Connect with us

Politika

LP: Izrugivanje sa državom u Budvi za Dan nezavisnosti

Published

on

Opština Budva ponovo se izruguje sa državom, i to kada se obilježava 15 godina od obnove državne nezavisnosti, kazali su iz Liberalne partije (LP) i pozvali tu lokalnu samoupravu da hitno odustane od takve prakse.

Iz LP su naveli da je, umjesto državnim zastavama, opštinska vlast okitila grad srpskim trobojkama pod, kako su rekli, komičnim izgovorom da je to zastava kraljevine Crne Gore.

Oni su kazali da, prije svega, ta zastava koja na sebi nema grb Crne Gore nije nikada bila zastava kraljevine Crne Gore, već srpska narodna zastava u Srbiji.

“A sve i da jeste bila zastava kraljevine, 21. maja se ne obilježava dan kraljevine Crne Gore, već dan obnove nezavisnosti države Crne Gore koja ima svoja obilježja i simbole, definisane Ustavom i međunarodno prepoznate”, navodi se u saopštenju.

Jasno je, kako su kazali iz LP-a, da je to samo ogledalo velikosrpske agende i politike koju opštinska i aktuelna državna vlast i ne kriju.

“Njihovo je legitimno pravo da budu pristalice nacionalističkih i velikodržavnih ideja, ali sa pozicija vlasti i državnih i lokalnih organa i službi moraju poštovati slovo zakona i državne simbole, a ne iznositi svoje hirove i sprovoditi politiku koja se njima intimno dopada”, naveli su iz LP-a.

Iz te partije su upitali na šta bi ličila Crna Gora kada bi svaka lokalna vlast i svaki rukovodilac obilježavao državne praznike i kitio gradove po sopstvenoj volji i ukusu, sa raznim simbolima koji mu leže na srcu.

“Korisnije bi bilo da se bave turističkom sezonom u metropoli turizma nego istorijom i heraldikom”, naveli su iz LP-a.

Oni su pozvali Opštinu Budva da hitno odustane od takve “tragikomične” prakse, uzobilji se i nadležnosti sprovodi u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim aktima države i lokalne samouprave.

Iz LP-a su pozvali sve partije lokalne vlasti da, kako su naveli, pokažu makar malo odgovornosti prema građanima i državi čiji su funkcioneri i službenici i makar malo civilizacijske i demokratske svijesti.

“Naročito URA, bivša građanska i crnogorska partija, a danas očigledno samo ukras i privjezak Demokratskog fronta i Demokrata”, zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije