Povežite se sa nama

Organizovana tužilačka grupa

NAKON IZBORA NOVOG V.D. VDT: Početak pada OTG, naredni korak penzija za Katnića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Tužilački savjet u subotu je izborom Maje Jovanović za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca (VDT) položio prvi važniji ispit, jer će na čelu Tužilaštva konačno biti jedna od najboljih i najkredibilnijih tužiteljki.

Prema saznanjima portala Aktuelno, nije nimalo nerealno očekivati da Jovanović bude izabrana i za VDT-a u punom mandatu, jer zbog svog profesionalnog rada može dobiti široku, dvotrećinsku političku podršku, mada je o tome još uvijek rano govoriti.

Ono što je izvjesno jeste da je smjenom dosadašnjeg v.d. VDT-a Dražena Burića krenuo pad takozvane Organizovane tužilačke grupe (OTG) o kojoj portal Aktuelno već duže vremena piše.

Penzija za Milivoja odlučujući udarac za OTG

Međutim, najvažniji korak ka demontiranju OTG i pokretanju odlučnih reformi u Tužilaštvu nastupiće nakon odlaska glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Nakon što je Jovanović izabrana za novog v.d. VDT-a stvorili su se svi uslovi da se već u narednih nekoliko dana pred članovima Tužilačkog savjeta (TS) nađe obavještenje za slanje Katnića u starosnu penziju.

Kako su portalu Aktuelno kazali dobro upućeni izvori bliski TS, Jovanović je u mogućnosti da već pet dana nakon izbora na funkciju zakaže novu sjednicu Tužilačkog savjeta na kojoj će Katniću biti konstatovan odlazak u penziju.

Odlazak Dražena Burića početak demontaže OTG

”Sjednica TS na kojoj bi se konstatovao odlazak Katnića u penziju mogla bi da bude zakazana već u srijedu ili četvrtak. Postoji jasna većina u ovom tijelu koja bi konstatovala ono što je odavno jasno – da je Katnić zadovoljio sve uslove za odlazak u starosnu penziju. Spekuliše se da je odnos snaga u TS u korist odluke za Katnićevu penziju 8:3, ali je još uvijek rano precizirati”, rekli su naši izvori.

Ugledni pravnici u TS Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Filip Jovović i Borivoje Đukanović, predstavnik NVO Stevo Muk i član Ministarstva pravde Andrej Milović, kao i v.d. VDT-a Jovanović po svemu sudeći imaće jedinstven stav da Katnić treba da ide u penziju. Što se tiče tužioca u TS Đurđine Ivanović, Sanje Jovićević, Nikole Samardžića i Tatjane Begović ostaje da se vidi da li će ispoštovati slovo zakona ili će podleći pritisku OTG.

Ispitati slučaj Boričića

Portal Aktuelno već duže vremena piše o katastrofalnom stanju u kome se našlo Tužilaštvo koje je zarobljeno od strane OTG. Tužilački savjet, nakon što konstatuju penziju za Katnića, moraće da krenu u čišćenje Tužilaštva, koje je u posljednjih nekoliko godina postalo maltene odmetnuta grana vlasti. Pored toga, u svakom izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore ova institucija je označena kao najproblematičniji segment crnogorskog društva.

Nikola Boričić: Žrtva OTG

Kako smo već pisali, jedan od prvih slučajeva kojim bi Tužilački savjet trebalo da se pozabavi je slučaj tužioca Nikole Boričića, doskorašnjeg zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Krajem prošle godine Demokratski front pozvao je novoformirani Tužilački savjet da što hitnije ispita navode koje je Boričić iznio u intervjuu za portal Aktuelno – da je nezakonito smijenjen jer nije želio da postupa po nezakonitim nalozima bivšeg v.d. VDT-a Dražena Burića i rukovodioca Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice.

Portal Aktuelno je takođe pisao da je Boričić žrtva Organizovane tužilačke grupe (OTG) jer je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici na insistiranje Medenice.

Pritisak na Boričića zbog Belivuka

Prije nego što mu je i zvanično prestao mandat na mjestu zamjenika rukovodioca ODT-a, Boričić je optužio Burića i Medenicu su ga ”sklonili” jer nije želio da postupa po njihovim nezakonitim nalozima. Takođe je istakao da je na njegove kolege vršen pritisak.

Kako je pisao portal Aktuelno, Burić i Medenica, kao članovi takozvane OTG, udarili su na Boričića zbog slučaja vezanog za vođu kriminalnog klana iz Srbije Veljka Belivuka.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici na meti OTG

”Boričić je ‘nastradao’ zbog Belivuka jer je branio tužioca koji nije htio da pusti dvojicu policajaca, a na čemu su određene grupe iz Tužilaštva, tačnije Specijalnog tužilaštva insistirale”, kazali su naši izvori.

Podsjetimo, policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović uhapšeni su u oktobru prošle godine po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj ukidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru pripadnicima kriminalne grupe, Beograđanima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

O kakvoj se organizovanoj grupi ucjenjivača u tužilaštvu radi, najbolje svjedoči i okolnost, da je isti dan nakon što je Boričić u intervjuu za Aktuelno kazao da je na njega vršen pritisak, Više tužilaštvo na čelu sa Lepom Medenicom, podnijelo predlog za utvrđivanje njegove odgovornosti i to u 13 predmeta!

”Tužilačka grupa koju je pomenuo Boričić nije odgovorila argumentima na njegove optužbe, niti je demantovala da je na njega vršen pritisak, već su iz fioke izvadili navodne sumnjive predmete koje o njemu skupljaju da bi ga ucjenjivali”, rekao je ranije naš izvor.

Organizovana tužilačka grupa (OTG)

Portal Aktuelno već je pisao o subverzivnim elementima u Tužilaštvu, koji čine takozvanu Organizovanu tužilačku grupu (OTG) za koju se vezuju brojne priče o ucjenama, korupciji, nepotizmu i zloupotrebi položaja.

Lepa Medenica

Udarna pesnica i izvršitelj prljavih poslova OTG je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica inače kuma bivšig šefa Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave  policije Zorana Lazovića.

S obzirom da je Lazović kum Milivoja Katnića koji će uskoro po sili zakona morati da ide sa čela Specijalnog državnog tužilaštva  (SDT), jasno je da ova grupacija želi da i nakon izbora novog Tužilačkog savjeta i promjena koje će uslijediti, zadrži uticaj u Tužilaštvu preko svojih ljudi.

Za to se koriste ucjenama kao u slučaju Boričića koji je upravo njihova najnovija žrtva. Boričić je krajem prošle godine smijenjen sa mjesta zamjenika rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici jer nije htio da glasa za izbor kandidatkinje bliske Lepoj Medenici.

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT), sa višom državnom tužiteljkom Lepom Medenicom, smijenilo je Boričića samo nekoliko sati nakon što je na elektronskoj sjednici, koju je on organizovao, podgorički tužioci nijesu izabrali Medenicinu kandidatkinju za funkciju zamjenika rukovodioca ODT-a, tužiteljku Andrijanu Nastić.

Nastić je inače sestra od strica Aleksandra Mijajlovića, ”neformalnog” suvlasnika kompanije Bemax, koja se dovodi u vezu sa mnogim ilegalnim poslovima uključujući i šverc cigareta.

Krenuli u akciju nakon usvajanja tužilačkih  zakona

Organizovana tužilačka grupa, krenula je u zauzimanje pozicija po dubini u tužilaštvu još u maju prošle godine kada je  Skupština Crne Gore usvojila izmjene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu, prema kojima su čelni ljudi u toj instituciji, među kojima je i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, morali da idu u penziju.

Zoran Lazović, Lepa Medenica i Milivoje Katnić – kumovske veze

Kako je portal Aktuelno već pisao, Katnić i njegova OTG, već su prije stupanja na snagu izmjena tužilačkih zakona krenuli da na uticajna mjesta u Tužilaštvu dovode svoje ljude i zauzimaju pozicije koje će im omogućiti da zadrže uticaj i moć koju sada imaju.

U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak da je pred Tužilačkim savjetom Crne Gore u maju prošle godine zakletvu položila Lepa Medenica koja je sada rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Njeno ponašanje u slučaju Boričića govori u prilog činjenici da će učiniti sve da ispuni ciljeve svoje OTG.

To što je Katnićev kum, Zoran Lazović, postavio svoju kumu Lepu Medenicu na ovu poziciju, je jasan pokazatelj da stare strukture u Tužilaštvu po svaku cijenu žele da zadrže pipke svoje hobotnice u ovoj instituciji i da će demontaža tužilaštva biti zahtjevan posao.

Medenica zadužila vlast

Kako smo već pisali, članovi OTG već su odavno počeli da puštaju svoje pipke i zbližavaju se sa istaknutim funkcionerima, sada već odlazeće, vlasti. Najbolji primjer kako se kadrovi bivše vlasti prilagođavaju novim okolnostima za potrebe organizovane tužilačke grupe koja godinama drži Tužilaštvo zarobljenim je upravo Lepa Medenica.

Ona je učinila veliku uslugu direktoru ANB-a Dejanu Vukšiću i premijeru Zdravku Krivokapiću koji je stao u njegovu zaštitu, time što je konstatovala da ne postoji osnovana sumnja “da je bilo koje lice izvršilo krivično djelo odavanja tajnih podataka, niti bilo koje drugo djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Vukšić i Krivokapić: OTG preživjela i ovu vlast

Podsjetimo, 19. marta nakon sjednice Odbora za bezbjednost, javnost je ostala šokirana informacijom da je v.d. direktora ANB-a Vukšić, suprotno Zakonu o tajnosti podataka, odao povjerljive informacije jedne obavještajne agencije države članice NATO.

Medenica je oslobodila Vukšića bilo kakve odgovornosti i pored toga što su u službenoj zabilješci koju je direktor ANB-a, mimo procedura, iznio iz zgrade i dao članovima Odbora bila imena i prezimena agenata CIA, kao i agenata ANB i šeme rada američkih agenata. Da ne pričamo o malverzacijama i krivičnim djelima koja su pratila čitav slučaj zataškavanja ovog skandala u koji je umješan (bivši) advokat kriminalnih klanova sa primorja o kojima je portal Aktuelno pisao u desetinama tekstova.

Katnić poznat po vršenju pritiska na kolege

Portal Aktuelno u seriji tekstova koje smo objavljivali više mjeseci, između ostalog je pisao  da u Tužilaštvu vlada strah od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Prilikom reizbora na funkciju glavnog specijalnog tužioca Katnić nije imao protivkandidata.

Glavni razlog zbog kog niko nije izašao na crtu Katniću je, kako smo pisali, strah, jer su eventualni kandidati isprepadani Katnićevim osionim nastupom i načinom na koji se obračunava sa protivnicima koji više pristaje udbaškom isljedniku nego modernom tužiocu.

Odlazeći glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, samoproklamovani Lovćenski Tajnovidac, prorok i epidemiolog: ”Molim ih ponizno kao sto su molili Ćirilo i Metodije, ja se osjecam ka’ intencija bar jednog od njih”, ”Ja nijesam vudu vrač pa da mogu vudu magijom da ometam nekoga pa ni tuzioca Savovica”, ”Zetsko pozorište, kad bi ste čuli mišljenje ko je bio tamo, strani diplomatski hor”, ”Ja sam prilično usmeniji nego pismeniji bez obzira na školu koju sam završio”

Treba podsjetiti da su Katnić i njegov tim već duže vremena koristili blokadu Vrhovnog državnog tužilaštva koje je u v.d. stranju zbog političkih kalkulacija, da bi uspostavili svoju strahovladu u Tužilaštvu, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Čak je i bivši ministar pravde Zoran Pažin jasno kazao prilikom jednog skupštinskog zasjedanja prošle godine da je Tužilaštvo postalo “četvrta grana vlasti”, aludirajući da taj problem mora da se riješi.

Stoga je jasno da za čišćenje tužilaštva neće biti dovoljni samo zakonski okviri, već će morati da se sprovede temeljno ”dubinsko čišćenje” ako želimo da Crna Gora ikad zadovolji kriterijume iz poglavlja 23. i 24.

Aktuelno

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije