužilac Miloš Šoškić bio primarna meta ove lažirane afere. Prije toga smo na osnovu dokumentacije i činjenica ukazali na brutalne zloupotebe tužioca Milivoja ali i ODT-a u Podgorici u slučaju protivzakonitog hapšenje biznismena Zorana Bećirovića.

Ovoga puta čitaocima ćemo predočiti dokument koji ukazuje na to da je tužilac Katnić mnogo prije nego je stupio na funkciju  koju sad obavlja, ispoljavao tendencije ka drzničkom ponašanju, nepoštovanju pravnih normi uz pokazivanje visokog stepena pravnog neznanja.

Portal Aktuelno došao je u posjed presude Vrhovnog suda Republike Crne Gore iz 2004. godine gdje se odbija žalba koju je Kantić u upravnom sporu podnio na rješenje Direkcije za nekretnine RCG zbog toga što mu je odbijen zahtjev za upis stana u Katastar nepokretnosti.

Katnić je u tužbi protiv Direkcije naveo da je osnov za upis stana u katastar na njegovo ime “ugovor o otkupu stana od Vojske Jugoslavije i njihova saglasnost da se Katnić može upisati kao vlasnik stana”.

Međutim, u obrazloženju o odbijanju Katnićeve žalbe stoji da je on pokušao da na sebe prepiše stan na osnovu ugovora koji nije bio sudski ovjeren, što je nezamisliv propust za čovjeka koji je po sopstvenim tvrdnjama “jedan od najiskusnijih građana u pravu danas u Crnoj Gori”. Katnić ne samo što je pokušao da na osnovu neovjerenog dokumenta na svoje ime prepiše stan, već se i žalio na odluku Direkcije za nekretnine zbog odbijanja da izvrši nelegalan upis!

Vrhovni sud je njegovu žalbu naravno odbio, pa stoga treba postaviti pitanje – da li je “najiskusniji građanin u pravu” ispoljio potpunu pravnu nepismenost ili drzničko i osiono ponašanje koje ga karakteriše i dok obavlja funkciju SDT-a?

U presudi o odbijanju žalbe Višeg suda stoji:

“Tužilac (Katnić) je upis predmetnog stana tražio na temelju kuproprodajnih ugovora. Iz spisa predmeta se utvrđuje da kupoprodajni ugovori nijesu ovjereni od strane suda, te da se stan po važećoj evidenciji katastra nepokretnosti vodi na PP “Šajo”, Podgorica.  Kod takvog činjeničnog utvrđenja, osnovano su upravni organi našli da se traženi upis ne može odobriti, jer kupoprodajni ugovori kojima je stan prenijet sa PP Šajo, pa sve do ugovora o otkupu stana od strane tužioca, nijesu ovjereni kod suda, kako se to traži uredbom čl. 11. Zakona o prometu nepokretnosti. Po nahođenju suda, nedostatak sudske ovjere ugovora u prometu nepokrenosti nije formalan kako tužilac (Katnić) tvrdi, jer je za punovažnost ovih ugovora zakonski uslov takva ovjera”, navodi se u obrazloženju suda o odbijanju presude.

Vrhovni sud dalje objašnjava Katniću kako izgledaju pravne procedure kad je u pitanju uknjižba nekretnine:

“Nakon ovjere kupoprodajnih ugovora, tužilac može podnijeti novi zahtjev za upis kada će se sadržina tih ugovora cijeniti u skladu sa odgovarajućim odredbama Zakona o državnom premjeru, katastru i upisima prava na napokretnosti i Pravilnika o izradi i odražavanju katastra nepokretnosti”.  

Nakon svega što smo izložili nameće se jednostavno pitanje – da li je tužilac Katnić u ovom slučaju pokazao neviđen stepen pravnog neznanja ili je jednostavno drznik koji se ne obazire na zakone da bi istjerao svoju volju? Takođe je moguće da je u pitanu kombinacija gore pomenutih faktora jer je portal Aktuelno u prethodnim tekstovima ukazao da se djelovanje tužioca Katnića u dosta slučajeva svodi na preplitanje neznanja i drzništva.

O drzništvu isljednika Milivoja govori i slučaj o kom je javnost brujala kada su objavljene izjave svjedoka iz Dubrovnika i Cavtata, o nepočinstvima koja je glavni specijalni tužilac radio na dubrovačkom ratištu (o čemu danas nećemo govoriti).

U medije je ranije takođe procurjelo da je glavni specijalni tužilac, dok je radio kao izbacivač u nekoj diskoteci, imao krivičnu prijavu zbog siledžijskog ponašanja, da je to sakriveno jer u protivnom ne bi mogao da bude postavljen za glavnog specijalnog tužioca. Ali i pored svih okolnosti koji ukazuju na Katnićevo neznanje, bahato i arogantno ponašanje on se bez ustezanja kandidovao za novi mandat na čelu SDT-a. O toj temi ćemo pisati naknadno.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije