Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

DOSIJE ISLJEDNIK (26): Ćutanje, strah, ometanje pravde i priprema hajke

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Privatno lice Milivoje Katnić, koji je skoro sedam godina obavljao funkciju glavnog specijalnog tužioca nedavno je razriješen sa te pozicije, a iza njega je ostala zaostavština nepočinstava za čiju će sanaciju biti potrebno mnogo vremena.

Portal Aktuelno će otvoriti neke predmete iz čuvenih Katnićevih fioka povezanih sa velikim pranjem novca kada za to dođe vrijeme.  Javnost Crne Gore će tada vidjeti šta je sve skrivao i koga je štitio samoproklamovani Lovćenski tajnovidac.

Ali prije nego što pređemo na otvaranje tih tema od velikog značaja za crnogorsko društvo, ispunićemo obećanje koje smo dali našim čitaocima i u feljtonu od 40 nastavaka prikazaćemo način na koji je funkcionisao bivši glavni specijalni tužilac Katnić.

Portal Aktuelno je u periodu od 30. 04. do 30. 6. 2020. godine na slučaju biznismena Zorana Bećirovića u seriji od 60 tekstova prikazao način rada Katnića koji je za vrijeme svog mandata pretvorio SDT u nešto što je ličilo na ispostavu UDBA-e. Feljton koji od 21. februara objavljujemo upravo će se bazirati na ovom slučaju, kroz koji je najbolje prikazan način na koji je radio Katnić.

U feljtonu čiji će svaki nastavak sadržati po dva teksta iz serijala koji smo već objavljivali u navedenom periodu, biće riječi o sljedećim temema:

Zloupotreba specijalnog policijskog tima za nelegalno hapšenje biznismena Zorana Bećirovića, njegovo isljeđivanje u prostorijama SDT-a, pravdanje i laganje preko medija da je saslušanje obavljeno u ODT-u, pokušaj da se u sudsku proceduru progura potpuno neosnovani optužni predlog, zloupotreba medija za širenje laži i obračun sa neprijateljima, ucjenjivanje, kreiranje “afere Delta” i crtanje mete na čelo kolege tužioca, širenje straha u tužilaštvu, neartikulisane i neodmjerene izjave, javno širenje panike u vrijeme pandemije koronavirusa, pravno neznanje, drzništvo, nerazjašnjeno pitanje famozne čokolade od 4.000 eura, sumnjiva ratna prošlost, fizički sukob u diskoteci, ukidanje crvene potjernice protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića, fizičko maltretiranje zatvorenika dok je bio vojni tužilac…

Takođe ćemo se dotaći teme kako je Katnić, pored ličnog animoziteteta, vođen naređenjima koje je dobijao od njegovih pretpostavljenih iz takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG ili OKG) kupovao ćutanje medija i pokušavao da ućutka portal Aktuelno, čiji je Bećirović jedan od osnivača.

Biće riječi i o tome kako je Katnić sprovodio metod kreiranja problema, da bi onda spašavao okrivljenog i naplatio mu usluge po tarifi OTG dok je njegov predmet čuvao u čuvenim fiokama.

Krajni cilj Katnića i opskurne OTG bio je ”uhapsiti” Portal Aktuelno onako kako je njegova OTG ”uhapsila” sve ostale medije u državi. Međutim, te teme ćemo se samo dotaći u feljtonu, a portal Aktuelno i Online magazin Luča će o tome opširnije pisati kada za to dođe vrijeme!

Feljton ćete moći da čitate i na Online magazinu Luča, u posebnoj rubrici ‘’Milivoje Katnić’’. U svakom nastavku biće naznačen naslov teksta i datum kada je objavljen da bi čitaoci mogli da dovedu stvari u pravilan kontekst i da bi uvidjeli da je portal Aktuelno još prije gotovo dvije godine naglašavao koliku štetu su za crnogorsko pravosuđe i čitavo društvo učinili Katnić i grupa njegovih saradnika poznata kao Organizovana tužilačka grupa (OTG).

 

ĆUTANJE, STRAH, OMETANJE PRAVDE: ZAŠTO TUŽILAŠTVO KRIJE SNIMKE IZ ”DELTE”? (18.06.2020)

Za lik i djelo glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića vezuju se zloupotreba položaja, drzničko ponašanje, nebiranje sredstava za obračun sa osobama prema kojima ima lični animozitet, ali i sklonost ka korišćenju novinara za širenje propagande i kako se sumnja, za obavljanje prljavih poslova u obračunu sa neistomišljenicima i konkurencijom.

Samoproklamovani tajnovidac i epidemiolog Milivoje “Polakote” Katnić: “I zbog toga su neki zagazili đe nijesu trebali”, “Trgujem po pjaca “, “Kaže da ću krepati u kazamate”, “Koronavirus živi u sladoledu”

Portal Aktuelno u jučerašnjem tekstu je objavio spisak od 23 pitanja koje smo slali na adrese svih tužilačkih organa u periodu od 6. maja do 12. juna, a na koja nam iz nepoznatih razloga nije nikad odgovoreno.

Ovakvo bježanje od odgovornosti prevazilazi ne samo granice profesionalnog odnosa PR službi prema medijima, već i granice elementarne pristojnosti, pa stoga moramo pretpostaviti da tužilački organi nemaju odgovor na činjenice koje iznosimo, ili jednostavno ćute u strahu od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Treba međutim napomenuti, da pored bojkota, ćutanja, odbijanja saradnje i zatvaranja očiju pred činjenicama o brutalnim zloupotrebama, tužilački organi po svemu sudeći otvoreno sabotiraju zakonito odlučivanje i čine sve da se ne otkrije istina o fabrikovanoj “aferi Delta”.

Takve subverzivne aktivnosti tužilaštva usmjerene na sabotiranje pravednog odlučivanja postale su očigledne na posljednjem ročištu Disciplinske komisije MUP-a koja vodi postupak protiv službenika MUP-a Sektora za vanredne situacije Mladena Mijatovića, zbog nepostojećeg napada na novinara Dana Vladimira Otaševića prilikom fabrikovanja lažne “afere Delta”.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbilo je da na prošlonedeljnom ročištu dostavi video snimke sa šest kamera video nadzora iz šoping mola “Delta siti” Dispciplinskoj komisiji MUP-a koja vodi postupak protiv Mijatovića, iako je njegov advokat zatražio da se snimci dostave još u februaru!

U aktu državne tužiteljke Ivane Vuksanović pročitanom na raspravi Disciplinske komisije koja razmatra Mijatovićev slučaj, konstatovano je da su odbili da dostave snimke jer “MUP koji vodi disciplinski postupak nije ovlašćen da ih traži”.

Mijatovićev punomoćnik u disciplinskom postupku advokat Srđan Vuković kazao je na raspravi da je ovakvo postupanje ODT-a u Podgorici nezabilježeno u dosadašnjoj praksi prije svega, kako je kazao, jer je MUP organ koji vodi disciplinski postupak.

“Stravični napad”: Ko je stvarna žrtva “afere Delta”?

Više pravnih stručnjaka potvrdilo je portalu Aktueno da je ovakvo ponašanje ODT-a nedopustivo jer su “pomenuti snimci od ključnog značaja za zakonito odlučivanje u ovom postupku”.

Takođe su nam kazali da nakon ovakvog ponašanja ODT-a postoji osnovana sumnja da u slučaju disciplinskog postupka “neko želi da zataška šta se stvarno dogodilo u šoping molu Delta siti 3. decembra prošle godine”.

“Ovakvo izjašnjavanje osnovnog državnog tužioca potvrđuje samo jedno – pošto mu nije pošlo za rukom da podigne optužni akt protiv Mijatovića nedostavljanjem krunskih dokaza želi da Mijatović bude proglašen krivim makar u nekom drugom postupku”, smatraju pravni stručnjaci koje je kontaktirao portal Aktuelno.

Vladimir Otašević: Da li tužilaštvo štiti novinara-provokatora?

Pitanje koje se ovdje po ko zna koji put nameće je zašto ODT opstruira postupak pred Disciplinskom komisijom i kome je u interesu da se ne sazna istina o montiranoj “aferi Delta”? S obzirom da tužilački organi ćute, prinuđeni smo da na osnovu pouzdanih informacija koje svakodnevno dobijamo iz izvora bliskih tužilaštvu, zaključimo da je razlog za ćutanje i opstrukciju pravde pravna nekompetentnost i strah od tužioca Katnića.

 

ŠOŠKIĆ ČETIRI MJESECA PRIJE ”AFERE DELTA” SUMNJAO DA SE PROTIV NJEGA SPREMA HAJKA (19.06.2020)

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, kako smo opširno elaborirali, ne bira sredstva i ne štedi resurse SDT-a za obračune sa neistomišljenicima. U tim obračunima često zna da ide protiv zakona, propisanih procedura i slobodnog novinarstva, pa osim što resor na čijem je čelu koristi za lične obračune, takođe koristi medije za promociju, javni progon ali, kako se sumnja i za obavljanje prljavih poslova.

Portal Aktuelno je detaljno opisao način i motive koji stoje iza fabrikovanja “afere Delta” a ukazali smo da je tužilac Miloš Šoškić bio primarna meta ove lažirane afere. Dnevne novine Dan, Vijesti i Nova Pobjeda na osnovu “pouzdanih” izvora iz SDT-a danima su nakon fabrikovanja lažne afere sprovodili hajku na Šoškića, što nije nimalo začuđujuće s obzirom da je tužilac u svom iskazu do detalja raskrinkao sve zloupotrebe i teška kršenja Kodeksa novinara Crne Gore načinjena u ovom slučaju.

Osim što je raskrinkao brutalne zloupotrebe medija koji su filovani “pouzdanim” informacijama iz tužilaštva, Šoškić je u svojoj izjavi koju je dao 6. 12. 2019. godine pred tužiteljkom ODT-a Ivanom Vuksanović, kazao da je još u avgustu prošle godine predvidio da će doći do pokušaja njegove kompromitacije kroz montiranu aferu ili sličan napad i to zbog njegove analize izvještavanja i rada medija u pojedinim predmetima.

Miloš Šoškić

Šoškić je naglasio u svom iskazu, u koji je portal Aktuelno imao uvid, da je osjetio strah za sebe i svoju familiju čim je saznao da ga proganja novinar Dana, jer je ta novina već duže vremena svojim tekstovima stavljala metu na čelo pojedinih tužilaca.

“Sjutradan (nakon događaja u Delti) kada su počeli medijski napadi na mene i kada sam shvatio da se zaista radi o novinaru Dana, od toga trenutka sam osjetio ozbiljan strah za svoju bezbjednost, a koja je vezana za rad na pojedinim predmetima. Naime, smatram da je ovo lice konkludentnim radnjama praćenjem i fotografisanjem bez oznaka i legitimacije da se radi o novinaru, meni uputilo ozbiljnu prijetnju da će da napadne na moj život i tijelo ili članove moje porodice. Sve je ovo vezano za funkciju koju obavljam”, navodi se u Šoškićevom iskazu u ODT-u.

Šoškić dalje naglašava da je u svom izjašnjenju zamjenici rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici iz avgusta 2019. godine, analizirao izvještavanje i rad medija u pojedinim predmetima.

“Istakao sam da se time ozbiljno ugrožava bezbjednost državnih tužilaca. Od tada sam u saznanju da će pojedini državni tužioci koji rade na pojedinim najsloženijim predmetima za najteža krivična djela, kako se bude bližila kraju istraga u tim predmetima biti izloženi sve većim medijskim napadima i ugrožavanju njihove bezbjednosti”, naveo je Šoškić.

Dnevna novina Dan daje prostor na naslovnicama osumnjičenima za najteža krivična djela

Šoškić je tada  priložio tekstove Dana i naslovne strane od 23. 02. 2019. godine s naslovom “Lažima rješavaju ranjavanje novinarki i ubistvo Kruščića”. Takođe navodi da je dnevna novina Dan 11.07 2019. godine na naslovnoj strani najavila a zatim kasnije i objavila tekst pod naslovom “Podmetnut pištolj iz kog je ubijen Migi Kruščić”.

“Na taj način kršenjem Kodeksa novinara, stvaraju pogrešnu sliku u javnosti da državni tužioci zloupotrebljavaju službeni položaj i podmeću dokaze okrivljenima za najteža krivična djela, bez ikakve potrebe da se upoznaju ili postave pitanja u vezi sa radom državnih tužilaca, već prosto daju prostor okrivljenima za najteža krivična djela da objavljuju svoja saopštenja. Zbog svega ovoga osjećam ozbiljan strah za svoju bezbjednost”, naveo je Šoškić u svom iskazu.

Zapisničar i tužiteljka Vuksanović konstatovali su tada da je Šoškić priložio izjašnjenje zamjenici rukovoditeljeke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici iz 12. avgusta 2019. godine, a takođe je priložio fotokopije tekstova Dana i naslovne strane od 23. 02. 2019. godine s naslovom “Lažima rješavaju ranjavanje novinarki i ubistvo Kruščića”, kao i fotokopiju naslovne strane i strane broj 10 dnevne novine Dan od 11.07 2019. godine kada je objavljen tekst pod naslovom “Podmetnut pištolj iz kog je ubijen Migi Kruščić”.

Pitanje koje se ovdje nameće je zašto tužilaštvo nije zaštitilo kolegu koji je očigledno bio meta organizovne hajke i progona, već je Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca, konstatovala da je Šoškić povrijedio etički kodeks tužilaca jer se u javnosti nalazio sa biznismenom Zoranom Bećirovićem?

Portal Aktuelno je već napominjao da u Tužilaštvu vlada strah od Katnića kada smo pisali o tužiteljki Ivani Vuksanović, koju je zapao predmet vezan za montiranu “aferu Delta” i koja je potpisala odluku da se ne dostave snimci sa šest nadzornih kamera iz Delte.

Iako je Vuksanović bila dovoljno hrabra da donese zakonsku i na dokazima zasnovanu odluku o odbacivanju krivične prijave novinara Dana Vladimira Otaševića protiv Mladena Mijatovića za nepostojeći napad, jednostavno nije željela da ulazi u konflikt sa tužilačko-medijskom organizovanom grupom hajkača i pokrene postupak po službenoj dužnosti protiv Otaševića zbog lažnog svjedočenja. A očigledno je da ne želi da se zamjera određenim medijsko-tužilačkim strukturama dostavljanjem snimaka nadzornih kamera iz Delte.

Podsjetimo, ovakve metode i način postupanja nijesu ništa strano specijalnom tužiocu Milivoju Kantiću koji se ponaša kao što su to činili agenti UDBE u periodu od 1948 – 1951. godine, pa stoga nije na odmet podsjetiti na hajku koju je SDT vodio protiv Bećirovića i portala Aktuelno zbog sms poruka.

Sve je postalo jasno nakon što su prvo Osnovni, a nedavno i Viši sud u Podgorici u potpunosti odbacili kao neosnovnu pravnu konstrukciju protiv Bećirovića.

Sada je već postalo jasno da je Katnić u napadu na Bećirovića i portal Aktuelno stavio lične motive ispred struke.

Kako je bilo i očekivano, u objavljivanju brutalnih laži prednjačile su dnevne novine Vijesti i istoimena televizija i portal.

U medijskim napadima posebno se isticala klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan.

Ova bivša medijska ispostava KOS-a i glasilo Srpske pravoslavne ckve, po svemu sudeći, je služilo kao posrednik između specijalnog tužioca Katnića i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića.

Ono što posebno treba naglasiti je da isljednik Milivoje Katnić – samoproklamovani tajnovidac koji sve zna i sve vidi, nije našao za shodno da odgovori na mnoštvo ozbiljnih pitanja koje je Bećirović postavio u saopštenju prije pet mjeseci.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije