Povežite se sa nama

Politika

NJEMAČKI AMBASADOR: Brinem zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nedavni događaji poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica, skrnavljenja džamija („Nikšić biće Srebrenica“) i relativizacija genocida u Srebrenici, me sve više brinu zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo, ocjenio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber.

On je kazao da rastuća politička polarizacija, sve veća spremnost za upotrebu nasilja nad političkim neistomišljenicima i predstavnicima medija, podrivaju građanski i multietnički karakter zemlje.

“Kada izražavam duboku zabrinutost, to onda ne činim sa visoke moralne tačke, već kao predstavnik svoje zemlje, koja je totalitarizmom, nacionalizmom i rasnom mržnjom izazvala katastrofu Drugog svjetskog rata i holokaust i koja je na sebe preuzela najveću moralnu krivicu. Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini. I samo kroz priznavanje krivice mogu se otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja”, ocijenio je Veber.

Da biste kako kaže on, mogli slobodno i neopterećeno da oblikujete sopstvenu budućnost, ne bi trebalo da se zavaravate.
“Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je. Time se stvara osnova za pomirenje sa susjedima, ali i za liječenje pukotina u sopstvenom društvu. Svi ste pozvani da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje kako biste otvorili put za bolju budućnost”, zaključio je Veber.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije