Connect with us

Politika

Miljanić: Izbor TS biće najvažnija odluka parlamentarne većine

Published

on

“Bilo je važnije koga je trebalo procesuirati nego da li je prekršen zakon. Zarobljena tužilaštva često su obesmišljavala rad Uprave policije, o čemu svjedoči niz apsurdnih odluka poslije efikasnih policijskih akcija”, kazao je Miljanić

Najavljeni izbor Tužilačkog savjeta (TS) biće jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija odluka parlamentarne većine, ocijenio je generalni sekretar Građanskog saveza Civis, Zoran Miljanić.

On je kazao da CIVIS pozdravlja najavu predsjednika Skupštine Alekse Bečića i ostalih predstavnika parlamentarne većine da će do kraja godine biti kompletiran TS.

“Vladajuće stranke o tome su razgovarale i očigledno je da je postignut kompromis. Izbor TS jedna je od najvažnijih, ako ne i najvažnija odluka parlamentarne većine”, kazao je Miljanić agenciji MINA.

U Civisu smatraju da je TS trebalo i ranije da bude kompletiran, na šta su, prema riječima Miljanića, više puta ukazivali.

“Ali cijenimo da ni sada nije kasno da se krene u taj posao, koji je prvi korak ka oslobađanju zarobljenih institucija od kojih su neke nedopustivo dugo u vd stanju”, rekao je Miljanić.

On je ocijenio da efikasna država podrazumijeva efikasnost i samostalnost sve tri grane vlasti, a da su u Crnoj Gori do sada na rukovodećim pozicijama u tužilaštvima bili pojedinci čije su odluke najviše zavisile od volje političara.

“Bilo je važnije koga je trebalo procesuirati nego da li je prekršen zakon. Zarobljena tužilaštva često su obesmišljavala rad Uprave policije, o čemu svjedoči niz apsurdnih odluka poslije efikasnih policijskih akcija”, kazao je Miljanić.

On smatra da će slobodne institucije značiti i povećanje njihove efikasnosti, a konstituisanje TS omogućiće da se izabere Vrhovni državni tužilac i da se obave neophodne kadrovske promjene u ostalim tužilaštvima, počev od Specijalnog pa nadalje.

“Da smo imali slobodna i efikasna tužilaštva ne bi bilo nedodirljivih pojedinaca i ne bi u fiokama godinama ili decenijama bili zarobljeni predmeti visoke korupcije, kao što su „Limenka“, „Telekom“ ili „Kamp Zlatica“”, rekao je Miljanić.

On je naveo da očekuje da će promjene koje su najavljene omogućiti da se riješe ti i brojni drugi slučajevi vezani za korupciju na najvišem nivou.

“Smatram da i sada u tužilaštvima imamo dosta nekorumpiranih profesionalca, koji će dati doprinos efikasnom radu i afirmaciji prava i pravde na koju predugo čekamo”, zaključio je Miljanić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije