Povežite se sa nama

Politika

Budva: Demokrate, URA, Prava i SNP zaključile sporazum, uslov odlazak Carevića i Radovića

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poručuju da su protiv prijevremenih izbora, da ne pristaju na skraćenje mandata postojećeg saziva Skupšine opštine, te da konstituisanje lokalne vlasti mora biti uspostavljeno u cilju ispunjenja izbornih obećanja

Lideri buduvanskih odbora Demokrata Mijomir Pejović, Građanskog pokreta URA Božena Jelušić, Socijalističke narodne partije Krsto Rađenović i Prave Crne Gore Aleksandar Franeta potpisali su jutros sporazum o zajedničkom političkom djelovanju kojim je predviđeno da njihovih deset odbora neće učestvovati u radu parlamenta dok se dva čelna čovjeka Opštine i Skupštine opštine Marko Carević i Krsto Radović povuku sa svojih funkcija i “na taj način daju doprinos spušatanju naraslih političkih tenzija i pomognu uspostavljanju odgovorne i harmonične lokanlne vlasti”.

Poručuju da su protiv prijevremenih izbora, da ne pristaju na skraćenje mandata postojećeg saziva Skupšine opštine, te da konstituisanje lokalne vlasti mora biti uspostavljeno u cilju ispunjenja izbornih obećanja koja su predstavili građanima u toku izborne kampanje 2020.

Podsjećamo lokalni parlament broji 33 odbornika, pored deset odbornika novoformirane političkog saveza, Demokratski front ima 11, koalicija okupljena oko DPS –a 11, a SDP jednog odbornika.

Carevićeva koalicija “Za budućnost Budve” brojala je nakon avgustovskih lokalnih izbora izbora 14 odbornika, ali su je napustili dva odbornika SNP i jedan Prve Crne Gore.

“Potpisivanjem današnjeg sporazuma je način da se građanima vrati suverenitet nad lokalnu samoupravu. Zaista niko nema pravo da uzurpira pravo građanima da imaju lokalnu samoupravu. Nažalost, sve se češće čuje da se pojam budvanizacija ne odnosi samo na urbanizam, već i na vršenje vlasti koja se po pravilu uzurpira. Smatramo da je ovo način da se odblokiraju lokalne institucije i svoje mjesto URA vidi, kao neko ko je bio konstruktivna opozicija , a koja nije bila dio vlasti, da se vrtimo izvornim principima koje su 2016. u prvom naletu značile kvalitet za ovaj grad , a što bi trebalo da bude i danas, a nije“ poručila je Jelušić.

Prema riječima Pejovića evidentno je da prethodnih godinu dana Budva ne ide onim smjerom kojim su građani tražili 30. avgusta.

“Zbog toga smo danas potpisali ovaj sporazum i imajući u vidu sva dešavanja koja su preplavila opštinu Budva poslednjih mjeseci… jednu politiku destrukcije, politiku svađe i politiku sukobljavanja, želimo da zamijenimo jednim novim sporazumom koji bi otvorio vrata budućem političkom djelovanju u naredne tri godine. Ovo nije bijeg od izbora. Demokratska Crna Gora je jedini politički subjekt koji je na svim izborima održanim u ovoj godini ostvarivao konstantan politički rast i ako bi nekom odgovarali ti izbori, onda bi to bili mi. Ali, mi se u ovom slučaju ne vodimo uskopartijskim interesima već ostvarenju onoga što je interes građana Budve. Zato šaljemo snažnu pouku da ovi politički subjekti neće podržati skraćenje mandata SO, već da smo privrženi punom četvorogodišnjem mandatu u vršenju vlasti u opštini Budva“, kazao je Pejović.

Franeta ističe da je Budva kao grad koji razvija elitni turizam došao u situaciju da već 15 mjeseci nema formiranu vlast.

“U sadašnjim uslovima je nemoguće formirti vlast. Iznijeli smo predlog da dva ključna čovjeka napuste svoje svoje funkcije i da grad konačno počne da funkcioniše onako kako treba i kako su zaslužili svi građani Budve. Oni su glasali za promjene , a ne da ostane sve onako kako je bilo . Nažalost , danas imamo upad u Turistčku organizacju, takođe smo imali smo upad na bazen. Mi to više ne možemo da trpimo i mislimo da je ovo jedini način da se ova kriza prevaziđe, bez mržnje prema bilo kome. Ali, ta dva čovjeka moraju da odu“, istakao je Franeta.

Rađenović je kazao da SNP smatra da je najracionalnije rješenje da se Carević i Radoviću povuku sa funkcija i da se formira vlast.

“Nažalost Budva više od godinu nema vlast i smatramo da ćemo ovo kvalitetno završiti. Apsolutno nijesmo za nove izbore jer to bi ono što bi razočaralo građane Budve“, kazao je Rađenović.

Kažu da neće sarađivati sa DPS- om.

“To što u sporazumu nigdje ne piše da neće sarađivti sa Demokratskom partijom socijalista, predstavnici Demokrata, Prave i SNP su izričiti da sa tom parijom neće stvarati nikakve saveze i koalicije. To se podrazumijeva da sa DPS- om nema saradnje. Sve i da se ne podrazumijeva, DPS ne predstavlja ozibljan faktor u opštini Budva, tako da osvrtati se na njih danas na ovoj konferenciji za medije bilo bi samo neko suvišno davanje im na značaju. Rad Demokratske Crne Gore, naše funkcionisanje u prošlosti ne treba da ostavljaju kod nikoga dilemu. Na kraju kongresna dokumenta Demokratske Crn Gore su jasna da saradnja sa DPS- om nema i ne može biti. Za razliku od onih koji poslednjih dana aktivno sa DPS- om sarađuju u pokušaju preuzimanja TO Budve. Ne možemo se oteti utisku da cijelom tom operacijom rukovodi Svetozar Marović ne bi li ponovo u TO vratio organizovanu kriminalnu grupu koja je godinama tamo harala i izvukla milione eura“, naglasio je Pejović.

Prava Crna Gora , kako je istakao Franeta, nikakve saveze i koalicije neće praviti sa DPS- om

“Mi smo DPS smo rušili zajedno sa ovim ljudima koji vrše apsolutnu vlast u Budvi sa 11 odbornika , zajednički se borili protiv najvećeg zla. Sada smo došli u drugu situaciju da moramo opet da se borimo da Budvu dovedemo u red i dobije vlast onakvu kakvu zaslužuje“, istakao je Franeta.

Rađenović je kazao da SNP neće ići ni u kakve dogovore sa DPS- om.

“Isto tako SNP neće davati kvorum sa DPS- om nikome. DPS u Budvi je pri gašenju i o toj partiji je suvišno pričati”, naglasio je Rađenović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije