Connect with us

Politika

KRIVOKAPIĆ: Skupština je prirodnu tehničku zamjenu uspostavila kao mjeru djelovanja 41 poslanika, procesuirati organizatore skupa

Published

on

Krivokapić (FOTO: Vlada Crne Gore)

Govoreći o dešavanjima u Skupštini 29. decembra prošle godine, premijer Zdravko Krivokapić je u intervjuju agenciji MINA kazao da je Državna izborna komisija (DIK) pokušala da opstruira rad Parlamenta, te da se radilo o još jednom pokušaju političke korupcije koja je trebalo da poništi izbornu volju građana.

“Između Državne izborne komisije (DIK) i Demokratske partije socijalista (DPS) je znak jednakosti“, rekao je Krivokapić.

On smatra da je DIK trebalo da odradi samo tehnički dio posla, ali da je pokušana opstrukcija čitavog sistema.

Krivokapić je naveo da je to je razlog zašto je Skupština branila Ustav i „prirodnu tehničku zamjenu uspostavila kao mjeru djelovanja 41 poslanika“.

On je rekao da predsjednik Milo Đukanović treba da potpiše opoziv ambasadora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Od te reakcije vidjećemo da li je Đukanović ostao pri stavu da neće biti smetnja funkciniosanju nove vlasti, a što je rekao meni, Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću, ili se ipak predomislio jer je predomišljanje karakteristika ponašanja DPS-a“, naveo je Krivokapić.

Govoreći o protestima ispred Skupštine protiv usvajanja izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Krivokapić je kazao da je taj skup održan uprkos zabrani okupljanja zbog pandemije koronavirusa.

„Neko je dopremio binu, angažovao govornike. To treba da se preispita i da organizator koji nije sve uradio u proceduri bude prepoznat i da u odgovarajućoj proceduri bude procesuiran“, smatra Krivokapić.

On je dodao da iza organizacija protesta stoji jača organizacija.

Upitan kada se može očekivati da se u skupštinskoj proceduri nađu predlozi izmjena izbornih zakona, Krivokapić je podsjetio da je taj posao pripao parlamentu koja je formirala Radnu grupu.

Krivokapić je kazao da je što se tiče biračkog spiska, Vlada formirala Komisiju koja preispituje sve od procedure do biračkog spiska.

„Tu postoji jedan problem jer se radi o povjerljivim informacijama. Da bi zaštitili privatnost mi ćemo doći do najboljeg rješenja ko i kako može da pristupi tim informacija uz ograničenje da to ostaje mjera njegovog ličnog djelovanja“, kazao je Krivokapić.

On je naveo da razumije da je birački spisak bio korišćen od svih partija kako bi pravili politiku preispitivanja sigurnog glasa.„Crna Gora treba da ide putem slobodnog a ne sigurnog glasa“, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da je u Crnoj Gori vođena politika betoniranja pravosudnih institucija.

„Stvoren je sistem da ste vi bili nešto obavezni ako ste nešto dobili mimo važećih pravila. Ako je to tako – da li možemo govoriti o nezavisnom i nepristrasnom sudstvu i tužilaštvu“, ocijenio je Krivokapić.

On je najavio da će većina ministarstava imati posebno odjeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, te navodeći da vlast sve čini kako bi pronašla najbolji način za borbu protiv tih pojava.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije