Connect with us

Medijsko reketiranje

NALOGODAVCE MIJENJAJU, ALI ĆUD NIKAD: ”Medijski gang” sad promoviše Jakova i targetira Crnu Goru, a nekad su vršili hajke po Milivojevom nalogu

Published

on

Viši sud u Podgorici zvanično je potvrdio da je  biznismen i jedan od suvlasnika Portala Aktuelno Zoran Bećirović nezakonito uhapšen po nalogu Milivoja Katnića i da mu je pričinjena šteta koju sada država mora da plati.

Viši sud u Podgorici donio je drugostepenu presudu prema kojoj je država Crna Gora u obavezi da Bećiroviću plati naknadu u iznosu od 500 eura sa zateznim kamatama, zbog protivpravnog lišavanja slobode koje je krajem 2019. izvršeno po nalogu tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Ovo je, dakle, nepobitna istina koja očigledno ukazuje na tačnost onoga što je Portal Aktuelno pisao godinama – da je akcija protivpravnog hapšenja Bećirovića dokaz da je bivši GST Katnić privatizovao instituciju SDT-a i koristio je za lične obračune sa osobama koje su se zamjerile njemu i njegovim nalogodavcima.

Međutim, Katnić u ovom poduhvatu nije bio sam već je uz pomoć poslušnih medijskih batina, vodio orkestriranu tužilačko-medijsku hajku.

U ovom progonu su po principu organizovane grupe učestvovali Specijalno državno tužilaštvo na čelu sa Katnićem i tri dnevna lista koja su bespogovorno danima na naslovnim stranama objavljivali bombastične tekstove zasnovane na lažnim informacijama – Vijesti, Pobjeda i Dan.

Predvodili hajku protiv Bećirovića, sad promovišu kandidata ”druge srpske struje”

U objavljivanju brutalnih laži nakon hapšenja Bećirovića  28. novembra 2019. godine prednjačile su dnevne novine Vijesti, istoimena televizija i portal, koji su samo nastavili hajku koju već godinama vode protiv Bećirovića i portala Aktuelno.

Interesantno je da koncern Vijesti, u narodu poznat kao ”medijski gang” već duže vremena vrši brutalnu hajku protiv Crne Gore koja je kulminirala morbidnim izmišljanjem nepostojećeg ”asimptomatskog crnogorskog nacionalizma”, čiji je cilj bio diskreditacija čitavog jednog naroda – crnogorskog. Sada ”medijska mafija” promoviše kandidata ”druge srpske struje” Jakova Milatovića, po nalogu njihovog novog vlasnika Dragana Šolaka, srpskog biznismena čiji se planovi za Crnu Goru ne razlikuju mnogo od planova Aleksandra Vučića.  Uostalom, zvanični Beograd i Vučić već su pružili otvorenu podršku njihovom novom projektu Jakovu Milatoviću.

Stručnjaci za hajke

Isto kao što sad rade protiv Crne Gore po nalogu svojih novih vlasnika, ali čini se i iz ličnog užitka njihove uređivačke strukture, tako su svojevremeno vršili hajku protiv Bećirovića po nalogu nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Čudni kriterijumi: Pet godina zatvora zbog sms poruke u kojoj i nema prijetnji…

Iako informacija o odbacivanju optužbi protiv Bećirovića nije objavljena u Vijestima, vijest o hapšenju je “odzvanjala” danima sa naslovnih strana uz senzacionalističke naslove kao što su: “Biznismen i prijatelj Mila Đukanovića juče lišen slobode”, “Prijeti mu pet godina zatvora”…

Ovakva hajka Vijesti po Katnićevom nalogu i nije bila ni malo iznenađujuća, jer je ”medijski gang” godinama putem tekstova zasnovanih na lažnim informacijama pokušavao da kompromituje i ocrni Bećirovića, da bi ga nakon toga doveli u vezu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i time državu predstavili kao ”mafijašku”.

Uređivačka politika ovog opskurnog medijskog koncerna došla je kao “kec na desetku” Katniću koji je, inspirisan svojim ličnim motivima, mogao putem nezvaničnih kanala da plasira razne neistine o Bećiroviću, a da pri tom te (dez)informacije budu bez provjere danima objavljene u Vijestima i ostalim medijima koncerna Daily press.

Logika Vijesti – neosnovano ocrniti Bećirovića pa pomenuti njegove prijateljske veze sa Đukanovićem

Najbolji primjer su tekstovi u kojima su Vijesti navodile da Bećiroviću prijeti pet godina zatvora “prema njihovim pouzdanim saznanjima iz Tužilaštva”. Samo je ostalo nejasno koji bi to sud osudio nekoga na pet godina zatvora zbog sms poruke koja čak nema ni elemente prijetećeg sadržaja. Za Katnića i Vijesti to je bilo manje bitno.

Vijesti su čak išle toliko daleko, da su kritikovali odluku da se Bećiroviću ne odredi pritvor, iako su zasigurno znali da nije postojao nikakav osnov za njegovo hapšenje. Njihovi ”specijalci” su davali prostor na naslovnim stranama raznim anonimusima koji su vršili pritisak na javnost i sudove da se Bećiroviću odredi pritvor. Sve to uz krajnje sugestivne naslove kao što su ”Neodređivanjem pritvora Bećiroviću se šalje loša poruka plašljivima”.

Da li je u pitanju hajka na pojedince kao što su Bećirović, ili na čitav crnogorski narod, za Vijesti je manje bitno

Jedan od glavnih izvršilaca u akciji hajkanja na Bećirovića bila je ”specijalka” Vijesti spremna na sve – Jelena Jovanović, koja je potpisivala ovakve bljuvotine.  Jovanović je postala poznata nakon što je u svrhu fabrikovanja crnogorskog nacionalizma, grupu crnogorskih građanskih aktivista i novinarki okarakterisala kao pripadnike desničarskih i ekstremističkh grupa za potrebe plaćeničke organizacije BIRN.

Isto kao što su to u skorije vrijeme uradili sa BIRN-om da bi targetirali Crnogorce, jasno je da su „Vijesti“ i Katnić u slučaju Bećirovića napravili odličnu saradnju i  dobili priliku da se obračunaju sa njim, ali i portalom Aktuelno čija je uređivačka politika “trn u oku” nalogodavaca ovog medija i klana koji je kontrolisao bivše specijalno tužilaštvo.

Bećirović je godinama na meti Vijesti, a napadan je toliko puta da je na Cetinju 2017. godine objavljeno drugo dopunjeno, kapitalno djelo na 570 strana pod naslovom “Dosije II”, gdje su dokumentovane manipulacije i laži koje su mediji iz koncerna Daily pres (Vijesti i Monitor) uz dnevni list Dan, objavljivali o njemu.

Ispomoć od Pobjede i Dana

Ovom prilikom treba pomenuti i ostala dva štampana medija koji su dali jaku podršku Katniću i ”medijskoj mafiji” u progonu Bećirovića, nakon njegovog protivzakonitog hapšenja.

U medijskim napadima na Bećirovića  isticala se klerikalna medijska ispostava KOS-a – dnevni list Dan, koji je svoje tekstove o slučaju navodnih prijetnji sudskom vještaku, Katnićevom potrčku Aleksandru Rakočeviću, zasnivao na apsolutno netačnim nezvaničnim saznanjima koja su im plasirali “pouzdani izvori” iz Tužilaštva.

Dan je po svemu sudeći uz koordinaciju specijalnog tužioca Katnića, iz Tužilaštva dobijao i na udarnim mjestima objavljivao (dez)informacije nakon privođenja Bećirovića, o čemu opširnije možete čitati na OVOM LINKU.

U ovom slučaju i ”PR služba tadašnjeg Specijalnog državnog tužioca” – dnevni list “Nova Pobjeda” po ustaljenoj metodi, objavljivala bezrezervno sve što joj je dostavljeno iz SDT-a vezano za nezakonito hapšenje Bećirovića.

Iako je Nova Pobjeda tekstovima koje je potpisivao direktor i glavni i odgovorni urednik ove medijske kuće Draško Đuranović pod inicijalima D.Đ. danima “filovala” javnost lažima nakon hapšenja Bećirovića, informacija o odbijanju optužnog predloga objavljena je u ćošku kao sporedna vijest.

Zbog svega toga, advokat Branko Čolović koji zastupa biznismena Zorana Bećirovića uputio je dnevnim novinama „Vijesti“, “Dan” i “Pobjeda” zahtjev za objavljivanje informacije o pravosnažnom odbijanju optužbe protiv njegovog klijenta, kao i za uklanjanje opasnosti od daljeg nastupanja štete zbog povrede prava ličnosti, uklanjanjem sadržaja (tekstova) o nezakonitom hapšenju sa internet portala, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Nakon toga, sudija Osnovnog suda u Kolašinu Jadranka Pavlović donijela je presudu po kojoj su dnevni list Pobjeda i režimski tabloid Vijesti obavezni da sa svojih internet portala izbrišu sve tekstove koji su vezani za slučaj biznismena Zorana Bećirovića koji je po nalogu bivšeg glavnog Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, protivzakonito uhapšen i isljeđivan u SDT-u.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije