Connect with us

Politika

BEČIĆ: Svi građani moraju da poštuju Ustav, pa i Đukanović

Published

on

Predsjednik dužan da drugi put proglasi zakone: Bečić - Foto: Skupština

Dužnost svih građana, a naročito nosilaca državnih funkcija, jeste da dosljedno poštuju i primjenjuju Ustav Crne Gore, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. Naveo je da nepoštovanje ustavnih odredbi povlači za sobom odgovarajuće posljedice.

Bečić je u intervjuu Vijestima, povodom odbijanja predsjednika države Mila Đukanovića da potpiše zakone koje je usvojio parlament, ponovio da je zakazao novu sjednicu za 20. januar, na kojoj će se ponovo glasati.

On je kazao da je uvjeren da se niko, “pa ni Đukanović”, neće igrati sa Ustavom Crne Gore, koji ga obavezuje da u drugom navratu potpiše odluke parlamenta.

Bečić je, na pitanje da li će Skupština ponovo tražiti od Državne izborne komisije (DIK) da verifikuje mandat Suadi Zoronjić ili ostaje pri odluci koju opozicija i Đukanović spore, kazao da, saglasno Ustavu, samo parlament ima pravo i dužnost da konstatuje početak mandata poslaniku koji je naredni na izbornoj listi i želi da obavlja tu funkciju.

Prema njegovim riječima, ni Skupština o tome ne može da glasa, već samo konstatuje, “jer to pravo proizilazi iz izborne volje birača, konačnih rezulata izbora i mandata koje su ostvarile pojedine izborne liste”.

“Skandalozno je da se DIK, koji samo tehnički obavještava Skupštinu ko je sljedeći kandidat na listi, drznuo i to prvi put u istoriji višepartizma da preglasavanjem i nedostavljanjem tehničkog izvještaja pokuša blokirati Skupštinu i sistem u cjelini, suspendujući Ustav i Zakon o izboru odbornika i poslanika”, rekao je Bečić.

Upitan da li strahuje da će Đukanović biti spreman da prekrši Ustav i ponovo ne potpiše zakone koje ponovo usvoji Skupština, on je kazao da, saglasno Ustavu, predsjednik Crne Gore ima mogućnost da jednom vrati Skupštini zakone na ponovno odlučivanje.

“Ustav je potpuno jasan kada govorimo o ponovnom glasanju. Ustav imperativno kaže, ne ostavljajući bilo kakvu mogućnost izbora, da je ‘Predsjednik Crne Gore dužan da proglasi ponovo izglasane zakone’. Iz navedenog je potpuno jasno da bi eventualno drugačije postupanje od Ustavom definisane obaveze predstavljalo tešku povredu Ustava”, naveo je Bečić.

On je kazao da tu nema bilo kakve dileme “i vjerujem da se niko neće igrati sa Ustavom Crne Gore”.

“Dužnost svih građana, a naročito nosilaca državnih funkcija, jeste da dosljedno poštuju i primjenjuju Ustav. U konkretnom slučaju, nepoštovanje ustavnih odredaba povlači za sobom odgovarajuće posljedice, takođe definisane najvišim pravnim aktom i zakonima ove države. Suština svakog savremenog sistema je da niti jedan pojedinac, zvao se on Aleksa, Milo, Zdravko ili kako god, ne može biti jači od države”, rekao je Bečić.

1 Comment

1 Komentar

  1. lola

    06.01.2021. at 18:39

    A Vi gosp. Plagijat??

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije