Povežite se sa nama

Milivoje Katnić

Otkopavanje mrtvih

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Piše: Balša Knežević

Pojedine osobe jednostavno ne znaju kad je dosta i kad treba dostojanstveno da se povuku, stoga su spremni na sve da bi nastavili da obavljaju funkciju koja je u suštini bila determinišući činilac njihove ličnosti.

Lice koje može da posluži kao paradigma za nedostatak dostojanstva u grčevitoj borbi za funkciju, za koju smatra da mu pripada po prirodnom pravu, je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Iako je 17. februara poslat u penziju, Katnić ne prestaje da vodi očajničku, ali zasigurno uzaludnu, borbu protiv čitavog sistema gajeći i dalje šizofrenu iluziju da može da vaskrsne i vrati se na mjesto GST-a. Ako ne to, onda eventualno započne političku karijeru (koliko god to zvučalo smiješno).

Bez obzira na to što je Milivoje beskrupulozan u svojoj primitivnoj tvrdoglavosti i vezanosti za funkciju, njegove fantazije uporno podgrijavaju razni mediji koji ga glorifikuju i od njega pokušavaju da naprave otjelotvorenje patriotizma i esenciju istinske Crne Gore.

Upravo se na Gradskoj TV u petak veče dogodio pokušaj apoteoze društveno-politički upokojenog isljednika Milivoja kome je ponuđen medijski prostor za samopromociju i stvaranje materijala za izgradnju kulta ličnosti.

Crnogorska javnost imala je priliku da gleda kako se ovakvom prizemnom, moguće i plaćenom promocijom pokušava vaskrsnuti društveno politički pokojnik. Međutim, malo kome je palo na pamet da se zapita da li je poniženje za Crnu Goru to što se od kompromitovane, neelokventne, nepismene i nestručne osobe nastoji napraviti narodni heroj!?

Krajnje je poražavajuće što se skoro svi naši mediji utrkuju da održe u životu ovog dubrovačkog epizodistu i konvertitski fenomen od kojeg se želi napraviti ideal patriotizma.

U tom kontekstu, Katnić je pokazatelj prikrivene dekadencije u koju naše društvo konstantno srlja iz nekog mazohističkog razloga.

U najmanju ruku je čudno da se pored ovolikog broja tužilaca, među kojima ima zaista izvrsnih profesionalaca, forsira kompromitovani djelatnik, čime se, svjesno ili nesvjesno, revitalizuje priča o korumpiranom, nestručnom tužilaštvu i zarobljenoj državi. A to što se od vojnog tužioca, koji je slao momke u rat 90-ih, išao na Dubrovnik i maltretirao ratne zarobljenike pravi ideal Crnogorca, je poseban vid bruke.

I za kraj – rapsodija neznanja

Posebno je problematično što pojedine interesne grupe i dalje žele da vaskrsnu isljednika Milivoja iako je i on sam odustao od borbe za povratak na funkciju GST-a potvrđujući pri tom pisanje portala Aktuelno o pravnom neznanju i nekompetenciji.

”Zbog propusta, nisam prethodno, a u skladu sa čl.155 st.2 Zakona o upravnom postupku, od tuženog Tužilačkog savjeta tražio odlaganje pobijanog rješenja. Imajući to u vidu, te da iz te činjenice proizlazi da je moj predlog preuranjen, te uz izvinjenje odustajem, za sada, od tog predloga”, pisalo je između ostalog u dopisu donedavnog glavnog specijalnog tužioca Katnića, koji je je u ponedjeljak 28. februara dostavio Upravnom sudu.

To u prevodu znači da je ovaj diletantski pravni previd dugogodišnjeg GST-a osujetio mogućnost da se ponovo vrati u fotelju šefa Specijalnog državnog tužilaštva, jer nije ispoštovao zakonski red poteza. Obustavu primjene odluke Tužilačkog savjeta o prekidu njegovog mandata morao je najprije da traži od tog tijela pa tek onda da se tužbom obrati Upravnom sudu zahtijevajući od njih da odgode izvršenje odluka TS-a.

„Ja, kao glavni specijalni tužilac i jedan od najiskusnijih građana u pravu danas crnogorskom, i to je činjenica…“, govorio je Katnić u svom karakterističnom maniru potpune verbalne konfuzije.

Kompetencija ”najiskusnijeg građanina u pravu” se pokazala u ”punom sjaju” nakon ovog neviđenog blama, kada je i sam shvatio da nema smisla da se vraća iz svijeta mrtvih i oživljava svoju upokojenu karijeru.

Pitanje koje za kraj treba postaviti je – kome je u interesu da otkopava diskreditovane mrtvake i od njih pravi heroje koji će samo moći da služe kao povod za kompromitaciju institucija, društva i cijele države?

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije