Connect with us

Politika

KRIVOKAPIĆ OTVORIO PITANJE RAZGRANIČENJA SA HRVATSKOM: Traži novi dogovor o Prevlaci

Published

on

Crnogorski premijer Zdravko Кrivokapić otvorio je pitanje razgraničenja s Hrvatskom i utvrdio kako problem nije samo crta razgraničenja na moru, već i razgraničenje na kopnu po kojem Prevlaka, po protokolu potpisanom 2002. godine, pripada Hrvatskoj, piše “Večernji list”.

Za Hrvatsku je stanje na južnim granicama jasno – poluostrvo Prevlaka je hrvatsko, a oko linije razgraničenja na moru treba se dogovoriti, i to ili bilateralno ili na Međunarodnom sudu u Hagu, navodi taj dnevnik.

Кrivokapić je rekao da crnogorska vlada namjerava da osnuje komisiju koja će, u dogovoru s hrvatskom stranom, pokušati da riješi taj problem, uz napomenu da Prevlaka ne može biti prepreka za evrointegracije Crne Gore.

Iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske su odgovorili da već postoji formalno uspostavljena međudržavna komisija, a “ako oni nešto mijenjaju, to je njihova stvar”. Hrvatska, kako tvrde, ostaje otvorena za razgovore.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman doći će pred kraj sedmice u posjetu Crnoj Gori, ali zasad nema informacija da će granica biti jedna od tema, iako ju je crnogorska strana ponovo otvorila u kontekstu pregovora s EU i stava Unije da više ne želi da uvozi granične probleme.

Кrivokapić vjeruje da države članice EU, kao i one koje to žele da postanu, nakon učlanjenja mogu imati i privremene dogovore, kreirati i prihvatiti političke i druge instrumente koji omogućavaju dobrosusjedske odnose, razvijanje obostrano korisne bilateralne saradnje i sprečavanje pograničnih i graničnih incidenata, bez obzira što nisu definitivno riješili neko otvoreno pitanje ili teritorijalni spor.

On je istakao da su dvije države kroz dosadašnje poštovanje protokola pokazale da ovo produženo otvoreno pitanje oko Prevlake ne može biti prepreka za dalje napredovanje ka članstvu u EU.

Crna Gora i Hrvatska skoro 20 godina ne mogu da se dogovore o razgraničenju na moru kod Prevlake. Dvije države su sklopile privremeni sporazum 2002. godine, prema kojem je Hrvatskoj pripao kopneni dio Prevlake, odnosno rt Oštro, i uzan pojas mora uz Prevlaku, a Crnoj Gori preostali dio ulaza u Bokokotorski zaliv.

1 Comment

1 Komentar

  1. Pingback: Granica na moru mora da se menja! CRNA GORA POKRENULA PITANJE RAZGRANIČENJA SA HRVATSKOM | Patriot

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije