Connect with us

Politika

NJEMAČKI AMBASADOR: Brinem zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće

Published

on

Nedavni događaji poput kontroverznih pokušaja imenovanja ulica, skrnavljenja džamija („Nikšić biće Srebrenica“) i relativizacija genocida u Srebrenici, me sve više brinu zbog pravca kojim se Crna Gora trenutno kreće kao država i društvo, ocjenio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber.

On je kazao da rastuća politička polarizacija, sve veća spremnost za upotrebu nasilja nad političkim neistomišljenicima i predstavnicima medija, podrivaju građanski i multietnički karakter zemlje.

“Kada izražavam duboku zabrinutost, to onda ne činim sa visoke moralne tačke, već kao predstavnik svoje zemlje, koja je totalitarizmom, nacionalizmom i rasnom mržnjom izazvala katastrofu Drugog svjetskog rata i holokaust i koja je na sebe preuzela najveću moralnu krivicu. Priznati krivicu nikada nije bilo lako, ali se duguje žrtvama i istini. I samo kroz priznavanje krivice mogu se otvoriti vrata u bolju budućnost radi praštanja i pomirenja”, ocijenio je Veber.

Da biste kako kaže on, mogli slobodno i neopterećeno da oblikujete sopstvenu budućnost, ne bi trebalo da se zavaravate.
“Morate sebi priznati istinu, priznati krivicu – ne poricati je. Time se stvara osnova za pomirenje sa susjedima, ali i za liječenje pukotina u sopstvenom društvu. Svi ste pozvani da prepoznate istinu i da tražite i omogućite pomirenje kako biste otvorili put za bolju budućnost”, zaključio je Veber.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije