Connect with us

Politika

BEOGRAD I MOSKVA NESTRPLJIVO ČEKAJU ISHOD IZBORA U CG: Pogrešna politika Zapada može dovesti do sukoba u Regionu!?

Published

on

Piše: Balša Knežević

Srpski autokrata Aleksandar Vučić nikako da potpiše francusko-njemački sporazum o stabilizaciji odnosa sa Kosovom, čime bi faktički Srbija konačno priznala nezavisnost ove države.

Iako je na sastanku u Ohridu kome je pored evropskih zvaničnika prisustvovao i kosovski premijer Aljbin Kurti gotovo sve dogovoreno, Vučić i vrh srpske vlasti svim silama odugovlače i zvanično parafiranje evropskog sporazuma.

Kako je Portal Aktuelno više puta pisao jedan od osnovnih razloga što srpski autokrata i njegov režim u Beogradu izbjegavaju da stave potpis na sporazum je strah od reakcije Moskve, koja je posljednjih godina uložila ogromne napore da ne dođe do stabilizacije prilika u Regionu.

Vučiću velika opasnost prijeti od Kremlja, koji se izričito protivi potpisivanju evropskog sporazuma za Kosovo, koji bi značio stabilizaciju odnosa dvije države. Tada bi put Kosova u NATO bio otvoren, a to bi značilo da će ova država postati nova članica Sjevernoatlantskog saveza, što potpuno ruši rusku strategiju na Balkanu.

Vučić će uskoro morati i zvanično da prizna Kosovo

Čeka kompenzaciju

Međutim, pritisak i strah koji osjeća od zvaničnog Kremlja nije jedini razlog zašto Vučić ne želi tek tako da potpiše faktičko priznanje Kosova. Srpskom autokrati, kako smo više puta pisali, kao kompenzacija za priznavanje Kosova, od strane sumnjivih zapadnih lobija koje personifikuje ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, obećana je teritorija Crne Gore.

Vraćanjem geopolitičkog stanja na period nakon 1918. godine značilo bi da je Vučić postigao vjekovni san Srbije da ima izlaz na more, čime bi gotovo u potpunosti kompenzovao poraz velikosrpske politike na Kosovu koje je odavno izgubljeno.

Kako su kazali naši diplomatski izvori, tu treba tražiti odgovor na pitanje zašto Vučić odugovlači sa potpisivanjem sporazuma sa Kosovom dok se ne završe izbori u Crnoj Gori.

”Jasno je da Vučić, osim toga što se plaši Moskve, čeka kompenzaciju u vidu teritorije Crne Gore da bi priznao Kosovo, odnosno potpisao evropski sporazum. Takav aranžman zacrtan je još u okviru propalog projekta ‘Otvoreni Balkan’. Jakov Milatović je kandidat koga svim snagama podržava Beograd i njegova pobjeda na izborima bila bi svojevrsna garancija Vučiću da će Crna Gora nastaviti putem integracije u ‘srpski svet’. Stoga Vučić čeka ishod izbora, da bi mogao da potpiše sporazum za stabilizaciju odnosa sa Kosovom”, rekli su naši izvori.

Jakov Milatović: Veoma dragocjen resurs Beograda i Moskve, ali i korumpiranih zapadnih diplomatskih krugova

Ističu da je Vučić već potrošio odlazećeg kontroverznog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, pa mu treba novi ”politički resurs” koji će nastaviti gdje je lider URA-e stao. Milatović se sada istakao kao prvi izbor, pogotovo jer Vučićev režim ima ”adut” u vidu kompromitujućeg snimka prilikom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine, o čemu smo već pisali.

Ekonomska subverzija države

Milatović je idealan izbor zvaničnog Beograda za subverziju u Crnoj Gori iz prostog razloga što za razliku od četničkog vojvode Andrije Mandića može da se krije iza ”proevropske” i ”građanske” fasade mladog političara i ekonomskog ”eksperta”.

Istina je naravno potpuno drugačija – Milatović nije evropski političar već potrčko takozvane SPC koja ga je i dovela u vladu Zdravka Krivokapića zbog njegovih kleronacionalističkih političkih stavova.

Kada je u pitanju ekonomsko znanje, Milatović je savršen kandidat za potpuno uništenje crnogorske ekonomije.

Javna je tajna da je projekat Evropa sad Srbija „uvalila“ Jakovu Milatoviću i Milojku Spajiću, a da oni nijesu mnogo kalkulisali jer su znali da im taj populistički potez zasnovan na ekonomskom prodavanju magle može donijeti veliku bazu birača koje će korumpirati nerezonskim povećanjem plata.

Crna Gora je tako postala žrtva suludog kvaziekonomskog eksperimenta smišljenog u Beogradu čije posljedice se već uveliko odražavaju na životni standard u Crnoj Gori.

Milojko Spajić i Jakov Milatović programom ”Evropa sad” korumpirali hiljade glasača i razvalili crnogorsku ekonomiju

Kako su mnogi ekonomisti istakli, ”Evropa sad” je ekonomski neodrživ model, već na srednji rok potpuno će iscrpiti javne finansije, privredu, a posebno najranjiviji privatni sektor koji neće moći da zadovolji takve budžetske zahtjeve. Stoga je očigledno da taj projekat služi za jednokratnu političku (zlo)upotrebu kako bi se u par izbornih ciklusa koji idu jedan za drugim prevarili glasači i kako bi doveli na vlast ljude koji su spremni da potpuno obesmisle postojanje Crne Gore kao države i integrišu je u ”srpski svet”.

Zapadni lobiji guraju Region u sukobe?

Osim Kremlja i zvaničnog Beograda, plan o prekompoziciji granica i integraciji Crne Gore u ”srpski svet” kao kompenzacija za Kosovo, ”guraju” i pojedini odmetnuti zapadni diplomatski krugovi, predvođeni ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. Hil je poznat po tome što favorizuje srpskog autokratu Vučića, i u veoma bliskim je odnosima i veoma zaštitnički nastrojen prema takozvanoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i njenom izvršnom direktoru Prvoslavu Periću – Porfiriju.

Ambasador Sad u Beogradu već duže vremena direktno pomaže srpskim nacionalističkim hegemonističkim krugovima iz zvaničnog Beograda na čelu sa Vučićem u integraciji Crne Gore u ”srpski svet”, dok u zamjenu želi da srpski režim ne pravi pitanje oko priznavanja Kosova i eventualne eksploatacije litijuma.

Kristofer Hil: Ima novi resurs – Jakova Milatovića

Međutim, diplomatski izvori Portala Aktuelno upozoravaju da bi to mogla da bude kobna greška koja bi dovela do destabilizacije, ako ne i do novih sukoba u Regionu. Kako navode naši izvori, sličnu grešku zapad je napravio 1938. kada je potpisan Minhenski sporazum.

Britanska vlada je nagovorila Francusku da zajedno s njom 30. septembra 1938. sklopi Minhenski sporazum kojim je nacističkoj Njemačkoj priznato pravo na regiju Čehoslovačke – Sudete. Ostavljena na cjedilu, čehoslovačka vlada je podlegla njemačkom ultimatumu i predala nacistima dio teritorije.

”Iako je tada britanski premijer Nevil Čemberlen govorio da je sporazum veoma značajan jer su izdejstvovali mir, svi znaju što se desilo nepunu godinu posle toga kada je Hitler napao Poljsku, a zatim i Francusku i Veliku Britaniju”, rekli su naši izvori.

Kako navode, zapadne diplomate prave sličnu grešku kad je u pitanju Region, jer misle da će se režim u Beogradu na čelu sa autokratom Vučićem zaustaviti ako dobije Crnu Goru. Nacistička Njemačka je 1938. dobila dobar dio Čehoslovačke, ali se nije zaustavila, ubrzo je krenula u rat.

”Niko ne garantuje da će se Srbija zaustaviti nakon što dobije Crnu Goru, i da neće krenuti dalje u osvajanja na Bosnu i Kosovo, pa i Sjevernu Makedoniju. Ako to neće sama, natjeraće je Rusija kojoj bi i te kako odgovaralo otvaranje ‘drugog fronta’ u Evropi kada već gubi na ukrajinskom frontu. Ali u tim zemljama su stacionirane američke trupe i vojne baze, pa da li će i u tim pohodima zapadni  lobiji predvođeni Hilom pružiti podršku Vučiću”, pitaju naši izvori.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije