Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ ODGOVORIO VUČIĆU I VULINU: Neke ocjene zvuče toliko bijedno

Published

on

Komentarišući posljednje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o njegovom “pećinskom nacionalizmu”, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je rekao da se “novo bujanje velikosprskog nacionalizma pokušava adresirati Crnoj Gori na njenu štetu”.

“Pokušajmo da se prisjetimo jedne štete i žrtve koju je crnogorski nacionalizam izazvao. Izgleda mi čudno i nerazumljivo to što predsjednik Srbije sebe poistovjećuje sa Srbijom, a Srbiju sa velikosrpskim ancionalizmom. Pod plaštom zaštite prava ugroženog srpskog naroda u regionu ugrožava se stabilnost regiona”, kazao je predsjednik novinarima nakon dodjele nagrade Privredne komore.

Đukanović navodi da se slabost pozicije srpske politike ogleda u tome da se umjesto argumenata potežu kvaziargumenti iz prošlosti, te da je cilj diskreditovati predsjednika Crne Gore makar lažima.

“Šta možete očekivati od ministara koji ne mogu da prebace preko usta žaljenje zbog onoga što se desilo u Srebrenici. Očekujete od njih da imaju razumijevanja za porodicu Zvicer, za nesrećnu majku koja je zavezana za drvo gledala u kuću koja gori sa njenim članovima porodica. Neke ocjene zvuče toliko bijedno, bez argumenta, toliko politikanski, da je i ovo pažnje previše za njih”, naveo je Đukanović u odgovoru srpskom ministru Vulinu, koji se otvoreno založio za veliku Srbiju.

TEMELJNI UGOVOR

Komentarišući temeljni ugovor sa SPC, Đukanović je rekao da javnost treba da bude upoznata sa sadržajem tog dokumenta.

“Nadam se da novoj Vladi ne pada na pamet da to urade u zakulisnoj proceduri, moramo da znamo na šta se država obavezuje. Vidjeli ste da su informacije da nova postava u Patrijaršiji SPC dovodi u pitanje stavove iz maja prethodne godine. Uvijek je dobro kada imamo ugovor koji neodgovorne ljude čine obzirnijim, samo se nadam da ćemo imati partnersku spremnost sa te adrese koje ranije bilo da se u Crnoj Gori odvija dobar i demokratski život svih građana, uključujući i one koji žele da upražnjavaju vjerske obrede”, istakao je Đukanović.

NON PAPER JE PRIŽELJKIVANJE RATA

“Non paper” za njega nije nikakvo iznenađenje.

“Sjetite se da te ideje žive sve ovo vrijeme. Ni to kroz istoriju nije neobično. Ko god da mu je autor predstavlja opako štivo. To je mogao napisati neko ko priželjkuje rat. Predlagati Balkanu korekciju granica je obavezan ulazak u rat i nadam se i da u regionu i međunarodnoj zajednici postoji dovoljno adresa koje neće dozvoliti zabasavanje u scenario koji smo već doživjeli”, poručuje Đukanović.

PLJEVLJA

Govoreći o dešavanjima u Pljevljima kaže da su to uobičajni incidenti u novoj političkoj realnosti u Crnoj Gori.

“Sjetimo se 30. avgusta. Dobro je da smo tada svi zajedno reagovali i spriječili to. Dobro je što smo i sada čuli poruke osude. Moramo da pokažemo odlučnost da suzbijemo sve retrogadne ideje koje žive među nama. To moramo energično suzbiti i obezbijediti narastanje emancipatorske svijesti”, ističe Đukanović.

SPRŽENA ZEMLJA

Predsjednik Crne Gore otvoreno sumnja da su potezi Vlade Crne Gore u posljednjih pet mjeseci posljedica neznanja.

“U pitanju je loša namjera da se Crna Gora baci na koljena bez identiteta i ekonomskog potencijala”, kazao je Đukanović.

Dodao je nova vlast služi politikanskom retorikom kojom se štiti od neugodnih pitanja šta radi na unapređenju ekonomskih pitanja.

“Vlada je već peti mjesec u funkciji, dovoljno dugo da se budžet pripremi kao razvojna pretpostavka za 2021. godinu i dokument strateške vizije razvoja crne Gore. Kada čujem motiv spržena zemlja, plašim se da je riječ o projekciji koju nova vlast ima o Crnoj Gori. Možda vlast želi da sprži crnogorsku ekonomiju i traži alibi kroz priuču šta je radila prethodna vlast”, zaključio je on.

Foto: Predsjednik.me

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije