Connect with us

Politika

BOŠNJAČKA STRANKA: U trci za predsjednika Ibrahimović i Mustafić

Published

on

Kongres pomjeren za kraj juna, Kemal Grbović koji je napustio BS pregovara sa GP URA

Kongres Bošnjačke stranke koji je trebalo da bude održan 23. maja biće odložen najvjerovatnije za kraj juna jer se u stranci nadaju povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, potvrđeno je “Vijestima”.

Za predsjedničko mjesto odbori su kandidovali dvojicu funkcionera te partije Ervina Ibrahovića i Sulja Mustafića. Prema nezvaničnim informacijama, Ibrahimovića je predložilo svih 11 partijskih odbora, dok su Mustafića kandidovali barski i odbor u Tuzima.

Pojedini članovi Glavnog odbora u toku su odlaska ili planiraju da odu iz BS, nezadovoljni politikom koja je do sada vođena. Bivši potpredsjednik podgoričkog odbora Kemal Grbović je prije dva dana objavio da je podnio ostavku na sve u funkcije u partiji. Saopštio je, kako je naveo, da se na to odlučio zbog neprihvatanja različitog mišljenja, neuvažavanja stavova i predloga koji dolaze od članstva i aktivista i neshvatanja aktuelne političke situacije.

“VIjesti” nezvanično saznaju da Grbović pregovara o aktiviranju u GP URA. Sa njim bi moglo preći još nekoliko članova GO koji su prijateljski ili rodbinski povezani sa njim, potvrdilo je više izbora iz BS.

URA i BS, kao ni Grbović juče, nijesu bili spremni da komentarišu ovaj “transfer”, a Grbović je u saopštenju prije dva dana ukazao na tu odluku navodeći da želi “dati svoj lični doprinos na putu strukturnih reformi društva i stvaranju Crne Gore kao evropske, ekološke i građanske države, prateći političke trendove kod nas, a i širom Evrope”.

Neposredno nakon parlamentarnih izbora iz odbora BS u Bijelom Polju u GP URA je prešao Kenan Erović, koji je sada direktor Opšte bolnice u tom gradu.

Portparol BS Adel Omeragić potvrdio je “Vijestima” da je kongres odložen.

“U toku su intenzivne pripreme za održavanje IV kongresa Bošnjačke stranke. Odbor za pripremu Kongresa pripremio je novi program i statut partije, a planiramo i usvajanje dodatnih dokumenata, koji će biti putokaz partije u narednom periodu. Bošnjačka stranka će i u periodu koji slijedi nastaviti da vodi politiku dijaloga, demokratizacije društva i ekonomskog razvoja Crne Gore”, rekao je Omeragić.

Nakon predstojećih praznika, dodao je on, Predsjedništvo i Glavni odbor BS će zakazati tačan datum Kongresa. “S obzirom na to da se epidemiološka situacija popravlja, nadamo se da ćemo biti u prilici da Kongres organizujemo na način da bude moguće da fizički prisustvuje veći broj delegata. Predsjedništvo Bošnjačke stranke će na narednoj sjednici razmatrati i ostala pitanja koja se odnose na aktuelnu političku situaciju”, naveo je portparol BS.

BS više neće biti desna ruka DPS-a

BS će na kongresu profilisati novu partijsku politiku koja neće biti striktno vezana za poteze bivšeg koalicionog partnera DPS-a, što je već formalno i započeto činjenicom da ne učestvuju u bojkotu parlamenta, rekao je sagovornik, navodeći da će se o potezima odlučivati od situacije do situacije.

Izmjenama Statuta BS će vjerovatno, kako je rečeno, umjesto direktora partije zamijeniti generalnim sekretarom, a Izvršni odbor Savjetom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije