Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆEVA SAVJETNICA: “Najgnusnija je podvala da Predsjednik negira postojanje bilo kojeg naroda u Crnoj Gori”

Published

on

“Predsjednik Crne Gore je više puta ponovio da nema govora o antisrpstvu u Crnoj Gori. Srpski narod, odnosno građani koji se osjećaju Srbima u Crnoj Gori, su dio i bogatstvo multietničke i građanske Crne Gore, koja je i njihova država. Građani u našoj zemlji svih vjera i nacija se nikada nijesu prebrojavali po tim kriterijumima i mi ćemo učiniti sve da ne dozvolimo bilo kome da to čini”, saopštila je savjetnica predsjednika Crne Gore za vanjsku politiku Tamara Brajović, reagujući na izjavu ministra spoljnih poslova Republike Srbije Nikole Selakovića u jutarnjem programu TV Pink.

Selaković je kazao da da je problem Mila Đukanovića to što negira postojanje srpskog naroda u Crnoj Gori.

– Najgnusnija je podvala da Predsjednik negira postojanje bilo kojeg naroda u Crnoj Gori. To mu spočitavaju oni koji nažalost negiraju crnogorski nacionalni identitet. On će nastaviti da, na čelu proevropskih snaga, svojoj politikom pruža otpor velikodržavnim idejama i velikodržavnim nacionalizmima, uključujući i velikosrpski. Kao odgovoran političar i državnik čvrsto će ostati na braniku nacionalnih interesa Crne Gore, bez obzira na nezapamćene pritiske i podmetanja koja dolaze i iz Srbije, ne samo od nacionalističkiNh struktura, nego i od državnih zvaničnika – navodi Brajović u reagovanju.

Za razliku od srpskog šefa diplomatije kojeg pominjanje ideje velike Srbije i velikosrpskog nacionalizma vraća u 40, 50, 60-te godine, nama u Crnoj Gori su ipak svježija sjećanja na 90-te i tragične posljedice takve politike, o kojima je, između ostalog, sinoć u intervjuu RTCG govorio Predsjednik Crne Gore – navodi se u reagovanju Brajović.

Brajović ističe i da im je drago, kada se na tim nivoima u susjednoj Srbiji pažljivo prate intervjui predsjednika Đukanovića, iz kojih, kako kaže, svi mogu mnogo toga naučiti, posebno oni koji se na Balkanu bave politikom.

-Pažljivim slušanjem se jasno moglo čuti da je Predsjednik Crne Gore govorio o Crnoj Gori u kontekstu regiona, evropske i globalne politike. Kritike na račun velikosrpskog nacionalizma i ideje velike Srbije, koje je predsjednik Đukanović sinoć ponovio, nisu novost i dobro su poznate i u Crnoj Gori, u regionu i šire. O posljedicama takve politike, uprkos jasnim i brojnim presudama najviših međunarodnih sudskih instanci, mi u Crnoj Gori mislimo da i dalje treba govoriti, dok god takve ideje žive, lebde u našem političkom prostoru i predstavljaju realnu prijetnju po našu stabilnost – ocijenila je Brajović.

Ona je ocijenila i da u Beogradu dobro znaju da Crna Gora i njen predsjednik nikada nijesu bili, niti su neprijatelji Srbije.

-A kada ministar Selaković govori o ‘najžešćem crnogorskom pećinskom nacionalizmu’, ukoliko pod tim misli na građane koji se okupljaju u okviru komitskog i patriotskog pokreta ovih dana u Crnoj Goru, podsjetićemo ga da su komite upravo krvavo stradale početkom prošlog vijeka od produžene ruke velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori. Crna Gora oprašta, ali ne zaboravlja ničija zvjerstva i zločine – zaključila je Brajović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije