Connect with us

Politika

Ko stoji iza Abazovićevog zaokreta?

Published

on

Trenutni crnogorski premijer Dritan Abazović, koga nakon izglasavanja u Vladi takozvanog temeljnog ugovora sa SPC u parlamentu više ne podržava ni deset poslanika, pokušava da sačuva svoje pozicije tvrdnjom: „Ko ruši Vladu, ruši i evropski put Crne Gore“. Ta njegova tvrdnja pokazuje da se logika i argumenti koje koristi apsolutno podudaraju sa ruskim. I da iza naglog zaokreta Abazovića prema miniranju puta Crne Gore ka EU stoje ne samo Srbija već i Rusija.

Abazović je i sam priznao da su neki djelovi ugovora sa SPC u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore. Ali je svejedno na brzinu progurao na Vladi izglasavanje tog ugovora. Nije uvažio stav partija koje su zarad deblokade evropskih integracija zemlje podržale njegovu Vladu. Ostao je gluv i prema upozorenjima iz EU da tzv. temeljni ugovor nije prioritet na putu prema Evropi.

Za takvo ponašanje trenutnog premijera moraju da postoje debeli razlozi. Jedan od tih razloga može biti naređenje iz Beograda koji želi da po svaku cijenu spriječi članstvo Crne Gore u EU. I nije bitno da li je to naređenje izdao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ili neko iz BIA.

Razlog može da bude i Vučićev širokogrudi poklon rođenom bratu Dritana Abazovića. I da je Džihan Abazović zaista vrstan ljekar, kako se pravda njegov brat, nije slučajno da je baš on dobio kliniku na poklon od predsjednika Srbije.

Postoji, međutim, i važniji razlog zašto je Dritan Abazović krenuo da po svaku cijenu usvoji ugovor sa SPC štetan po Crnu Goru i da minira crnogorski put ka EU. Na to upućuje Abazovićeva tvrdnja kojom pokušava da sačuva svoj položaj : „Ko ruši ovu Vladu, taj ruši evropski put Crne Gore“. Po toj logici, cijena nastavka brzog kretanja ka EU je obavezan opstanak njegove Vlade, bez obzira što je ta Vlada usvojila ugovor sa SPC koji podriva nacionalne interese Crne Gore.

Zanimljivo je da se istom logikom rukovodi danas i Kremlj kada se od njega traži zaustavljanje invazije na Ukrajinu, prekid ubijanja nevinih ljudi i uspostavljanje mira. Na to u Kremlju odgovaraju: i mi smo za prestanak rata, ali Zapad treba da prestane da naoružava Ukrajinu, a njene vlasti da polože oružje i priznaju poraz. „Ko naoružava Ukrajinu i sprječava njenu kapitulaciju, taj je protiv mira“. To je danas logika Rusije.

Istu logiku koristi i Dritan Abazović. I to ne može biti puka slučajnost. On je sam potvrdio da se služi logikom i argumentacijama Rusije. To ima samo jedno valjano objašnjenje. Iza naglog zaokreta Abazovića prema miniranju puta Crne Gore ka EU stoji ne samo Srbija, već i Rusija.

R.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije