Connect with us

Politika

ABAZOVIĆ PRIHVATIO POLITIKU SVOG MENTORA: Srpsko-ruski ”resurs” rekao NE Zapadu, ali se i dalje folira!

Published

on

Kontroverzni premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović potpuno je izgubio tlo pod nogama i polako ali sigurno počinje da propada u rupu političkog beznađa, koju je sam iskopao revnosnim djelovanjem po nalogu zvaničnog Beograda i nezvanične Moskve.

Ovaj srpsko-ruski, svetosavski, obavještajno bezbjednosni ”resurs” potpuno je opravdao povjerenje svojih nalogodavaca koji su mu, svetosavskom terminologijom rečeno, u amanet ostavili da potpuno destabilizuje Crnu Goru u nadi da će postati lak plijen za hegemonsitičkog monstruma ”srpski svet”.

Bez obzira na sumanute pokušaje da pažnju javnosti skrene sa svojih nepočinstava, jedna stvar je kristalno jasna – kontroverzni Dritan se ofirao kao pokrovitelj rusko-srpskog hibridnog djelovanja, uz to je optužen da je saradnik kriminalnih struktura koji želi da preuzme unosan biznis šverca cigareta.

Što se tiče švercerskog aspekta djelovanja kontroverznog premijera, to treba ostaviti nadležnim organima da odrade svoj posao. Međutim, kada su u pitanju veleizdajničko-kriminalne aktivnosti mladog, a već istrošenog političko-obavještajnog ”resursa”, u posljednjih nekoliko dana, stvari su postale sasvim jasne.

Moskva mu ”nacrtala” koga da smijeni

Smjene po nalogu Moskve?

Nakon što je smijenio Sava Kenteru sa mjesta direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), što je izazvalo stihiju negativnih reakcija kako domaće, tako i međunarodne javnosti, Abazović je odlučio da podnese prijedlog za razrješenje ministara odbrane i vanjskih poslova iz Socijaldemokratske partije (SDP) Raška Konjevića i Ranka Krivokapića.

Upravo  je rusko Ministarstvo vanjskih poslova prije nekoliko dana saopštilo da je Kenteri, Konjeviću i Krivokapiću zabranjen ulazak u Rusiju. Stoga je krajnje simptomatično što se Abazović okomio baš na ovu trojicu funkcionera, koje po svaku cijenu želi da eliminiše iz političkog života, po svemu sudeći, da ne bi ometali sprovođenje srpsko-ruske agende u Crnoj Gori.

Siniša Vuković, profesor međunarodnih odnosa i direktor programa za globalne politike na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu u nedavnoj izjavi za medije ocijenio je da je ”znakovito ćutanje predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i drugih članova nakon što je Kenteri, Konjeviću i Krivokapiću zabranjen ulazak u Rusiju”.

Smatra da ”odbijanjem da makar na nivou forme ili retorike upute kritiku Rusiji na neprimjeren proporcionalitet, oni svojim ćutanjem zapravo odobravaju i pozdravljaju ovakvu odluku”.

Vučić je dosta uložio u svoj ”resurs”

Dritan se odrekao Zapada

Smjena Kentere i postupak za razrješenje ministara iz SDP-a, došli su nekoliko dana nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pokrenula istragu protiv više osoba u Podgorici zbog sumnje da su sarađivali sa ruskom tajnom službom.

Za špijunažu u korist Rusije privedena su dvojica crnogorskih državljana, iz zemlje je protjerano 28 stranaca, uglavnom Rusa i jedan samoproklamovani srpski ambsador, a šest službenika ruske ambasade proglašeno je personama non grata. Supruga uhapšenog Radomira Sekulovića jednog od osumnjičenih za špijunažu u korist Rusije, je kandidatkinja za odbornicu na podgoričkoj listi URA, partije kontroverznog Abazovića, koju predvodi Luka Rakčević.

Kako je portalu Aktuelno kazalo više izvora bliskih vrhu Vlade, postupanje Abazovića ne treba da čudi jer se on ofirao kao ”srpsko-ruski” resurs, ne samo u javnosti već i kod zapadnih diplomata.

”Umjesto da makar, reda radi, podigne glas nakon zabrane ulaska u Rusiju dvojici ministara i bivšem čelniku ANB-a, Abazović smjenom Kentere i podnošenjem inicijative za smjenu Konjevića i Krivokapića, javno podržava rusku politiku. Ovo i ne treba da čudi jer je Abazović pred svojim najbližim saradnicima kazao da je Crna Gora ‘suverena zemlja’ i da ne trebamo da slušamo ‘naloge iz amabasada’. Pri tome je mislio na zapadne ambasade”, rekli su naši izvori.

Dritan u službi zvaničnog Beograda i nezvanične Moskve

Kakao su kazali, najbliži saradnici već pravdaju Abazovićev stav o distanciranju od Zapada.

”U tome prednjači bivši ministar Đorđe Radulović savjetnik tehničkog predsjednika Vlade za vanjsku politiku, inače velikosrpski, putinistički kadar. Upravo Radulović podržava kontroverznog Abazovića da nastavi sa distanciranjem od Zapada, pravdajući to stavom da ‘niko ne smije da se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore’. Naravno osim Abazovićevih nalogodavaca iz Beograda i Moskve”, rekli su naši izvori.

Kopira nalogodavca Vučića

Ipak, da se ne bi javno previše ofirao, jer njegova partija URA koja je na ivici cenzusa računa navodno na ”prozapadno” i ”građansko” biračko tijelo, Abazović je prihvatio model svog nalogodavca Aleksandra Vučića.

Svetosavska sekta – neizostavni činilac u operativnom djelovanju

U neđelju je sumanuti ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio da što prije Srbija prihvati da je iz Evropske unije (EU) “ne žele” i da joj “tu nije ni mjesto, biće bolje”, i dodao da odnos prema EU “nije pitanje emocija već racionalnih odluka”.

Očigledno je da se ovdje radi o predstavi za javnost u režiji srpskog diktatora Vučića. Vulina šalje da ”pljuje po EU”, dok mu Zorana Mihajlović  kritikuje Rusiju.

”Po istom modelu se ponaša i Abazović koji javno osuđuje rusku agresiju da ne bi bilo suviše providno za koga radi. Sa druge strane nastoji da sabotira Crnu Goru pretvarajući je u lak plijen za velikosrpski nacionlizam. Time se naravno otvara čistina za upliv ruskog hibridnog uticaja, jer je Srbija putinistička ispostava u regionu. Nije ni čudo što su NATO partneri i ANB morali da reaguju i sprovedu akciju protjerivanja ruskih špijuna, što se Abazoviću i njegovim nalogodavcima ni malo nije svidjelo pa su morali da reaguju”, rekli su naši izvori.

Marko Parezanović Markoni – Dritanov kontrolor

Saradnja sa srpskim i ruskim operativcima

Ovakvo ponašanje kontroverznog Abazovića ne treba da čudi, jer je odavno poznato da je sarađivao sa dugogodišnjim načelnikom uprave bezbjednosti i prvim operativcem srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), Markom Parezanovićem. Ovaj nezvanično razriješeni operativac BIA-e, važi za glavnog ruskog čovjeka za Zapadni Balkan, koji sprovodi destabilizatorsku agendu diktatora Vladimira Putina.

Kako je i sam priznao prilikom rasprave u Skupštini prije nekoliko mjeseci, Abazović se dok je bio potpredsjednik vlade Zdravka Krivokapića sastajao sa Parezanovićem, u Bosni i Hercegovini (tačnije Hercegovini) na tajnoj lokaciji. Abazovića je makar na jedan od sastanaka sa Parezanovićem dovezao funkcioner URA-e Luka Rakčević, koji predvodi listu u Podgorici na kojoj je supruga osumnjičenog ruskog špijuna Sekulovića!?

Sergej Beseda završio u kućnom pritvoru 9. marta: Ko je preuzeo resurs – Dritan?

Parezanović je bio prvi operativac BIA-e i glavni ruski čovjek za zapadni Balkan koji je bio direktno povezan sa Sergejem Besedom, sada već bivšim načelnikom 5-og odjeljenja FSB-a.

Treba dodati da je Abazović, prije nego je počeo javno da orgija sa srpskim diktatorom Aleksandrom  Vučićem, imao više  tajnih sastanaka sa njim u beogradskim vilama ”Bokeljka” i ”Mir”, i to još dok je bio na funkciji potpredsjednika vlade.

Sve ovo ide u prilog sumnjama da Abazović, sada već otvoreno, zastupa srpske i ruske interese u Crnoj Gori koju želi do kraja da destabilizuje i pretvori u teritoriju ”srpskog sveta”.

B.Knežević

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije